top of page
  • Glenn

Seagate Game Drive 2TB - Review

Bijgewerkt op: 9 okt. 2021

Seagate in inmiddels al een aardig tijdje een samenwerking aangegaan met Microsoft/Xbox. Het resultaat hiervan, is allerlei mooie designs van externe HDD schijven. Onlangs is zelfs een, speciaal voor Xbox Series X|S ontwikkelde SSD opslag uitgebracht, de Seagate Storage Expansion Card. Maar in deze review gaan we de Seagate Game Drive 2TB behandelen.

Voor veel mensen is de Seagate Expansion Card echter nog aan de dure kant, wat ik ook wel begrijp als je naar de adviesprijs van €239,99 kijkt voor 1TB. Gelukkig zijn er daarom wel nog andere uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar voor je Xbox, maar natuurlijk wel met beperkingen t.o.v. een SSD of de Expansion Card.


Van Seagate hebben wij de gelegenheid gekregen om, naast de Expansion Card, ook de Game Drive for Xbox 2TB te reviewen. Dit gaf ons de uitgelezen kans om deze goed met elkaar te vergelijken en wat voor jou nu de beste keuze is om aan te schaffen.

In de verpakking van de Game Drive 2TB, vind je niet alleen de HDD met het Xbox logo, maar ook een code voor één maand Game Pass en een Micro-USB 3.0 kabel. De Game Pass code is wel alleen maar te gebruiken als je nog nooit gebruik gemaakt hebt van deze abonnementsdienst. Maar dat ze deze erbij stoppen, is wel logisch. Want met deze drive kun je makkelijk meer dan genoeg games installeren en de Game Pass biedt ruim 300 games aan.


Wat betreft de USB 3.0 kabel, deze ondersteund een maximale signaalsnelheid van 5.0 Gb/s en een datasnelheid van 500 MB/s, in de praktijk ligt deze meer rond de 400 MB/s. De daadwerkelijk performance van de schijf ligt zeker lager dan dat, dus USB 3.0 is hier meer dan genoeg voor.

De schijf heeft namelijk een gemiddelde leessnelheid van pakweg 129 MB/s en een gemiddelde schrijfsnelheid van 34 MB/s. Dit zijn voor een HDD prima resultaten, maar worden zeker overschaduwd door de prestaties van de Expansion Card.

In tegenstelling tot deze HDD, heeft de Expansion Card voor Xbox Series X|S een maximale 'IO Throughput' van 2,4 GB/s (Raw) en 4,8 GB/s (Compressed), want hij zou de snelheden van de interne SSD drive evenaren en daarmee bijna 40x sneller zijn dan de originele Xbox One. Feitelijk liggen de snelheden van de SSD net wat anders, namelijk een leessnelheid van 738 MB/s en een leessnelheid van 308 MB/s.


Hoewel deze snelheid dus niet helemaal strookt met wat het moet zijn, is deze wel aanzienlijk hoger dan die van een externe HDD zoals deze Game Drive van 2TB. Het verschil in de leessnelheid is dus bijna 10x zo groot, wat er dus voor zorgt dat je games vele malen sneller laden op de SSD. Maar het is verder gewoon plug & play met deze HDD en is hij lekker stil en presteert hij goed en naar verwachting.

Het enige nadeel van een HDD, op de huidige generatie consoles, is dat je deze alleen kunt gebruiken om games op te slaan die geoptimaliseerd zijn voor Xbox Series X|S. Als je games wil afspelen, die geoptimaliseerd zijn, dan moeten deze op de interne drive staan of de Storage Expansion Card van Seagate. Dit geldt ook voor Xbox One games die de 'upgrade' naar de Xbox Series X|S ontvangen hebben. Voor alle andere games, dus Xbox One, Xbox 360 en OG Xbox games, kun je rustig gebruik maken van deze HDD en de games er ook direct vanaf spelen.


Dus het is puur afhankelijk van je wensen en eisen of je dus voor een externe HDD kiest of voor de Storage Expansion Card. Een ding is in elk geval zeker, als het je niet veel uitmaakt, kun je prijstechnisch beter voor een HDD gaan. De Game Drive 2TB kost namelijk maar €72,99 bij Bol.com en de Expansion Card €234,99 bij Bol.com. Met de HDD heb je ook nog eens dubbele opslag en hij is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen (zoals met Master Chief etcetera).

Conclusie

De Seagate Game Drive 2TB voor Xbox is een prima aanvulling voor weinig geld om je digitale game bibliotheek netjes op te slaan. Hij haalt geen snelheden van een SSD zoals de Storage Expansion Card van Seagate of de interne SSD van de Xbox Series X|S, maar voor de games die niet geoptimaliseerd zijn maakt dit weinig uit. Het enige waar je veel verschil in zal merken, zijn de laadtijden en het feit dat je geen Xbox Series X|S games vanaf een HDD af kunt spelen. Ook is het design erg mooi en zijn er verschillende leuke varianten verkrijgbaar.


Score: 95/100

Product is beschikbaar gesteld door de uitgeverRecente blogposts

Alles weergeven
bottom of page