top of page
  • Foto van schrijverJolina

Sokocat - Combo | Review

Katten en puzzels, prima combo dacht ik zo! De combo in Sokocat - Combo, heeft echter niet zo zeer met deze combinatie te maken, maar meer met het feit dat er twee games uit de Sokocat gameserie zijn gecombineerd tot één. Sokocat - Combo bevat namelijk twee puzzelgames: Sokocat Islands en Sokocat Dungeon.

Beide games zijn vergelijkbaar in gameplay. In de basis is het namelijk de bedoeling dat je grote, stenen blokken vooruit duwt in een level, tot ze op de goede plek liggen. Je doet dit met een katje, dat zo uit de Funky Pop selectie ontsnapt kon zijn. Met zo'n groot, rond hoofd weet je wel. Super cute!


Het klinkt gemakkelijk als ik het zo type, maar dat is het allerminst. De levels in het begin zijn natuurlijk gemakkelijk, omdat ze klein zijn en je alles kunt overzien. Hoe verder je komt, hoe meer je vooruit moet denken. Dit is waar de uitdaging in zit. Het is wel goed om op te merken dat er niet altijd een logische stijgende lijn zit in de moeilijkheidsgraad, maar ach, dat is slechts een kleine issue.

In Sokocat Islands heb je een relaxe cocktailvibe om je heen met een chill muziekje, palmbomen en de zee zover je kunt kijken. De gameplay wordt stap voor stap uitgebreid met bruggen, liften en andere mechanismen. Zeer kindvriendelijk ook, mocht je met je kinderen een puzzel willen doen. Het grootste minpunt is dat de levels van Sokocat Islands er allemaal een beetje hetzelfde uitzien en hierdoor kan het relatief snel wat gaan vervelen.


In Sokocat Dungeon moet je in elk level uit een dungeon ontsnappen. De sfeer is beduidend grimmiger en je katje loopt aanzienlijk meer risico. Zo zijn er platforms die verdwijnen, stekels die uit de grond komen en stenen blokken die pijlen op je afschieten. Persoonlijk vond ik Sokocat Dungeon absoluut het leukste. Er zitten meer spannende elementen in die de gameplay net wat boeiender maken.

Beide games hebben zo'n 50 levels om te doorlopen, dus hier vermaak je jezelf wel even mee. Zeker met sommige levels, die je brein behoorlijk laten duizelen. Het vooruit denken wordt op sommige plekken echt bemoeilijkt. Zo moet je soms blokken tegen je gevoel in 'terugschuiven' om bijvoorbeeld plaats te maken en uiteindelijk verder te komen.


Wat enigszins vervelend is, is dat het 3D zicht in de games wat lastig te zien is. Het level bestaat soms uit verschillende hoogtes en dat is niet altijd even goed zichtbaar. Gelukkig helpt het dat je het hele level om kunt draaien, zodat je het altijd even vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Dit is voor de controls soms echter wat verwarrend, vooral als het level schuin is geplaatst. Als je het recht draait, is de D-pad je beste vriend en dit spreekt verder voor zich.

Kom je er even niet meer uit? Geen nood. Katten staan er om bekend dat ze 9 levens hebben en één van de geesten uit het vorige kattenleven komt je te hulp zodra je op de Y-knop druk. Dit witte, doorschijnende katje dat een soort geest moet voorstellen, toont je precies welke stappen je moet zetten om het level te doorgronden.


Als je er genoeg van hebt gezien, kun je deze functie met de Y-knop ook weer uitschakelen. Je kunt er ook voor kiezen dat het hele level wordt voorgedaan. In Sokocat Dungeon moet je echter wel nog zelf nadenken over het activeren van hendels, want hier heeft het geestkatje geen kaas van gegeten. Ach ja, het is voor sommige gamers goed om te weten dat er een hele goede hulplijn beschikbaar is. Hetzelfde geldt uiteraard voor de achievementhunters onder ons, want zij kunnen op deze manier de hele game ontzettend simpel doorlopen om alle achievements binnen te hengelen.

Grafisch gezien is het niet de mooiste game. Sokocats Combo moet het vooral hebben van zijn gameplay en heeft verder een simpele, minimalistische stijl. De muziek is wel leuk aangepast aan de thema's van de twee verschillende games.


Conclusie

Sokocat - Combo biedt twee schattige puzzelspelletjes. Deze kunnen je best even vermaken, mits je niet al te veel gebruik maakt van de hulplijn die je kunt gebruiken als je het even niet meer ziet. Waar Sokocat Islands een relaxe sfeer weet neer te zetten, kun je Sokocat Dungeon aanzetten als je net iets meer adrenaline door je lijf heen wilt laten stromen. De puzzels kunnen behoorlijk pittig zijn, omdat je echt goed vooruit moet denken en de opbouw in moeilijkheidsgraad niet altijd even natuurlijk is. Ook het 3D effect in de levels is niet altijd even goed zichtbaar. Verder is dit eigenlijk best een leuke game(combo) als tussendoortje.


Score: 65/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page