top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Scott Pilgrim vs. The World: Complete Edition - Review

Het is inmiddels al weer bijna 11 jaar geleden dat Scott Pilgrim vs. The World voor het eerst verscheen op de Xbox 360 en PS3.


Scott Pilgrim vond de next gen consoles zo vet, dat hij wel vond dat hij daar deel van mocht zijn. Natuurlijk wel in zijn originele 8-bit jasje!

Het eerste waar ik aan moest denken bij het spelen van Scott Pilgrim, is Streets of Rage. Streets of Rage was een side-scrolling beat 'em up-game uit de jaren '90 toen 8-bit nog de standaard was. Dat is wat Scott Pilgrim vs. The World dus ook is, een side-scrolling beat 'em up-game. Het spel is gebaseerd op de strips en op de film uit 2010. Om een of andere reden is de originele game echter in 2014 uit de digitale stores verdwenen. Waarom? Geen idee...


Nu, 7 jaar later, is het spel terug in de store, alleen completer dan ooit. In de Complete Edition zitten namelijk ook alle DLC's die voor het spel verschenen zijn. Waar er dus al genoeg te meppen was, kun je je nu nog wat extra lang vermaken met knokken midden op straat mede doordat je het spel online kunt spelen.

Het verhaal van Scott Pilgrim is eigenlijk een liefdesverhaal. Hij wil namelijk de liefde en aandacht winnen van Ramona Flowers. Scott krijgt die ook wel, want het is wederzijds, maar zoals dat in het echte leven ook wel eens gebeurt, zitten hier de ex-vriendjes van Ramona in de weg. En dan heb ik het niet over één of twee ex-vriendjes. Nee... het zijn maar liefst zeven! Populaire meid die Ramona.


Voor je dus met Ramona kunt zijn, moet je al die kwaadaardige ex-vriendjes op hun plek zetten. Alsof die exen nog niet erg genoeg waren, moet je het ook nog opnemen tegen hun volgelingen. Geeft me een beetje dat cliché gevoel van een populaire sporter op High School met zijn persoonlijke achterban die alles voor hem doen. Hoe cliché het verhaal ook is, het werkt en vormt een goede basis voor de strips en dus ook de game.

Elk ex-vriendje kom je tegen in een eigen level en heeft ook nog eens zijn eigen thema. Zo zijn de volgelingen van de ex-vriendjes dus nooit hetzelfde. Je hebt in het eerste level bijvoorbeeld veel van die 'coole' gozers en in het tweede level zit je op een filmset met mensen in alien of draken kostuums.


De levels kun je altijd nog eens spelen door ze te selecteren op de wereldmap, die veel weg heeft van een kaart zoals je die kent uit de Mario games. Ook zijn er verschillende moeilijkheidsgraden te kiezen, maar op de makkelijkste vond ik hem al aardig pittig!

Om het spel geheel te doorlopen, heb je een aantal levens ter beschikking. Hier is dus wel wat skill voor nodig. Gelukkig ben je daar niet van afhankelijk, anders zou ik het nooit gered hebben. Tijdens de levels kun je namelijk winkels binnenlopen. In deze winkels kun je items kopen die je bijvoorbeeld leven erbij geven of een permanente boost geven. Ook kun je kleren kopen voor betere verdediging.


Om die dingen te kopen heb je natuurlijk wel geld nodig. Dat moet je dus pikken van die volgelingen die je onderweg allemaal neerslaat. Dus wie is nu eigenlijk de pestkop? Die andere, of jij? Jij bent tenslotte degene die al het lunchgeld zit te jatten van die anderen... Je moet aardig wat mensen in elkaar rossen, want geld inzamelen kan best lang duren.


Je gaat een level omhoog naarmate je meer speelt en zo speel je meer moves vrij om je vijanden mee te verslaan. Dit kun je per speelbaar personage doen. Er zijn er namelijk meerdere die je kunt spelen, met elk een speciale move.

Naast het verhaal heb je dus ook alle DLC tot je beschikking. Ik noemde al kort de online mogelijkheid, dit is er een van. Hier kun je met maximaal 3 andere online spelen.

Je hebt ook nog Zombie Hordes, Boss Rush, Dodgeball en Battle Royale. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht online matches te vinden, maar er zijn toch al aardig wat mensen die het spel spelen. Een positieve verrassing al zeg ik het zelf.


Ondanks dat de game in 8-bit stijl gemaakt is, zien de graphics er echt subliem uit. De kleuren spatten bijna letterlijk van je scherm af. Daar hou ik wel van. Ook de soundtrack van het spel past echt enorm goed bij het geheel. Je gaat er echt helemaal in op als je al die gozers of zombies in elkaar zit te meppen.


Conclusie

Scott Pilgrim vs. The world: Complete Edition is terug na 7 jaar afwezigheid. De next gen consoles bevielen gewoon te goed om weg te blijven. In deze side-scrolling beat 'em up-game neem je het op tegen de 7 kwaadaardige ex-vriendjes van het meisje waar jouw hart voor gevallen is. Versla je ze niet, dan kun je niet met haar samen zijn.


Naast dit ietwat cliché verhaal, heb je ook nog tal van andere (online) spelmogelijkheden en kun je met maximaal 3 anderen lekker inrossen op wat je ook maar tegenkomt. Genoeg mogelijkheden dus om je te vermaken.


De graphics en soundtrack van het spel zijn ook echt subliem, maar het grinden voor geld kan soms wel voor wat verveling zorgen. Al met al is dit dus een top game, voor weinig geld.


Score: 81/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en is beschikbaar in de store voor €14,99

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page