top of page
  • Foto van schrijverJolina

Sherlock Holmes: Chapter One - Review

Sherlock Holmes, wie kent hem niet? De Britse, flamboyante man die de detectives karakter geeft. Zeg je detective, dan zeg je Sherlock Holmes. Of Inspector Gadget natuurlijk, als je ongeveer net zo oud bent als ik! Geintje natuurlijk.


De fictieve detective Sherlock Holmes, in leven gebracht door bedenker en schrijver Doyle, is sinds het eind van 19e eeuw misschien wel één van de bekendste personages ter wereld. Zijn scherpzinnigheid, deductief vermogen en intelligentie, hebben menig mysterie opgelost in diverse films, series en games. Met Sherlock Holmes: Chapter One krijgt hij een nieuw podium. Wordt het speuren naar de kwalitatieve elementen in deze game of is het gelijk duidelijk dat we te maken hebben met een moordachtig goede game?

In Sherlock Holmes: Chapter One draait alles uiteraard om speurwerk. Goed speurwerk zit hem in de details. De juiste elementen uit je omgeving oppikken om uiteindelijk, via deductie, te ontdekken wat zich precies heeft afgespeeld en wie er iets mee te maken heeft gehad.


Uiteraard sta je er niet alleen voor, want zoals altijd wordt Sherlock vergezeld van zijn vriend en metgezel Jon. Best handig overigens, want hij heeft af en toe best iets zinnigs te melden. Let dus goed op zijn commentaar en zijn aantekeningen in zijn dagboek, via het menu. Zijn teksten worden begeleid van prachtige schetsen trouwens.

De dynamiek tussen Sherlock en Jon is in deze game erg vermakelijk uitgevoerd. Zoals verwacht hangt er een vriendelijke sfeer tussen beide, maar steken ze allebei soms hun arrogantie en sarcasme niet onder stoelen of banken. Heerlijke humor, ik hou daar wel van.


Ook de mysteries en verhaallijnen vond ik boeiend genoeg om met volle concentratie aan de slag te gaan, op jacht naar aanwijzingen. Er zit genoeg variatie in en de karakters die je tegenkomt zijn interessant ingestoken. Er gebeuren in ieder geval genoeg verrassende dingen en soms heb je door het vinden van de juiste aanwijzingen ineens toch een heel ander beeld van de situatie.

Grafisch ziet er game er op zich goed uit. Omgevingen, objecten en personen zijn gedetailleerd weergegeven. Ook de cut scenes zien er over het algemeen prima uit, hoewel soms de lichtinval wat vreemd en onnatuurlijk oogt. Het komt een beetje ongepolijst over. In sommige cut scenes lijken wat haperingen voor te komen, maar verder loopt de game eigenlijk prima op de Xbox Series X, waarop hij voor deze review getest is.


Ook de muziek en audio voegen toe aan de sfeer. Spannende en prikkelende deuntjes, zoals je mag verwachten bij een spannende detective zaak. Waar ik minder van gecharmeerd ben, is dat de lippen van de karakters lang niet altijd mooi met de stemgeluiden meebewegen. Soms wijkt het zo veel af, dat het bloedirritant is. Nou ben ik daar persoonlijk al snel door gefrustreerd als ik bijvoorbeeld series of films kijk waarbij dat het geval is, dus dat kan zeker meespelen.

De gameplay is, zoals je van een Sherlock Holmes game mag verwachten, veel gepuzzel vanuit teksten, dialogen en het speuren naar visuele aanwijzingen die in de kleinste details kunnen zitten.


De game probeert je een open wereld gevoel mee te geven, maar voelt soms wat lineair aan. Het gaat echter toch vooral om de cases en het speurwerk dus dat is op zich logisch. Soms is het wel wat irritant als je denkt een bepaalde hoek of straatje in te willen en dit gewoon niet kan.

Je deductief vermogen wordt flink op de proef gesteld om van alle kleine details één logisch verhaal te maken. De menu's zijn redelijk toegankelijk. Je vindt wat je nodig hebt, maar verder niks speciaals. Vooral de leuke twists in dialogen en de interacties tussen Sherlock en Jon zijn mij in positieve zin bijgebleven.


Conclusie

Sherlock Holmes: Chapter One biedt een nieuwe, unieke insteek op het Sherlock Holmes genre. Uniek vormgegeven door zijn uiterlijk en persoonlijkheid, die je deels zelf in de hand hebt door dialoogkeuzes, blijft hij toch herkenbaar als altijd. Het maakt zijn karakter bijzonder en boeiend om mee te spelen. De gameplay is prima en laat je misschien wel 40 uur puzzelen en speuren naar hartenlust. Karakters en verhaallijnen zijn over het algemeen boeiend en prikkelend. Wat betreft graphics en prestaties voelt de game hier en daar wat ongepolijst aan, maar liefhebbers van de cultheld Sherlock gaan zich absoluut vermaken met deze game.


Score: 72/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page