top of page
  • Foto van schrijverLeon

Snowrunner - Review

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021

De meeste van ons kennen de game Mudrunner nog wel. Die game waarin je door enorm lastig terrein, met een giga truck moet rijden om bij je bestemming te komen. Geduld en goed nadenken zijn twee dingen die hier echt nodig waren.


Bij Snowrunner is dit niet anders, alleen maken ze je het nog wat lastiger door een pak sneeuw over de map heen te gooien! Het is dus geen race tegen de klok bij het voltooien van klussen, maar zeker wel een gevecht tegen moeder natuur.

In Snowrunner begin je weer in een klein stadje vol modder, zandwegen en kapotte asfaltwegen. Zo kun je weer even wennen aan dat oude Mudrunner gevoel. Dit stadje dient als de tutorial in het spel en je krijgt hier je eerste vrachtwagen ter beschikking gesteld.


Zodra je deze tutorial voltooid hebt, ga je door naar waar dit spel nu echt om draait... De besneeuwde en ijzige vlaktes van Alaska, maar later zelfs Rusland. Je kunt je dus voorstellen dat je een scala aan uitdagende landschappen tegen gaat komen, met elk hun eigen uitdagingen en obstakels.

Wat Snowrunner eigenlijk tot zo een geweldige simulatie game maakt, zijn toch wel alle details waar je op moet letten als je ergens heen rijdt of door obstakels moet manouvreren. Zo mag je niet te diep in het water met je wagen, anders verzuipt je motor. In modderige stukken zakken je wielen weg bij te veel gas en sturen en moet je maar hopen dat je je lier ergens vast kunt maken. Het goed inzetten van je versnellingsbak (lage / hoge toeren) per gebied en dan natuurlijk ook nog het efficient plannen van je route en het op tijd tanken. Ook is het belangrijk dat je de juiste vrachtwagen meeneemt voor de klus die je gaat verrichten.

Zoals inmiddels dus misschien wel duidelijk is, is het zuinig omgaan met je tijd erg van belang. Haast je je te veel of maak je verkeerde keuzes onderweg? Dan bestaat er een grote kans dat je dus vast komt te zitten en niet meer wegkomt... Nu noemde ik net al de lier die je tot je beschikking hebt, maar helaas is er niet altijd een object waar je die ook echt aan vast kunt maken.


Neem dus de tijd en denk na voor je iets doet, dan gaat Snowrunner je een stuk gemakkelijker af, maar het zal hoe dan ook een tijdrovende game blijven. De maps zijn namelijk ook nog eens een stukje groter dan die van Mudrunner.

Snowrunner bevat ook een aantal nieuwe types lading, zoals stalen balken. Deze nieuwe ladingtypes zorgen er dus ook automatisch voor dat er een gevarieerder aanbod aan klusjes is die je kunt voltooien, bijvoorbeeld de staalconstructie van een brug repareren.


Buiten deze bezorgopdrachten, zijn er ook verloren trailers die bijvoorbeeld vast zitten in de modder en die je terug naar zijn eigenaar moet brengen. Ook kapotte vrachtwagens zijn onderdeel van de te redden voertuigen, maar natuurlijk is er nog veel meer te doen. Met het tempo van het spel zorgt dit dus voor 100+ uren aan gameplay!

Natuurlijk zijn er ook een paar kanttekeningen bij het spel. Zo vind ik de menu's een beetje omslachtig en is het redelijk veel werk om tussen opdrachten te kunnen wisselen. Ik had het persoonlijk handiger gevonden als je dit iets sneller kon doen door bijvoorbeeld op het beeld een bericht te tonen of je van missie wil wisselen als je iets tegenkomt.


Ook is het jammer dat je de reeds voltooide missies niet voor meer geld nog eens kunt voltooien. Je hebt dan wel weer uitdagingen die op tijd gaan om wat extra's te verdienen. Jammer, want het zijn geen hoofdprijzen wat je per opdracht uitbetaald krijgt en het loont zich dus eerder om vrachtwagens te zoeken op de map, dan dat je ze gaat kopen.

Het geld wat je verdient kun je ook in upgrades voor je vrachtwagens stoppen, maar sommige upgrades zijn pas beschikbaar als je een bepaald level bereikt hebt. Normaal is dit vrij standaard in games, maar in een simulator had ik toch liever gezien dat je upgrades direct kon kopen om het jezelf wat makkelijker te maken.


Het voordeel hiervan is dan wel weer dat het je motiveert om door te spelen en je dus een beloning krijgt voor wat je presteert naarmate je verder komt. Het heeft dus twee kanten in dit geval.

Wat ik nog niet benoemd heb, is dat je ook een kleine SUV ter beschikking hebt waar je een beetje mee rond kunt karren. Maar vanaf het begin vond ik de besturing hiervan al echt bagger. In de modder merk je daar verder niks van, maar zelfs op het asfalt lijkt het wel alsof je nog in de modder zit te dobberen. Het lijkt alsof hij constant onder je uit wil glijden. Ook is het geluid van deze kleine wagens niet echt lekker.


De besturing van de vrachtwagens daarentegen is weer zeer goed en voelen zo aan zoals je dat bij een grote vrachtwagen mag verwachten, zowel op de weg als in de modder en sneeuw. De geluiden van deze klinken dan ook weer zeer goed. Je merkt dus echt dat de focus op de hoofdattractie van het spel ligt op de vrachtwagens. Alleen is de volgcamera niet lekker geoptimaliseerd als je wat langere vrachtwagens met bijvoorbeeld een trailer aan het rijden bent. Deze kan nog wel eens heen en weer springen.

Grafisch vind ik Snowrunner er trouwens ook echt super uitzien en heb ik tijdens het testen echt genoten van deze game. Wat ook wel even leuk is om te benoemen, is dat Snowrunner vanaf het begin al met 4 man co-op gespeeld kan worden. Sommige missies lijken er zelfs op ontworpen te zijn om samen te spelen. Dit maakt het speelplezier van deze game nog groter en maakt het tegelijk ook een stukje vertrouwder omdat er altijd wel iemand is die je uit de sneeuw kan slepen.


Conclusie

Snowrunner is weer een simulatie game waar je U tegen zegt. De toevoeging van meer materialen en dus ook meer variatie in opdrachten, gecombineerd met het tempo van de game, maakt dit een game waar je 100+ uren in kwijt kan. Goed nadenken en veel geduld zijn van essentieel belang als je niet vast wil komen te zitten in de sneeuw. Gelukkig kun je het met vier spelers co-op spelen zodat die angst al iets minder groot is. Ook zijn de maps nu groter en ziet het er grafisch echt top uit. Alleen jammer dat de menu's wat omslachtig zijn, de besturing van kleine SUV's niet lekker aanvoelen en dat de volgcamera bij lange voertuigen soms in het rond stuitert. Verder is dit gewoon een geweldige game die je zeker moet proberen.Score: 81/100


Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €49,99

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page