top of page
  • Foto van schrijverJolina

Seagate FireCuda: The Mandalorian Drive 2TB - Review

De inner-nerd in mij maakt altijd een sprongetje als ik iets van Star Wars zie. Je kunt je voorstellen dat een pakketje van Seagate waarin ik Star Wars tegenkwam, met groot enthousiasme ontvangen werd. Met veel liefde heb ik de inhoud er van uitvoerig bekeken, vastgelegd op beeld en uitgetest. Speciaal voor jullie! Wat een zwaar leven...

Seagate heeft afgelopen Star Wars Day gevierd met de introductie van drie verzamelbare harde schijven (HDD) geïnspireerd op Boba Fett, Grogu en The Mandalorian. De Special Edition FireCuda externe harde schijven, die deel uitmaken van de familie van Star Wars Beskar Ingot Drives, zijn verkrijgbaar in drie unieke ontwerpen die elk legendarisch personage vertegenwoordigen: de coole houding van de legendarische premiejager, Boba Fett, de vrolijke blik van Grogu en de eervolle en het onwankelbare doel van de Mandalorian.


De schijven zijn uitgerust met aanpasbare RGB LED-verlichting en elk ontwerp heeft een standaard, kant-en-klaar karakterlicht: een flitsend rood voor Boba Fett, een gloeiend blauw voor Grogu en een gedurfd blauw voor de Mandalorian. Met ingebouwde en aanpasbare verlichtingsopties stellen alle drie de schijven gamers en Star Wars-enthousiastelingen in staat om een ​​Galaxy far, far away vanuit thuis te eren.

Naast de FireCuda schijf met het ontwerp van The Mandalorian, ontvingen we ook eenzelfde schijf met het Beskar Ingot ontwerp. Beide ontwerpen zijn om van te smullen, zeker als Star Wars fan. In de verpakking vind je uiteraard de HDD schijf zelf, vergezeld van een USB 3.2 Gen 1 kabel, een compacte gebruikershandleiding en een stickervel, met enkele Star Wars stickers.


Behalve deze stickers heeft ook het karton waarop de schijven gepresenteerd liggen een typisch Star Wars tintje, met sterrenstrepen alsof je een snelheid bereikt die aan lightspeed grenst. Kleine, maar geweldige details die deze serie harde schijven volledig in het thema weten mee te nemen. The Force is with us!

De schijven zelf zijn praktisch en compact van formaat. De afmetingen van de schijf zijn 8,00 x 12,24 x 1,45 cm. De schijf is dus nog geen anderhalve centimeter dik! En met een gewicht van 167 gram neem je deze compacte schijf heel gemakkelijk overal mee naar toe.


Mocht je dat van plan zijn, dan is het overigens wel verstandig om er een beschermend hoesje of doosje om heen te doen. Niet alleen omdat de schijf schade kan oplopen als je hem per ongeluk laat vallen, maar ook omdat er onderaan de zijkanten een gleuf zit, waar gemakkelijk vuil en stof tussen kan kruipen. Deze gleuf is uiteraard bedoeld als uitsparing voor de LED lampjes die er in verwerkt zitten, maar dit kan in dit geval dus een klein nadeel met zich meebrengen.

Zoals we het van Seagate gewend zijn, is deze HDD schijf ontzettend gemakkelijk in gebruik. Dat gebruik kan tweeledig zijn. Je kunt de schijf uiteraard gebruiken in combinatie met je laptop of PC om documenten, foto's en andere bestanden op te bewaren. Daarnaast is het mogelijk de schijf te gebruiken in combinatie met je Xbox console, waarvoor we de schijf in deze review aan de tand hebben gevoeld.


Wanneer je de schijf voor de eerste keer aan je Xbox console hangt, krijg je op het scherm van je TV een pop-up melding te zien die je vraagt naar wat je met de schijf wil doen. Als je er Xbox games en/of apps op wil zetten, moet je de schijf eerst even formateren. Je kunt de schijf maar voor één doel gebruiken, dus als je hem later toch voor foto's en andere media wilt gebruiken, moet je de schijf opnieuw formateren via je laptop of PC voordat dit lukt. Na het formateren op je Xbox is er van de 2TB nog zo'n 1,8 TB over aan ruimte om te gebruiken voor de opslag van games en/of apps. De FireCuda levert mede door de USB 3.2 Gen 1 kabel en specificaties een prima snelheid voor een HDD schijf.

Houd er rekening mee dat je met een HDD schijf zoals deze FireCuda, enkel Xbox One, Xbox 360 en Xbox classic games kunt spelen via je Xbox console. Games geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S maken gebruiken van een andere techniek en daarmee is deze schijf niet uitgerust. Ben je op zoek naar uitbreiding van je Xbox Series X|S geheugen om Xbox Series X|S games mee te spelen, dan heb je slechts één alternatief op het interne geheugen van je console en dat is de Seagate Expansion Card, die via onder andere Bol.com beschikbaar is in 1TB of 2TB:

Voor Xbox classic, Xbox 360 en Xbox One games is deze FireCuda schijf echter het perfecte opslagmedium. Wanneer je deze games op een externe HDD schijf opslaat, kun je het interne geheugen van jouw Xbox Series X|S console volledig gebruiken voor games die zijn geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en hoef je niet onnodig games van en naar verschillende opslaglocaties te verplaatsen om ze te kunnen spelen.


Wat veel mensen zal aanspreken in het uiterlijk van deze schijven, is zijn LED lampje. Het geeft extra stijl en klasse mee aan de schijf. Het leuke is, dat je de LED patronen kunt aanpassen, wanneer je de schijf aan je laptop of PC koppelt. Je gebruikt hiervoor de Seagate Toolkit en Razer Synaps software voor, die beide gratis te installeren zijn. Hiermee kun je de kleuren van de LED wijzigen of een patroon instellen, waardoor de kleuren aan/uit gaan in een soort ademhalingsfrequentie (Breathing optie) of alle kleuren van het spectrum langzaam voorbij komen. Leuk om zelf wat mee te experimenteren en je hebt er eigenlijk niet veel ICT kennis voor nodig om dit zelf te doen met de benoemde software.

Op de speciale editie-schijven zit daarnaast garantie van twee jaar en drie jaar Rescue Data Recovery Services, wat gebruikt kan worden om eventuele data te herstellen, mocht dit ooit nodig zijn. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart de Galaxy kunt gaan ontdekken! De schijven zijn beperkt beschikbaar in Nederland en hebben een adviesprijs van €129,99.


Conclusie

De FireCuda schijven van Seagate zijn een perfecte opslagcompagnon voor je Xbox classic, Xbox 360 en Xbox One games. Met een compact formaat neem je ze gemakkelijk overal mee naartoe en ze zijn ook nog ontzettend gebruiksvriendelijk in gebruik. Kies je doel en formateer de schijf voor eerste gebruik, verder is het plug & play. De adviesprijs is in vergelijking met concurrerende schijven absoluut hoger, maar dit heeft uiteraard ook te maken met de Star Wars licenties. Die hebben wel gelijk tot een aantal ontwerpen om van te smullen. Als je net als mij een vreugdedansje maakt van alles wat met Star Wars te maken heeft en je nog op zoek bent naar een externe harde schijf, this is the way!

Score: 80/100


Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page