top of page
  • Foto van schrijverJolina

Seagate Expansion Card voor Xbox Series X|S – Review

Bijgewerkt op: 9 okt. 2021

Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat de next-gen consoles op de markt kwamen. De vraag is groot, want het is nog best lastig om een Xbox Series S in bezit te krijgen. Laten we het over de Xbox Series X maar helemaal niet hebben, want hier moet je tot nu toe veel geluk voor hebben om er snel genoeg bij te zijn als ergens voorraad is.


Bij onder andere Bol.com kun je aangeven een melding te willen ontvangen zodra er nieuwe voorraad is. Bekijk hieronder de actuele Xbox Series X voorraad:

De geluksvogels onder ons, die inmiddels kunnen genieten van de next-gen consoles, hebben gemerkt dat het geheugen van beide consoles vrij snel vol staat. Het interne geheugen van de Xbox Series X is 1 TB, waarvan je netto 802 GB overhoudt. De Xbox Series S heeft van de 500 GB intern geheugen 364 GB over om in de praktijk te gebruiken.


Als je daar de hoeveelheid geheugen tegenover zet, die de huidige games van je console vragen, dan is dat niet mis. Zo claimt Cyberpunk op moment van schrijven 59,3 GB van je geheugen, Forza Horizon 4 84,2GB en wordt in de Store voor Call of Duty Warzone een schatting van 108,2GB aangegeven. Dat zal met updates en extra packs zelfs eerder richting de 130 GB gaan. Met een Xbox Series S kun je dus slechts drie keer een game als Warzone op je interne geheugen zetten, voordat je tegen problemen aanloopt.

Die problemen zijn relatief simpel op te lossen, want zowel de Xbox Series X als de Xbox Series S hebben een mogelijkheid om het geheugen extern uit te breiden, zoals we dat ook gewend zijn van de Xbox One consoles. Maar er is één probleem. De Xbox Series consoles zijn door middel van Velocity Architecture voorzien van techniek die het maximale uit je console haalt. Dit resulteert in ultrasnelle laadtijden en de mogelijkheid om gebruik te maken van de Quick Resume functie, waarbij je binnen enkele tellen door kunt gaan met een game op het punt waar je gebleven was.

Wanneer je een externe HDD of SSD via USB aan je Xbox Series console hangt, kun je deze prima gebruiken voor alle backwards compatible games uit het Xbox One, Xbox 360 of zelfs Xbox classic tijdperk (mits ze in de lijst van backwards compatibility te vinden zijn). Wil je echter games spelen die geoptimaliseerd of zelfs exclusief (zoals bijvoorbeeld The Medium) zijn voor de Xbox Series consoles, dan kun je deze vorm van extern geheugen hiervoor niet gebruiken om deze games te spelen. Hiervoor zijn momenteel slechts twee opties: deze games installeren en spelen vanaf het interne geheugen van je console of gebruik maken van de Seagate Expansion Card voor Xbox Series X|S.

De Seagate Expansion Card heeft echter een behoorlijke drempel voor veel mensen en dat is de prijs. De winkeladviesprijs ligt namelijk op €249 en dat is behoorlijk. Voor die prijs krijg je een 1TB Expansion Card, waarvan 919,9 GB overblijft om te gebruiken.


Ter vergelijking: een externe SSD schijf kost op dit moment gemiddeld zo’n €100. Een externe HDD van 1TB zelfs maar een paar tientjes. En voor €50 extra ben je al in het bezit van een Xbox Series S console. De terechte vraag die bij velen in het hoofd zal opkomen, is dus of de Seagate Expansion Card zijn geld waard is?

Wat mij betreft is het antwoord daarop alleen ja, als de Expansion Card kwalitatief gezien de prestaties van het interne geheugen van de Xbox Series console evenaart of op zijn minst nadert. Het zou een slechte zaak zijn als je zoveel geld neertelt voor mindere kwaliteit.


Ik heb daarom enkele testjes gedaan met de Expansion Card om dit te kunnen beoordelen. Dat het interne geheugen van de Series X|S flink sneller is dan een HDD externe schijf, hoef ik jullie waarschijnlijk niet te vertellen. Ook in vergelijking met een SSD externe schijf via USB, zal het geheugen nog significant sneller zijn. Maar het wordt interessant om te beoordelen of je de aanschaf van een Expansion Card wilt overwegen, wanneer je de prestaties van het interne geheugen van de Xbox Series X|S vergelijkt met die van de Expansion Card.

Ik heb daarom drie verschillende games, drie keer volledig afgesloten en opgestart. Ik heb de laadtijd gemeten tot telkens hetzelfde punt, totdat je in game zit vanuit de laatste save file. Van deze drie metingen heb ik vervolgens de gemiddelde laadtijd genomen om enigszins te corrigeren voor afwijkingen vanuit menselijke reactietijd.

Bovenstaande is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, maar het laat wel zien dat de prestaties van de Seagate Expansion Card nagenoeg hetzelfde zijn als die van het interne geheugen van de Xbox Series X. De laadtijden zijn bijna gelijk en in schrijfsnelheid blijft de Expansion Card maar iets achter op het interne geheugen.


Over het gebruik kan ik heel simpel zijn. Het is echt plug & play met deze Expansion Card. Haal het beschermhoesje er af, steek de Expansion Card in de storage expansion gleuf van je Xbox Series console, start je console op, wacht tot je de melding krijgt dat de kaart te gebruiken is en tadaah! Klaar voor gebruik. Een kind kan de was doen.


Wat me, behalve de prestaties, heel erg goed bevalt aan de Expansion Card, is de grootte. Of laten we zeggen, hoe klein het ding is. De kaart is ongeveer 5cm lang, 3cm breed en 0,7cm dik. Als je de Expansion Card in je console hebt zitten, steekt deze slechts 2cm uit. Dat is nog minder dan de HDMI kabel en daarmee zit de kaart mooi uit het zicht. Dit in tegenstelling tot externe USB schijven die veel groter zijn en daarmee soms hinderlijk in het zicht liggen, met vaak zelfs nog meerdere losse kabels daar om heen.


Het compacte formaat en het simpele plug & play principe zorgt er ook nog voor dat je echt super easy de kaart uit je console haalt en met je mee neemt, bijvoorbeeld als je bij vrienden jouw favoriete games wilt spelen. Account inloggen waarop de games aangeschaft zijn en you're good to go. Het bijbehorende kapje zorgt er voor dat het gedeelte dat je in je console steekt, schoon en droog blijft. In the pocket!


Conclusie

De vraag of de Seagate Expansion Card zijn geld waard is, als je op zoek bent naar uitbreiding van je Xbox Series X|S console geheugen, is een complexe. Vooral omdat er op dit moment geen alternatieven op de markt zijn. De prijs voelt nu daarom wat aan de hoge kant. Maar als je jouw geheugen wilt uitbreiden, dan weet je in ieder geval dat je eigenlijk niet inlevert op de kwaliteit ten opzichte van het interne geheugen.


De Seagate Expansion Card evenaart de kwaliteit van het interne geheugen, is praktisch, compact en het design is strak. Ook is het een flink pluspunt dat de kaart niet zichtbaar is rondom de console, in tegenstelling tot diverse andere harde schijven die je via USB met je console moet verbinden en die überhaupt geen geoptimaliseerde Series X|S games ondersteunen.


Score: 80/100

De winkeladviesprijs voor de Seagate Expansion Card is €249.

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page