top of page
  • Foto van schrijverJolina

Sonic Origins - Review

Om te vieren dat onze kleine blauwe en vooral razendsnelle vriend de 30 jaar is gepasseerd, is Sonic Origins uitgekomen. Hierin zitten vier originele 2D Sonic games verwerkt: Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic CD en Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles. Remastered uiteraard, om er opnieuw van te genieten. De iconische Sonic verdient immers een liefdesbrief en dat komt nu in de vorm van Sonic Origins. Maar is de liefde wederzijds of blijft deze onbeantwoord?

Algemeen genomen krijg je met Sonic Origins een aantal twists voor je kiezen, waarmee je op alternatieve manieren de klassieke Sonic ervaring in je huiskamer brengt. In de basis wordt dat bewerkstelligd door onderscheid te maken tussen een classic mode en een anniversary mode. De classic mode heeft de games vrijwel geheel gelaten zoals ze vroeger waren, met enkel wat visuele updates en updates in de soundtracks.


De gameplay ervaring is nog hetzelfde. Zo heb je hier slechts een aantal levels beschikbaar en vecht je daarnaast tegen een timer. Voor de Anniversary Mode zijn de games in een moderner jasje gestoken, met een 16:9 beeldverhouding, soepel tijdslimieten en ongelimiteerde levens. Dit moderniseert vooral de gameplay.

Hoe modern je Sonic ook maakt, een goed game design, blijft goed game design. De basics blijven daardoor stevig overeind. Alles draait om het zoeken van het perfecte pad door de levels heen, waardoor je met Sonic zijn snelheid en het bijbehorende momentum kunt maximaliseren en zo optimaal mogelijk het level kunt doorlopen.


Het enige wat ik hieraan jammer vind, is dat het niet mogelijk is om de klassieke gameplay te combineren met de vernieuwde visuals en 16:9 ratio. Dat zou een toffe bonus zijn geweest!

Met de nieuwe story mode krijg je daarnaast de optie om door de vier verschillende games te lopen in een chronologische manier, inclusief nieuw geanimeerde cut scènes. Nog een toevoeging is dat je in de Anniversary Mode zowel als Sonic, Tails én Knuckles kunt spelen, met uitzondering van Sonic CD, waarin Knuckels niet beschikbaar wordt. Een leuke variatie wat mij betreft.

Een ander vet nieuwtje is de boss rush mode, waarbij je achter elkaar diverse toffe boss fights doorloopt. Ook zijn er speciale missie levels te doorlopen, waarbij je aan een specifiek doel moet voldoen en je prestatie aan het eind van het level wordt beoordeeld.

In de mirror mode kun je een aantal Sonic levels in spiegelbeeld spelen. Best verwarrend in eerste instantie, omdat het net andersom in je geheugen zit, haha! Al deze twists geven de klassieke games net een ander gevoel en dat werkt eigenlijk best wel verfrissend, zonder dat het de goede basis van de gameplay aantast.


Er is als trouwe fan meer om je aan te verlekkeren. Zo vind je in de map in het menu ook het museum. Dat is precies wat je ervan verwacht. Je vindt hier allerlei muziek, cut scènes, strips en meer. Het gaat niet alleen om content die is uitgebracht met de klassieke Sonic games, maar ook nieuwe content, die nooit eerder het levenslicht zag. Superleuk voor dat extra nostalgische gevoel.

Met de boss rush mode, mission mode en anniversary mode kun je munten verzamelen om de premium collection uit het museum vrij te spelen. Ben je een ware completionist? Grote kans dat je daardoor nog een keer extra terugkeert naar een level om alle munten te verzamelen en zo je museum uit te breiden.


Nadeel aan Sonic Origins is dat er op het moment van schrijven wel nog enkele bugs in te vinden zijn. Zo gedraagt Tails zich soms behoorlijk vreemd en zijn er diverse problemen met de audio. Voor mij persoonlijk niks game brekends gelukkig dus dat valt dan weer mee.


Conclusie

Sonic was destijds al retegoed, misschien wel de beste platformergame van die tijd. Dat wordt in Sonic Origins gevierd met een gezellig feestje vol nieuwe content, sentimentele vibes en unieke twists. Sonic mag dan misschien inmiddels 30 jaar oud zijn, hij is nog even kwiek en fit als altijd. De vraag is natuurlijk of jij zijn vurige, razendsnelle liefde bij kunt benen?

Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page