top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Samurai Warriors 5 - Review

Vroeger als kind was ik gek op dit soort games. Hersenloos inslaan op duizenden, maar ook echt letterlijk duizenden, vijanden met zo veel mogelijk combo's en verschillende wapens. Althans, de combo's die ik kon onthouden bedoel ik daarmee, want die heb je altijd in geuren en kleuren in dit soort games. Zo had je vroeger bijvoorbeeld Dynasty Warriors, wat tevens een zusterserie is van Samurai Warriors en beide van Koei Tecmo.


Echter, de laatste Dynasty Warriors (9) uit 2018, was een regelrechte ramp. Dus veel fans van deze serie en genre hebben vast en zeker hun hart vastgehouden bij het nieuws dat er een nieuwe Samurai Warriors game aan zat te komen om de reek nieuw leven in te blazen.

Voor wie niet bekend is met deze games, we hebben het hier dus over een heuse hack-and-slash game met een aardige geschiedenis op zijn naam. Maar deze game is wel een ideale instapper voor nieuwkomers in de serie of het genre op zich. Samurai Warriors 5 is namelijk een game met een compacte verhaallijn en een wat minder uitgebreid progressiesysteem dan zijn voorgangers. De focus ligt dus meer op de sterke punten van de voorgaande games om het vijfde deel een zo goed mogelijke combi te maken van wat de reeks te bieden heeft.


Hoewel je de keuze hebt uit veel mogelijke personages, is het goed merkbaar dat de focus uit gaat naar het spelen van één of misschien een tweede personage om tot grotere veldslagen te komen die wat meer van belang zijn. In het verleden ging het meer om zo veel mogelijk verschillende speelstijlen, maar deze switch zorgt er dus voor dat (nieuwe) spelers dit waarschijnlijk wat soepeler zullen vinden en makkelijker door het spel gaan. Voor de oude fans is dit misschien een afknapper.

De hack-and-slash gameplay is echter nog altijd hetzelfde en het blijft een echte Musou game. En zoals ik al eerder zei, het is een ideale game om in te stappen, want je hebt geen kennis van de andere games nodig vooraf. Ben je nu wel zo iemand die eigenlijk alles er van af wil weten? Dan heb je aardig wat games te spelen en behoorlijk wat verhaallijn om je in te verdiepen. Uiteindelijk gaat het in elk geval maar om één ding... En dat is duizenden samurai genadeloos afslachten op het slagveld tot het zand rood kleurt.


Helaas is de game alleen niet goed geoptimaliseerd als je het mij vraagt. Zo had ik vaak last van een personage wat ergens in vast bleef hangen en leek de AI ook zo stom als stro. Je 'vriendschappelijke' eenheden deden bijna niks om te helpen en de vijandelijke eenheden hebben volgens mij hun training nog niet afgemaakt of zijn te bang om te slaan. De enige vijandelijke eenheden die, naar mijn mening, actief aanvielen, waren de 'boss' units. Van tactiek is dus geen sprake in deze gevechten. Dat leger, wat je zelf in kunt richten en trainen, heeft dus weinig meerwaarde. Bij de 'Blacksmith' kun je voor jezelf wel nieuwe gear en skills kopen.

De game gaat, voor mij, op den duur repetitief aanvoelen, want het is elk level opnieuw weer hetzelfde. Duizenden vijanden die op je afkomen en jij bent degene die ze afmaakt. Het maakt niet uit welk combo je daar voor gebruikt, het blijft hetzelfde. En van de ene kant is dat niet erg, want je kan er ook een soort 'rust' in vinden, hoe gek dat ook klinkt als je praat over duizenden vijanden afmaken, maar het is gewoon zo. Alleen voor mij is dit geen game die je uren achter elkaar gaat spelen, laat staan hem nog eens te spelen als je hem uitgespeeld hebt.


Grafisch ben ik dan wel weer gecharmeerd van deze game. Samurai Warriors 5 gebruikt namelijk een stijl die op een verf- en inktschilderij lijkt. Deze stijl past echt 100% bij de achtergrond van deze game, wat dus net dat beetje extra toevoegt. Dit in combinatie met de cinematics maakt mij een tevreden persoon op dit gebied.

Met deze game hebben ze dus aardig wat minpunten uit zijn voorgangers weten op te pakken. Maar toch heb je wel even wat geduld nodig voordat het wat leuker wordt in deze game. In het begin is het namelijk allemaal vrij standaard qua wapens en aanvallen, maar hoe verder je komt, hoe meer je vrijspeelt.


Conclusie

Samurai Warriors 5 is een hack-and-slash game met een rijke geschiedenis. De laatste game werd minder goed ontvangen, dus met Samurai Warriors 5 was het erop of eronder. Gelukkig hebben ze de keuze gemaakt om de beste elementen uit voorgaande delen te nemen en deze te combineren, met als resultaat een grafisch opgepoetste game met een mooie art style waarbij de gameplay authentiek is gebleven.


Er is wel ingeleverd op de complexiteit van het voortgangssysteem en helaas is hij technisch nog niet helemaal goed, maar dat is niets wat niet met een update opgelost kan worden. Verder heb je wel even geduld nodig voor het spel wat leuker begint te worden, maar ook dan kan het repetitief aanvoelen omdat het elke keer opnieuw weer hordes aan vijanden zijn die je af moet slachten met de meest vreemde wapens.


Score: 65/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page