top of page
  • Foto van schrijverLeon

Song of Iron - Review

Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je in de Xbox Store aan het scrollen bent om te kijken welke games binnenkort uitkomen? Ik doe dat regelmatig om te kijken of er nog leuke games aankomen om te reviewen of juist om te kijken welke games ik niet wil reviewen. Zo kwam ik op de trailer van Song of Iron van solo ontwikkelaar Joe Winter en ik was eigenlijk direct verkocht. Deze game MOEST ik spelen.


Het verhaal van Song of Iron is kort samengevat een revenge verhaal. Wanneer de game begint, sta je bij de vuurstapel waar jouw geliefde in ligt. Dit was in de Vikingentijd, waarin de game zich afspeelt, de manier om de laatste eer te bewijzen aan de doden. Wanneer deze scène is afgelopen, ga je wat terug in de tijd en word je hele dorp in brand gestoken door een rivaliserende clan. Die clan is op zoek naar de ketting van je geliefde. Deze krijg jij in je bezit en moet je hoog op de top van de berg brengen.

Omdat de game in het Vikingentijdperk zich afspeelt, krijgt het verhaal wat mee van de Noorse mythologie. Het gaat niet zo diep als bijvoorbeeld een God of War, maar Thor kom je bijvoorbeeld al snel tegen. Ook de monsters die in de mythologie voorkomen, ga je naast de rivaliserende clan proberen te verslaan.


Doordat Song of Iron een 2.5D sidescroller is, kan je eigenlijk maar één kant op in de game. Soms zitten er puzzels in, waar je bijvoorbeeld een grote doos moet schuiven om zo verder te komen in de wereld. Ook is er soms een deur waar je in het begin nog niet doorkomt, maar waarvoor je eerst runes moet vinden om zo de deur te openen. Dit vraagt dan wel een beetje zoeken, klimmen, vechten en snel kunnen maneuvreren tussen zwaaiende obstakels.


De absolute hoogtepunten zijn de graphics en het geluid van de game. Ik vind het er werkelijk waar prachtig uitzien. Er zit een gevoel van diepte in die je niet vaak tegenkomt bij dit type games. Ook hoe de camera in- en uitzoomt, doet je denken dat het een grote wereld is of juist een beklemmende sfeer oproept. Het gebruik van kleuren maakt een mooie wereld, maar ook het gebruik van donkere tinten voegt veel toe.

Het geluid en de muziek is het enige wat de ontwikkelaar niet zelf gedaan heeft. Dit heeft hij uitbesteed en ik denk dat het een goede keuze was. De Vikingenwereld gaat namelijk nog meer leven dan dat het al deed. Elk muziekstuk sluit aan met wat er gebeurt in de game. Ook de kleine geluidjes die je hoort, zijn van toepassing. Zo hoor je waar de vijanden zich bevinden en van welke kant ze komen bijvoorbeeld.


Wanneer ik aan Vikingen denk, denk ik ook aan brute gevechten. Nou, ik kan je vertellen dat dat met Song of Iron wel goed zit. Je begint de game met een bijl en een schild. Met die bijl (en andere wapens) kun je gooien naar je vijand. Wanneer je goed gooit, belandt het zo in iemands voorhoofd. En ik moet zeggen dat dat toch wel een heerlijk gevoel geeft. Ook een goed geplaatste pijl van je boog geeft je dat gevoel. Wat ik verder goed aan de game vind, is dat wanneer je vijanden elkaar raken, ze elkaar kunnen doden. Dit zie je niet vaak in games.

Als ik mijn review teruglees, is het eigenlijk één grote lofzang. Helaas gaat het mis bij een toch wel essentieel onderdeel, de gameplay. Ik kan mijn vinger er niet goed op leggen, maar de controls voelen niet intuïtief en zeer stroef. Het rollen, wat je vaak doet, zit op de rechterstick en dat went niet. Het gebruik van je wapen zit wel op een logische plek, maar voelt houterig en clunky. Springen is ook zo vreemd. Soms maak je jumps waarvan je denkt ‘hoe kan dat’ en soms kom je nog niet boven een kiezelsteen uit. Daarnaast is de game vrij kort, in drie uurtjes was ik er bijna doorheen.


Conclusie

Song of Iron is een moeilijke game om een cijfer aan te hangen. De trailer die ik zag, maakte het een must voor mij om te spelen. De graphics en het geluid stelden mij niet teleur. Of beter gezegd, waren gewoon fantastisch. Maar naast dat het prettig oogt, wil je natuurlijk dat het lekker wegspeelt. Dat is toch een stuk minder het geval. Het voelt allemaal net wat clunky en stroef aan. Ook de prijs van de game vind ik persoonlijk (op het moment van schrijven €19,99) te duur om de drie speeluren te rechtvaardigen.


Score: 69/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page