top of page
  • Foto van schrijverJolina

Star Wars Jedi: Survivor - Review

Het jaar 2023 is wat betreft games rustig begonnen voor mij persoonlijk. Ik weet niet of het een beetje een dipje is, maar er waren weinig titels die mijn interesse echt konden wekken tot dus ver. Als Star Wars fan, keek ik uiteraard wel al een tijdje uit naar Star Wars Jedi: Survivor. Ik ben benieuwd of deze game mij uit de sleur kan trekken. You're my only hope, Cal.

Hoewel we als gamers bijna 4 jaar in stilte hebben moeten wachten op het vervolg van Star Wars Jedi: Fallen Order, heeft Cal Kestis allesbehalve stil gezeten. En dat is te merken. Hoewel het een vertrouwd weerzien is met dit geliefde karakter, is het vanaf moment één duidelijk dat zijn ontsnapping aan uitroeiing van de Jedi Order en de daarop volgende gevechten met het kwaadaardige keizerrijk hem gepokt en gemazeld hebben.


Niet alleen maakt hij een volwassenere indruk, hij bevat gelijk alle skills en vaardigheden die hij in de afgelopen tijd heeft opgedaan. Hij is met recht een ervaren Jedi te noemen, een echte survivor. Dat wil niet zeggen dat hij het zonnig inziet, aangezien zijn eenzame strijd hem ook mentaal heeft uitgeput. Het voelt als de spreekwoordelijke druppel op een hete plaat, aangezien er geen sprake meer is van een verenigd front, dat gezamenlijk een vuist kan maken tegen het kwade. Dit komt op allerlei vlakken tot uiting in de verhaallijn, waar ik in deze review verder niks van wil spoilen.


De verhaallijn is in ieder geval goed en diepgaand geschreven wat mij betreft (hoewel dit in mindere mate geldt voor enkele NPC's uit de game). Mocht je het jezelf trouwens afvragen: ja, uiteraard is ook BD-1 weer van de partij!

Waarin ook goed tot uiting komt dat Cal Kestis absoluut geen groentje meer is, is de combat. Wat mij betreft is dit één van de meest verbeterde onderdelen aan de game in Star Wars Jedi: Survivor. Zijn moves zijn soepel en gevarieerd, zijn lightsaber krachtig en dodelijk. De eerste kennismaking met enkele vijandelijke troepen liet mijn kin naar beneden zakken. Wauw, heerlijk en gruwelijk tegelijk! De combinatie van combat, actie, puzzels en platforming is geweldig te noemen. Er is balans in de Force!


Gedurende de game verzamel je XP, die je vervolgens uitbetaald krijgt in de vorm van skill points. Deze kun je spenderen aan het verbeteren van diverse vaardigheden, verdeeld over drie categorieën: survival, lightsaber en Force. Hiermee kun je Cal's vaardigheden en mogelijkheden aanpassen aan jouw speelstijl en zo gerichter te werk gaan. Geloof me, dat levert een hoop voldoening op. Perks zijn trouwens nog een extra mogelijkheid om hier wat in te sturen. Je kunt deze verzamelen of kopen in een shop, die gedurende de game beschikbaar komt.

Waar Star Wars Jedi: Survivor het ook beter in doet dat zijn voorganger, is de hoeveelheid aan content en de hoeveelheid aan custimization items. Je kunt in totaal een zestal planeten verkennen en onder elke steen is wel wat te vinden. Of het nou gaat om Force echo's, lightsaber onderdelen, een nieuwe broek of een nieuw (fout) kapsel, het loont zich om lekker te exploreren. Je bent sowieso wel minimaal 20 uur zoet met de game als je een beetje door stampt met lightspeed snelheid. Als je net zoals ik elke quote, grasspriet en zonnestraal tot je binnen wil laten dringen, dan ben je gemakkelijk meer dan het dubbele aan tijd kwijt.


Zo zijn er, eigenlijk zonder dat je het echt doorhebt, ook een aantal sidequests te doen naast de hoofdlijn van het verhaal, waarbij je puzzels moet oplossen, moet klauteren en klimmen om de donkerste hoekjes van het sterrenstelsel te bereiken of friendly's te hulp schiet. Een Jedi staat natuurlijk voor al het goede en de lichte kant van de Force, dus ook Cal heeft genoeg klusjes op het programma staan om zich aan deze levenswijze te houden. Er is altijd wel wat te doen.

Naast het uiterlijk van Cal kun je op een beschikbare werkbank ook het uiterlijk van je wapen, de stand van je wapen (single, dual-bladed of dual wield voor je lightsaber, blaster of crossguard) en BD-1 aanpassen. Sommige keuzes moet je eerst vrijspelen of zelfs aanschaffen, dus je kunt helaas niet gelijk helemaal uit je plaat gaan hiermee.


Het is wel leuk om mee te spelen en af en toe te wisselen, hoewel ik het wisselen van de standen van je wapens via meditation punten een vreemde keuze vind. Je kunt namelijk maar twee standen kiezen en deze in-game niet zomaar wijzigen. Jammer, want hierdoor mis je extra variatie in de combat. Het zou de kers op de taart geweest kunnen zijn op dat vlak.

Grafisch ziet de game er op zich prima uit. De diverse planeten en omgevingen zitten vol detail en structuur, al laden de textures hier en daar wat laat. De cut scnenes zijn over het algemeen prima om aan te zien, hoewel het er soms net iets te geanimeerd uitziet naar mijn zin, zeker als het gaat om scenes met voertuigen in de ruimte op hoge snelheid. Daarnaast zijn sommige gezichten van karakters niet echt heel mooi gedetailleerd uitgewerkt, vind ik persoonlijk.


Technisch zijn er wel meer kleine mankementjes op te merken, zoals de aanwezigheid van framedrops. Voor de Xbox Series X is er de keuze tussen en performance en quality mode. Ik heb zelf vooral de quality mode (2160p/30fps) gespeeld, met hier en daar wel wat haperingen en naar het het lijkt ook enkele framedrops. Ook in de performance mode (1440p/60fps) is dit niet altijd even perfect, aangezien de 60fps volgens mij lang niet altijd gehaald wordt. Op de Xbox Series S is er geen keuze te maken, maar moet je het doen met 1080p en 30fps.


Wellicht had de optie om ray-tracing uit te schakelen wat meer stabiliteit kunnen opleveren, maar verder ben ik geen grote technische problemen tegengekomen. EA heeft overigens wel beloofd om de komende weken nog flink wat updates uit te brengen dus hopelijk kunnen die deze technische mankementjes nog wat bijschaven, want de game verdiend het om lekker soepel en optimaal te draaien. As we speak is er een update aangekondigd voor Xbox consoles, die later vandaag nog moet uitkomen, dus dat is alvast goed nieuws.

De technische minpunten wegen niet op tegen het plezier wat je er voor terug krijgt. Vanaf moment één heeft de game me prima vermaakt. Zelfs al wordt exploreren niet altijd beloond met nuttige loot, het loont zich om op onderzoek uit te gaan. Al is het maar om te genieten van het prachtige uitzicht. Zoals het een echte Star Wars game betaamd, is ook de iconische muziek volop aanwezig. Het weet gelijk de sfeer te zetten en persoonlijk kan ik daar dan echt kippenvel van krijgen. Heerlijk!


Mocht je nog twijfelen, op Cal Kestis kun je altijd rekenen. Hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik enigszins uit mijn game dip ben gekomen door me terug te halen naar de lichte kant van de Force. Het had niet veel gescheeld of ik was het noodlottige pad van Anakin Skywalker gevolgd.


Conclusie

Cal Kestis is een badass Jedi geworden in Star Wars Jedi: Survivor. Dit maakt vooral de combat een stuk gevarieerder en vermakelijker. Vanaf moment één heb je diverse Force en lightsaber aanvallen tot je beschikking, waardoor Stormtroopers jouw speeltjes worden. De game bevat veel content en custimization opties. Onder elke steen valt wel iets te ontdekken, op een zestal verschillende, prachtige planeten. Hoewel er zeker enkele technische mankementjes op te merken zijn op het moment van schrijven, is dit geen reden om niet met Cal op avontuur te gaan. EA heeft beloofd de komende weken vol in te zetten op updates, dus het kan alleen maar beter worden. The Force is with us, survivors!


Score: 83/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page