• Jolina

SteelSeries Stratus+ Wireless Mobile Gaming Controller - Review

SteelSeries zet in op mobile gaming met de SteelSeries Stratus+ Wireless Mobile Gaming Controller voor Android. Dat op zich heeft natuurlijk niet heel veel met Xbox te maken, maar het zal niemand ontgaan zijn dat ook Microsoft volle poele inzet op cloud gaming. Met de Xbox Game Pass app is het tegenwoordig al mogelijk om een grote hoeveelheid games uit het Game Pass assortiment via de cloud te spelen. Zonder downloaden. Gewoon opstarten en gaan.


Echter zijn nog lang niet alle games voorzien van touch controls, waardoor je toch nog een controller nodig hebt. Daarnaast zijn, naar mijn mening, touch controls lang niet altijd even geschikt voor elke game. Ik wil gewoon graag op fysieke knoppen kunnen rammen, voor dat extra stukje emotie. Dan is een SteelSeries Stratus+ Controller natuurlijk weer wel heel relevant. We hebben de controller daarom uitgebreid voor jullie getest!

De SteelSeries Stratus+ Wireless Mobile Gaming Controller (vanaf nu ga ik het ding Stratus+ noemen, jullie snappen waarom) is via bluetooth te koppelen aan je Android smartphone (op apparaten met Android 4.0 of hoger). Op deze manier heb je als gamer behoorlijk wat mogelijkheden. Wat dacht je van games van Xbox Game Pass, Google Stadia, Steam of bijvoorbeeld GeoForce NOW?


Er gaat een héle grote cloud gaming wereld voor je open, kan ik je zeggen. De Stratus+ is zelfs te koppelen aan een Chromebook. Met de bijgeleverde USB kabel kun je de controller overigens ook nog op een apparaat met Windows gebruiken. Deze controller is helaas niet compatibel met Apple apparaten, daarvoor heb je de SteelSeries Nimbus+ nodig, die verder vergelijkbaar is met de Stratus+. Alleen de prijs daarvan is een aantal euro's hoger, maar dat ben je vast gewend als Apple bezitter, vermoed ik.

Qua design is het voor mij persoonlijk niet de mooiste controller die ik in handen heb gehad. Hij oogt wat breed, vooral aan de bovenkant. Wat ik ook minder mooi vind, is dat er eigenlijk geen kleur in is gebruikt. De LED’jes zijn wit en de home en menuknoppen hebben smalle witte tekens. Laatstgenoemde knoppen zijn ook net wat te diep in de controller weggedrukt, waardoor het bereiken daarvan best een uitdaging kan zijn soms.


De enige vorm van kleur die er is in verwerkt, zijn de gekleurde stippen die tussen de ABXY knoppen zijn verwerkt. Het is voor mij daardoor persoonlijk wat saai qua kleurgebruik, hoewel je het ook een stoer, zwart uiterlijk zou kunnen noemen. Kwestie van smaak natuurlijk! Wat ik ook jammer vind, is dat er amper extra grip is verwerkt in de body van de controller. Dat is eigenlijk alleen heel subtiel op de triggers en bumpers verwerkt en op de randen van de thumbsticks.

De rest van de controller is gemaakt van redelijk glad plastic en hierdoor komen zweetvlekken snel naar voren, zelfs als je de controller maar heel even hebt opgepakt. Bij langer gamen met hogere temperaturen kan dat dus zomaar een probleem worden, zeker als je weet van jezelf dat je behoorlijk snel zweethanden hebt.


De thumbsticks zijn qua indeling vergelijkbaar met PS en Stadia controllers, omdat ze beide beneden gepositioneerd zitten. Verder is de indeling van de Stratus+ redelijk vergelijkbaar met een Xbox controller en ondervind je waarschijnlijk geen problemen hiermee. Dat maakt het een gebruiksvriendelijke en universele controller. Het lijkt erop alsof ze een aantal positieve kenmerken uit verschillende controllers hebben gecombineerd als het ware.

De batterij gaat tot 90 uur mee en is in korte tijd een behoorlijk percentage terug opgeladen. Als je op het batterij icoontje aan de voorkant van de controller klikt, gaan de LED lampjes bovenop knipperen om een batterijpercentage weer te geven. Zo geven vier knipperende lampjes aan dat je nog meer dan 75% van je batterij beschikbaar hebt, terwijl één knipperend lampje aangeeft dat je minder dan 25% batterij beschikbaar hebt.


Met de USB-A naar USB-C kabel heb je de controller snel opgeladen en aangezien dit tegenwoordig een vrij standaard aansluiting is, heb je geen speciale kabel nodig. Mocht je ‘m dus even niet bij de hand hebben, dan heb je ‘m dus alsnog zo opgeladen met een andere kabel in huis. Via de fast charging functionaliteit heb je met een kleine 15-20 minuten laden al zo’n 10-12 uur speeltijd terug. Een meer dan prima batterij prestatie dus! Ik vermoed dat je smartphone eerder aan een oplaadbeurt toe is, als je er lang aan één stuk mee speelt.

De clip is compact en gemakkelijk mee te nemen, zelfs in je broekzak bijvoorbeeld. Het bevestigen van je smartphone op de clip is op zich simpel, al moet je wel oppassen met de metalen pinnen van de clip, waar je zowel de controller als je smartphone mee kunt beschadigen. Het bevestigen van de clip aan de controller gaat namelijk behoorlijk stroef. Het schuifmechanisme van de pinnen verdwijnt daardoor nogal eens terug de clip in, waardoor de clip niet ver genoeg in de controller zit.


Dat betekent echter wel dat de clip erg goed en stevig bevestigd is, zodra deze de juiste positie heeft ingenomen ten opzichte van de controller. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat deze zomaar er uit floept. De uitklapbare onderdelen op de clip zijn daarnaast voorzien van een laagje stroef rubber, waardoor je smartphone in de clip niet alle kanten op glijdt. De clip kan uitgeschoven worden voor apparaten tot maximaal 9 cm breedte. Alle smartphones met een breedte tussen de 6,5 cm en 9 cm zullen dus goed passen in de clip.

Zonder smartphone voelt het gewicht van de controller iets lichter aan dan een Xbox controller, zonder dat je het idee hebt dat het gelijk goedkoop aanvoelt. Afhankelijk van het gewicht van je smartphone kan de combinatie natuurlijk wel wat zwaarder aanvoelen. Dan wordt het moeilijk om die 90 uur batterij in één keer leeg te trekken zonder dat je je polsen wat extra ondersteunt. Het beste is dus een zo comfortabel mogelijke houding voor je polsen aan te nemen, zodat je die rookie numbers kunt ophogen!

gif

De reactie van de triggers en buttons is prima, ze voelen heel erg fijn bij het gebruik. De controller ligt goed en natuurlijk in de hand. De thumbsticks zijn in te klikken. De kwaliteit van deze aspecten is dus ook helemaal prima. Daarnaast heb ik amper lag opgemerkt, dus ook daar is de performance prima te noemen. Al zal dit wel afhankelijk zijn van je beschikbare internetverbinding.


Conclusie

De triggers van de Stratus+ voelen geweldig en de thumbsticks zijn in te drukken. Daardoor zijn eigenlijk alle genre games goed speelbaar. De Stratus+ is een universele controller te noemen, die erg toegankelijk is en beschikking geeft tot een hoop games op Game Pass, Steam, GeoForce NOW, Stadia en Android. Daarnaast beschikt de controller over een zeer goede batterijprestatie. De vraag is echter wel hoe lang je het gewicht op je polsen kunt verdragen. Hoewel het bevestigen van de clip op de controller moeizaam gaat, zorgt dit wel voor een stevige connectie met je smartphone. De kans op beschadiging is echter aanwezig. Het design van de controller is voor mij persoonlijk te kleurloos, maar wat betreft prestatie heb je met deze controller een toegankelijk en zeer goed alternatief voor de touch controls die veel Game Pass games inmiddels hebben.


Score: 75/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.

De SteelSeries Stratus+ Wireles Mobile Gaming Controller is onder andere verkrijgbaar bij Amazon.

Recente blogposts

Alles weergeven