top of page
  • Foto van schrijverStefan

Star Trek Prodigy: Supernova - Review

Ondertussen is iedereen wel bekend met de Star Trek series en films die door de jaren heen geproduceerd zijn. Star Trek probeert nu zelfs het kinderpubliek tot zijn fanbase te rekenen, door middel van de Nickelodeon serie Star Trek: Prodigy. Het verhaal van Star Trek Prodigy: Supernova borduurt voort op het verhaal uit die serie en is derhalve dus ook meer op kinderen gericht. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat je jezelf als volwassene niet kan amuseren met deze game.


In de serie Star Trek: Prodigy gaat het om een groepje (jonge) aliens die op een verlaten ruimteschip genaamd de USS Protostar stuiten. In de game draait het om hetzelfde groepje aliens en ik moet eerlijk bekennen dat een lichte voorkennis vanuit de serie het verhaal in de eerste momenten toch net iets makkelijker te begrijpen maakt. Zelf was ik voor het spelen onbekend met de serie Star Trek: Prodigy, waardoor ik naar mijn gevoel af en toe net iets te veel in het diepe werd gegooid. Het betreft in deze wel vooral achtergrondinformatie over personages die genoemd worden, maar ook over hoe de huidige personages elkaar gevonden hebben.

In de game Star Trek Prodigy: Supernova stuit je op een zonnestelsel met een zon die volledig omringd wordt door een Dyson Sphere. Door middel van dit apparaat wordt de energie van de zon als het ware geoogst en naar centrales op de omringende planeten Orisi, Mirios en Taresse gestuurd. Door de mate waarin deze energie geoogst wordt, gaat de zon echter supernova. Sterker nog: de zon zal binnen 72 uur exploderen en het zonnestelsel verwoesten. Om zaken nog een beetje te verergeren wordt de Protostar door een zonnestraal geraakt, waardoor het een noodlanding moet maken op de planeet Orisi. Doordat de teamleden tijdens de noodlanding van het schip gestraald werden, zijn deze door een storing op verschillende plekken in het zonnestelsel terecht gekomen. Het is aan jou de taak om de Protostar te repareren én je teamleden terug te vinden voordat de zon daadwerkelijk supernova gaat.


In Star Trek Prodigy: Supernova neem je het samen met Dal R'el en Gwyndala op tegen de watchers. Beide personages hebben hun eigen wapens en daarmee ook hun eigen stats tijdens het vechten. Zo is Dal vooral sterk op afstand met zijn wapens en Gwyndala juist sterk in close combat. Tijdens het spel worden verschillende soorten Watchers geïntroduceerd zoals melee en ranged Watchers, maar ook Watchers met bijvoorbeeld een charge vaardigheid. Daarnaast zijn er ook Watchers die bijvoorbeeld exploderen wanneer ze verslagen zijn of juist een genezend veld om zich heen produceren.


Tijdens het vechten moet je goed letten op de aanvallen van je vijanden, om deze tijdig te ontwijken. Er is geen moeilijkheidsgraad voor de combatgedeeltes in de game, maar door de toevoeging van uitdagingen, zoals bijvoorbeeld maar een beperkt aantal keren KO gaan, blijft het toch voor iedereen interessant. Later in de game kun je ook nog je andere teamgenoten vrijspelen om je tijdens gevechten te assisteren met speciale aanvallen. Deze personages zullen echter geen speelbare personages zijn.

Naast het vechten tegen Watchers zijn er ook tal van puzzelelementen die je vooral door middel van de samenwerking van de twee personages moet proberen op te lossen. Zo zijn er obstakels die alleen maar door Gwyndala gepasseerd kunnen worden. Uiteindelijk worden deze puzzels steeds verder uitgebreid naar het punt dat je zelfs speciale blokken heen en weer moet teleporteren. Daarnaast zijn er ook nog verschillende poorten die alleen door (toekomstige) teamgenoten geopend kunnen worden. In de praktijk betekent dit dat je een groot deel van de levels uiteindelijk nog een keer moet bezoeken.


In Star Trek Prodigy: Supernova zijn er verschillende collectibles te vinden. Het gaat hierbij dan voornamelijk om dieren genaamd Punny's, buitenaardse planten, relieken en kisten vol met upgrademateriaal voor je wapens. Punny's heb je uiteindelijk nodig om je stamina te verbeteren, waardoor je meerdere malen kan ontwijken, planten zijn nodig voor het verbeteren van je gezondheid en de relieken geven je weer verschillende objecten in je kapiteinsvertrekken. Alle upgrades dienen betaald te worden met de blauwe stenen en laat deze nou net overal op elke planeet te vinden zijn. Het is het in ieder geval meer dan waard om af en toe eens een goed kijkje te nemen op paden die vooral niet door de guide worden aangegeven.

Star Trek Prodigy: Supernova is een van de games die (gelukkig!) nog een couch co-op optie aanbiedt en dat is naar mijn mening altijd een groot pluspunt. Een tweede speler kan op elk willekeurig moment een controller aanzetten en meedoen met de game. Wel merk ik dat wanneer je solo speelt. de AI meestal niet al te snugger is en vooral een beetje staat toe te kijken wat er allemaal gebeurt, maar voor de rest geen echte actie onderneemt. Binnen zowel co-op als solo play is het altijd mogelijk om de ander, wanneer deze KO is, te reviven. Pas wanneer beide personages KO zijn, is het gameover.


Grafisch ziet Star Trek Prodigy: Supernova er niet perse next-gen uit, maar alsnog zijn de verschillende werelden schitterend om doorheen te lopen. Elk gebied heeft zijn eigen biosfeer en daarmee ook zijn eigen kleurenpalet waarmee de wereld getekend is. Het is het in ieder geval zeker waard om eens op pad te gaan door de verschillende werelden die de game te bieden heeft.

Qua audio heeft de game niet zo'n zeer spannende soundtrack, maar deze doet wat het moet doen en dat is een achtergrondmuziek bieden die niet al te veel afleidt. Wel is het bij de audio ook meteen te merken dat de game zich vooral op kinderen richt. De dialogen zitten namelijk vol clichés en zijn meestal ook tamelijk kindvriendelijk geschreven. Je hoeft je als ouder dus geen zorgen te maken dat er een overvloed aan scheldwoorden voorbijkomt in deze game.


Conclusie:

Star Trek Prodigy: Supernova is een leuke game die vooral op kinderen gericht is. Persoonlijk vind ik het tof dat Tessera Studios op deze manier Star Trek games een nieuw leven in te blazen met kinderen als doelgroep. Wie weet wat de toekomst dan in petto heeft voor de kinderen die de game nu spelen! Ook voor volwassenen is er echter wat uitdaging uit de verschillende challenges et cetera te halen, maar houd er dan wel rekening mee dat de game op het gebied van mechanics misschien toch ietwat simpel kan aanvoelen. Verder is het natuurlijk ook een leuke game om samen met je kinderen (of vrienden natuurlijk) in co-op te spelen, met name voor beginnende gamers is deze game door de simpele gameplay vrij toegankelijk! Voor solospelers is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de AI soms even niet al te best werkt en vooral staat toe te kijken.


Score: 70/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page