top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Rust: Console Edition - Review

Rust is een game zonder regels. Je begeeft je in een grote, open-world map met ongeveer 100 spelers. De een is vriendelijk en de ander valt je zonder genade aan. Het is dus een ware survival game waarin jij de sterkste moet worden, met de grootste basis, om zeker te zijn van je leven.

Je altijd verstoppen kan natuurlijk ook, maar wat is daar nu leuk aan?

Rust, in het Nederlands 'roest'. En roestig is wel hoe ik deze game het beste kan omschrijven. De game bestaat al sinds 2013 op PC en is sinds kort beschikbaar op console. Alleen lijkt hij op console nog slechter te lopen dan in het begin op PC, wat destijds ook niet al te best was.


Het spel zit vol bugs, framedrops, freezes en meer. Ook zijn de graphics nog altijd antiek en is er dus weinig tot geen werk in gestoken om de game ook daadwerkelijk te verbeteren voor een release op consoles. Een grote pot ellende dus.

De servers zijn ook niet echt wat het moet zijn. Als je bijvoorbeeld een server in de lijst ziet met 95/100 spelers, kom je uiteindelijk toch nog in een wachtrij terecht van soms 20 personen en is het maar de vraag hoe lang je moet wachten voor je erin zit. Ik heb ook nergens een optie gezien om zelf een server te starten.


En dan nog het ergste van dit allemaal, is dat het spel gewoon €50 kost op console. Dat is gewoon een moderne vorm van diefstal als je het mij vraagt. Als je deze game stabiel wil spelen, kun je hem beter voor PC aanschaffen.

De gameplay is in tegenstelling wel gewoon in orde bij deze game en het is in het begin alleen even door de zure appel heen bijten. Het duurt allemaal wat langer voor je genoeg materialen bij elkaar gevonden hebt en een beetje door hebt hoe alles werkt. Maar als je eenmaal op weg bent, dan is de enige lat je fantasie. Of natuurlijk die spelers die op oorlog uit zijn en je aanvallen met een helikopter.


In het begin is het vooral belangrijk om gewoon een kleine basis te maken met een slaapzak en een kast erin. Zo heb je altijd een spawn punt als je dood gaat en kun je materialen in de kast doen om je basis te onderhouden en deze dus veilig is tegen andere spelers. Vergeet natuurlijk ook niet te eten en drinken, anders werk je jezelf alleen maar tegen.

Conclusie

Rust is een gedateerde open-world online survival game die niet alleen veel te duur is, maar ook best gemist had kunnen worden op console. Het spel zit vol bugs en ontwerpfouten en is er nog slechter aan toe dan zijn release versie op PC 8 jaar geleden. In deze 8 jaar zijn er wel meer open-world survival games uitgebracht die beter uit de bus komen dan Rust.


De gameplay is wel gewoon leuk, maar ook niks innovatiefs in vergelijking met andere survival games. Ben je nu wel echt enorm fan van Rust? Koop hem dan op PC. Heb je die niet of is je huidige PC te oud om hem te kunnen draaien? Dan blijft er weinig keuze over, maar ik zou wel wachten tot hij flink afgeprijsd is of beter geoptimaliseerd.


Score: 34/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page