top of page
  • Foto van schrijverJolina

Samsung Portable SSD T7 Shield - Review

Recent mochten we de Samsung SSD T7 Touch al uitgebreid testen. De conclusie? Het is een klein, snel monster. Samsung blijft echter innoveren en ontwikkelen en komt nu met de Portable SSD T7 shield. Dit is een draagbare externe opslagschijf ter grootte van een creditcard en tegen een stootje kan.


Ideaal dus voor als je veel onderweg bent, bijvoorbeeld pendelend als student tussen je studentenwoning en ouderlijk huis, of gewoon als je een ouderwetse "LAN Party" op het programma hebt staan. Met de huidige installatiegrootte van games, is het dan fijn als je een 'plug & play' principe kunt toepassen, zodat je op elke console jouw favoriete games speelt. Benieuwd of de Samsung Portable SSD T7 Shield jouw nieuwe favoriete reisgenoot wordt?

We starten met een feitje. Deze Samsung SSD is niet geschikt om Xbox Series X|S games mee af te spelen. Dat is nog steeds alleen mogelijk vanaf het interne geheugen van je console of extern vanaf een Seagate Expansion Card. Xbox classic, Xbox 360 en Xbox One games kun je uiteraard wel spelen vanaf deze SSD. Dat gezegd hebbende, betekent dat uiteraard niet dat je er niks mee kunt als je Xbox Series X|S games wilt spelen. Je kunt ze er namelijk wel op opslaan!


Wanneer je dat doet, hoef je de game alleen maar te verplaatsen naar het interne geheugen van een Series X|S console om er gebruik van te maken. Dat is over het algemeen veel sneller dan een Series X|S game (opnieuw) installeren natuurlijk. Maar hoe snel is de deze Samsung SSD?

Om hier een goed beeld van te krijgen, hebben we enkele testjes uitgevoerd. Als eerste heb ik gekeken naar de snelheid van de SSD met het verplaatsen van een game. Om vergelijkbare resultaten te krijgen, heb ik in dit geval de game The Witcher 3: Wild Hunt gebruikt, die op Xbox Series X 37,8GB in beslag neemt. De benodigde tijd voor het afronden van de verplaatsing is hieronder terug te vinden.


Benodigde tijd voor verplaatsing tussen diverse media (getest op Xbox Series X):

  1. Interne geheugen > Samsung Portable SSD T7 Shield: 2 min 9 s, 2.44 Gbps

  2. Samsung Portable SSD T7 Shield > Interne geheugen: 2 min 18 s, 2.25 Gbps

  3. Seagate Expansion Card > Samsung Portable SSD T7 Shield: 2 min 9 s, 2.44 Gbps

  4. Samsung Portable SSD T7 Shield > Seagate Expansion Card: 2 min 19 s, 2.15 Gbps

  5. Interne geheugen > Seagate Expansion Card: 52 s, 6.30 Gbps

  6. Seagate Expansion Card > Interne geheugen: 1 min 20 s, 3.94 Gbps

We zien dat de Samsung SSD niet kan tippen aan de supersnelle dataoverdracht tussen de interne schijf van de Series X en de Seagate Expansion Card, die met dezelfde techniek werkt. Buiten dat is een behoorlijke game als The Witcher 3: Wild Hunt in iets meer dan 2 minuten verplaatst. Mocht je zo enkele games op de SSD met je meedragen, dan kun je die dus snel en gemakkelijk overdragen naar het interne geheugen van elke Xbox console. Dit is altijd een stuk sneller dan de game opnieuw volledig installeren, wat in dit specifieke geval maar liefst 21 minuten kostte met gemiddeld zo'n 300Mbps.

Daarnaast hebben we ook gekeken naar de laadtijden van de game The Wither 3: Wild Hunt, die vóór het opstarten elke keer eerst volledig is afgesloten. Vervolgens is de tijd gemeten tussen het opstarten van de game door middel van het drukken op de A-knop van de controller, tot het moment dat we in het menu van de game zitten. Om een beetje te corrigeren voor menselijke reactietijd, heb ik deze tijd per opslagmedium drie keer gemeten om er een gemiddelde tijd uit te krijgen. We zien hierbij de volgende resultaten:


Gemiddelde laadtijden vanaf Xbox Home menu tot game menu (getest op Xbox Series X):

  1. Interne geheugen Xbox Series X: 28 s

  2. Seagate Expansion Card: 30 s

  3. Samsung Portable SSD T7 Shield: 30 s

  4. WD My Passport Ultra HDD: 46 s

Gemiddelde laadtijden vanaf game menu tot in game (getest op Xbox Series X):

  1. Interne geheugen Xbox Series X: 13 s

  2. Seagate Expansion Card: 13 s

  3. Samsung Portable SSD T7 Shield: 16 s

  4. WD My Passport Ultra HDD: 34 s

Uiteraard is hier geen sprake van gestandaardiseerd, wetenschappelijk onderzoek, maar goed, het geeft wel een prima indicatie van de prestatie van deze nieuwe SSD, die volgens de specificaties gebruikt maakt van de PCIe NVMe Interface om snelheden tot 1,050MB/s voor lezen en 1,000MB/s voor schrijven moet kunnen aantikken. Dat verschil in snelheid merk je vooral als je vergelijkt met een HDD, zoals de WD My Passport Ultra. In vergelijking met het interne geheugen en de Seagate Expansion Card, doet de Samsung Portable SSD T7 Shield het hier bijzonder goed. Er is nagenoeg geen verschil op te merken in de laadtijd van deze game.

Behalve de prestatie, zijn natuurlijk het uiterlijk en gebruiksgemak ook twee belangrijke componenten bij de keuze voor een externe SSD. Het uiterlijk van de Samsung Portable SSD T7 Shield, is opvallend te noemen om meerdere redenen, die gerelateerd zijn aan het beoogde doel van het gebruik. Als je namelijk iets vaak meeneemt onderweg, moet het klein zijn en tegen een stootje kunnen.


De Samsung Portable SSD T7 Shield wordt door Samsung zelf aangekondigd als "Een draagbare externe opslagschijf ter grootte van een creditcard die tegen een stootje kan". De grootte, vergelijkbaar met die van een creditcard, dat kunnen we inderdaad bevestigen, zoals ook op de foto's te zien is. De behuizing van deze SSD is daarnaast gemaakt van een zachte, rubberachtige laag die perfect is om een stootje, kras of klap te incasseren. Het apparaatje zou een val van maximaal 3 meter hoogte moeten kunnen doorstaan zonder schade. Daarnaast is deze water- en vuilafstotend. Niet zo gek dus dat de SSD "Shield" in de naam heeft meegekregen.

Hoewel dit uiteraard een duidelijk doel bewerkstelligt, heeft het ook een klein nadeel. De buitenste laag van de SSD trekt namelijk gigantisch veel kleine stofjes aan, die er bijna niet af te krijgen zijn. Ik ben zelf iemand die erg van strak en clean houd en me daar best aan kan storen, dus het is goed om te benoemen. Hoewel ik er stiekem vanuit ga dat je deze externe SSD vooral zult omarmen omdat je veel onderweg bent en de functionaliteit meer waarde toekent dan het uiterlijk.


Dan het gebruiksgemak. Daarover kan ik heel simpel zijn. De Samsung Portable SSD T7 Shield wordt geleverd in een klein doosje, met een quick start guide en twee kabeltjes, één USB-C naar USB 3 kabel en één USB-C naar USB-C kabel. Kies de juiste kabel voor het juiste doel, inprikken die handel en gaan met die banaan. Om de SSD op je Xbox console te gebruiken voor games en apps, moet je hem de eerste keer formatteren.

De USB-C naar USB-C kabel zal vooral interessant zijn als je de SSD wilt verbinden met een smartphone (hiervoor is minimaal Mac OS 10.10/Android 5.1 of hoger nodig). De USB-C naar USB 3 kabel is de kabel die je nodig hebt om de SSD te verbinden met je Xbox console (of PC/laptop). Deze ondersteunt USB 3.2 Gen2 (10GBs) kwaliteit.


De Samsung Portable SSD T7 Shield wordt uitgebracht in drie verschillende kleuren: blauw, beige en zwart. Er valt daarnaast te kiezen uit een 1TB of 2TB versie. De aanbevolen verkoopprijs vanuit Samsung is €169,99 voor de 1TB versies en €319,99 voor de 2TB versies. De prijs voor de SSD via andere aanbieders kan uiteraard afwijken.


Conclusie

De nieuwe Samsung Portable SSD T7 Shield doet zijn naam op meerdere vlakken eer aan. Hij is ontzettend geschikt voor mensen die veel onderweg zijn, meerdere consoles op meerdere plekken hebben staan of gamers die graag bij vrienden thuis gamen. Je hebt je favoriete games binnen handbereik op een snelle SSD die je letterlijk in je broekzak kwijt kunt. Daarnaast is deze SSD vuil- en waterbestendig en kan het tegen een behoorlijke stoot. Dit geeft unieke voordelen ten opzichte van de standaard SSD T7 en de Samsung T7 Touch, waarbij de focus juist meer ligt op beveiliging van je data. Daarnaast is de prestatie van de schijf meer dan prima te noemen. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar als jij veel wisselt van console, is dit je ideale reismaatje.


Score: 90/100

Reviewexemplaar is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page