• Jolina

Sonic Colours: Ultimate

Daar is ie weer! Ons blauwe, lichtvoetige vriendje. Sinds het begin van de jaren '90 is Sonic niet meer weg te denken uit de gamewereld, maar dat was geen overbodige luxe. Eind jaren '80 was het Nintendo die de klok sloeg met het Nintendo Entertainment System (NES) en de opkomst van één van de grootste gamehelden ooit: Super Mario. Ze gaven SEGA enkele jaren het nakijken, totdat men besloot dat het genoeg was. SEGA moest ook een ultieme held krijgen van hetzelfde niveau. Alex Kidd was niet meer voldoende.

Naoto Oshima zat uren aan de tekentafel en ontwierp uiteindelijk de iconische held van SEGA: Sonic. Die naam heeft het karakter overigens niet vanaf het begin mee gekregen, want eerst heette hij "Mr. Needlemouse". Deze naam was een verwijzing naar de inspiratiebronnen die uiteindelijk hebben geleid tot de geboorte van Sonic, Felix the Cat en Micky Mouse.


SEGA produceert inmiddels geen spelcomputers meer en, hoewel hij op de Xbox 360 meer aanwezig was, is Sonic ook nu nog steeds springlevend en dat bewijst deze nieuwe game wel weer. Nadat Sonic Colours oorspronkelijk in 2010 werd uitgebracht voor de Wii, kunnen we nu genieten van de remastered Ultimate versie op Xbox One en Xbox Series.

Waar Sonic gaat, is ook Dr. Eggman, vaste klant en vijand in diverse Sonic games. Zo ook in Sonic Colours: Ultimate. Hij heeft Wisps, een soort buitenaardse aliens, ingezet om een pretpark te bouwen dat door de hele melkweg loopt. Sonic zal zijn snelheid en andere vaardigheden moeten gebruiken om de Wisps te bevrijden uit hun benarde positie. Deze strijd vindt plaats over zes verschillende werelden, met behoorlijke snelheid zoals we van Sonic gewend zijn!


Ik moet gelijk iets toegeven. Ik word oud. En traag. Dat komt extra naar voren in deze supersnelle en kleurrijke game. Ai, pijnlijk! Je hebt een behoorlijke portie reactievermogen nodig voor Sonic Colours: Ultimate. Diverse keren ging Sonic met een flinke snelheidsboost over de baan en kwam hij tot stilstand tegen een muur, omdat mijn hersenen de snelheid niet goed genoeg konden verwerken om mijn handen op tijd een signaal te geven dat ik op de X-knop moest drukken om onder de muur door te glijden.

Sonic Colours: Ultimate is eigenlijk een remaster van het oorspronkelijke Sonic Colours uit 2021. De game is visueel vernieuwd, heeft een nieuwe game mode gekregen en verbeteringen in gameplay. Qua prestaties is dat dus een volledige upgrade en dat is ook te zien, vooral op het gebied van framerate en resolutie. De game loopt soepel in 4K en 60fps. Het is echter ook te zien dat het om een remaster gaat en geen nieuw ontwikkelde game, vooral de cutscenes hebben wat mij betreft te weinig aandacht gekregen. Ik bedoel maar... kom op! Met al die kracht die de Xbox Series X in zich heeft, mag je toch wel wat verwachten toch? De verbeteringen alleen zijn daarom natuurlijk niet echt een legitieme reden om Sonic Colours aan te schaffen. Daar is meer voor nodig.


Een onderdeel waar eigenlijk alle Sonic games wel in uitblinken, is natuurlijk de gameplay. Deze voelt vertrouwd, maar toch modern en soepel aan. Er zit voldoende variatie in door het cameraperspectief, leveldesign en de verschillen in de levels, met onder andere diverse boss fights.

Het leuke element uit deze specifieke Sonic game is dat, de Wisps die je oppikt in de levels, je speciale vaardigheden kunnen geven die verdraaid goed van pas komen in je strijd tegen de klok en uiteraard Dr. Eggman. Zo heb je verschillende speciale vaardigheden, afhankelijk van de kleur van de Wisps die je tegenkomt. Je kunt jezelf omtoveren tot een krachtige boor die door oppervlakken heen kan boren of door de lucht van prisma naar prisma schieten in een megavaart.


Vaardigheden van Wisps die je later in het spel vrijspeelt, kun je ook gebruiken om nieuwe routes te ontdekken in eerdere levels. Dit geeft een extra boost aan de replay waarde van de game. Daarnaast maakt het de levels ook veel leuker en gevarieerder. Wat me gelijk op een klein minpuntje brengt, namelijk dat het begin van de game soms wat simpel en saai kan aanvoelen. Het wordt pas echt leuk als je na een uurtje of zes tot acht de eerste playthrough voltooid hebt en een tweede playthrough begint met alle verzamelde vaardigheden. In totaal zijn er 9 verschillende Wisps te ontdekken. Daarnaast geven Wisps je extra opties in een level, doordat je specifieke en tragere stukken kunt omzeilen met je vaardigheid of naar een geheime sectie kunt gaan om secrets te verzamelen. Gebruik ze goed dus!

Rival Rush mode is één van de extraatjes die de Ultimate versie van Sonic heeft meegekregen. Hierin moet je jezelf tot het uiterste pushen om tegen metal Sonic te racen. Een soort verkapte time trial dus. Van deze gamemode is er één level per wereld beschikbaar, wat een beetje magertjes aanvoelt. Ik vraag me daarom hardop af waarom dit niet gewoon een optie had kunnen zijn voor alle levels. Dit had de replay waarde verder op kunnen krikken. Net als de beoordeling die je na het voltooien van elk level krijgt op basis van de punten die je gescoord hebt, voor het verslaan van monsters, het neerzetten van een snelle tijd en verzamelen van ringen en andere collectibles. Want wij gamers willen altijd maar beter en beter worden, toch?


Wat verder nieuw is, is dat je Sonic kunt aanpassen naar wens met items, die je vrijspeelt door er coins voor te betalen. Nieuwe schoenen, handschoenen, boost effect en aura's zijn aanpasbaar. Helaas gaat het vooral om verschillende kleuren en patronen, niks speciaals. En ja, dan blijft die traditionele look toch het meest aangenaam vind ik persoonlijk.


Conclusie

Hoewel er over de grafische prestaties van Sonic Colours: Ultimate wel wat discussie mogelijk is, brengt de game wel die vertrouwde en snelle gameplay met zich mee die we gewend zijn van Sonic games. Daarmee geeft Sonic Colours: Ultimate behoorlijk gas! De kleurenpracht spat werkelijk van je scherm en het leveldesign zit top in elkaar. Er zit redelijk wat variatie in de gameplay, mede door het leveldesign en de toevoeging van de Wisps vaardigheden. Behalve een visuele upgrade, biedt de game weinig nieuws ten opzichte van het origineel, wat al een goede game was. Als je deze game wilt aanschaffen, zal dat vooral zijn omdat je het opnieuw wilt ervaren op een nieuwere consolegeneratie .


Score: 75/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven