Silt | Review
Bijgewerkt op: 8 jun. 2022
Water, ik heb er weinig mee. Een ijskoud glas water sla ik graag achterover, een heerlijke douche kan ik ook altijd wel waarderen, maar water om te zwemmen...? Mwah. Daar krijg je me niet snel warm voor. Mijn zwem skills laten te wensen over dus waarschijnlijk heeft het daarmee te maken, het idee van verdrinking laat me gruwelen. Daarnaast vind je in de meest duistere delen van de oceanen, de gruwelijkste lelijkerds. Blegh!
Silt is daarmee niet echt een hele logische keuze voor mij als reviewer. Maar he, ze zeggen dat je niet kunt groeien als je niet af en toe uit je comfortzone durft te stappen, toch? Laten we die sprong in het diepe samen aan gaan!

In Silt speel je als een eenzame duiker. Je start gelijk in een benarde situatie. Vastgeketend aan een zware ketting, op de bodem van de oceaan. Uiteraard is het eerste doel om jezelf hieruit te redden en in Silt heb je het 'geluk' dat je wat duistere trucjes kunt inzetten. Zo moet je de wezens om je heen 'overnemen' om hen te controleren.
De eigenschappen die een wezen waar je bezit van neemt hebben, kun je in jouw voordeel gebruiken. Denk aan de vlijmscherpe tanden van piranha's. Die ligt natuurlijk heel erg voor de hand, maar gaandeweg in de game, zijn er nog wel wat bijzondere momenten om mee te maken. Soms is het helaas niet altijd even duidelijk wat je precies moet doen om verder te komen, je wordt hierin absoluut niet bij de hand genomen.

Hoewel die wezens vaak in je voordeel werken, moet je ook oppassen. Want voor je het weet, word je door een haai in je billen gebeten! Dit brengt je een stukje terug in de game, naar een soort onzichtbaar checkpoint, van waar je het opnieuw mag proberen.
Je bent - vreemd genoeg - alleen redelijk save als je een wezen hebt overgenomen. Terwijl je duiker dan toch even onbewaakt achterblijft, maar goed. Timing in het overnemen van wezens en daarna ook je duiker weer in veiligheid brengen zijn dus essentieel. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zullen we maar zeggen.

Een van de meest sterke kanten van Silt voor mij persoonlijk, is de visuele stijl. Volledig in zwart-wit en handgetekend, weet Silt niet alleen de duistere sfeer van een diepe, eenzame oceaan perfect over te brengen, maar weet het ook een fantasierijke wereld voor wonderen bloot te leggen. Het is maar goed dat onze duiker een duikfles tot zijn beschikking heeft, want anders was ademnood een veel voorkomend probleem, zowel voor de duistere momenten als de adembenemende schetsen die getoond worden.
Vooral het perfecte gebruik van licht en schaduw is echt heel goed uitgewerkt. Net zoals het echt onderwater is. Je voelt je visueel enigszins beperkt en het is altijd spannend wat het volgende is dat in je gezichtsveld binnenkomt. Ook de audio weet zich prachtig in te voegen aan de context van een mysterieuze onderzeewereld.
Conclusie
Silt is een puzzel-avonturengame waarin je jezelf zomaar kunt verslikken als je niet genoeg bewust bezig bent met je omgeving. Je creatief denkvermogen wordt flink op de proef gesteld, zeker in de gedeeltes waarin het niet helemaal vanzelf duidelijk is wat je moet doen om verder te komen. Het gevoel van zuurstofgebrek kan zomaar eens meespelen zeg maar. Hoewel in de diepe krochten van de wateren waarin de game zich afspeelt duistere, verschrikkelijke wezens te vinden zijn, is door de gekozen zwart-wit stijl van de game ook ruimte voor de mooie, verborgen geheimen die er verscholen liggen. Een plaatje, dat de meeste puzzelliefhebbers best kan bekoren, denk ik.
Score: 75/100
Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Silt is digitaal beschikbaar in de Store.