top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Stranded: Alien Dawn - Review

In Stranded: Alien Dawn, is het jij tegen de natuur op een vreemde planeet. Een setting die niet vreemd is bij dit soort games, maar Stranded weet dit wel heel goed uit te beelden en geeft je vanaf het begin ook enkele (beperkte) opties om jouw ervaring uniek te maken. Het is een survival sim die de goede dingen uit andere games binnen het genre haalt, maar ook de tekortkomingen weet te optimaliseren en deze te implementeren.

Zelf ben ik begonnen met het spelen van de tutorial. Want ook al zijn dit soort games veelal hetzelfde, is het toch even fijn om op een rustig tempo de controls en UI te leren kennen. Na het voltooien hiervan, ben ik gestart met de echte game, wat voor iedereen dus een ander begin kan zijn... Waarom, vraag je je misschien af? Dat is omdat je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheden, waaronder eentje waar de alien insecten 'vriendelijk' zijn en dus niet aanvallen. Maar ook omdat je kunt kiezen uit drie verschillende scenarios, twee biomes (werelden) en met welke survivors je start. Er zijn een aantal premade characters die je kunt kiezen.


Hoewel deze keuzes dus vrij beperkt zijn, zorgt elke combinatie voor andere doelen en uitdagingen die je moet voltooien tijdens je playthrough. Daarmee verandert dus de loop van het spel compleet ten opzichte van andere keuzes. Daarnaast heeft ook elke biome zijn eigen flora en fauna (planten en dieren), die je op zijn beurt weer moet bestuderen om meer over de wereld te weten te komen. Op deze manier leer je niet alleen meer van de planeet, maar ontdek je ook welke toepassingen deze hebben en kun je jezelf steeds verder ontwikkelen om beter te kunnen overleven.

Die drie scenarios die ik net benoemde, zijn als volgt:

- Crashlanding scenario: In dit scenario crash je met een pod op de door jou gekozen biome. Je doel? Zo lang mogelijk overleven totdat je de mogelijkheid hebt om een reddingsteam op te roepen. In de tussentijd krijg je te maken met allerlei tegenslagen, waaronder aanvallen door de insecten die thuis zijn op deze planeet (tenzij je voor de makkelijkste moeilijkheid hebt gekozen).

- Military Outpost scenario: In dit scenario word je als team van zes gedropt op een onbekende wereld, die nog niet verkend is. Je missie? Een nieuwe Ansible Relay bouwen en deze beschermen zodra die klaar is. De vijanden komen in hordes op je af en worden steeds sterker en groter in getale. Gelukkig heb je een breed scala aan technologie ter beschikking, waardoor je niet alleen kunt kiezen voor een offensieve aanpak, maar ook voor een defensieve. Zo heb je bijvoorbeeld automatische turrets en force field barriers, maar ook krachtige mechs met heel veel vuurkracht.

- Trading Outpost scenario: In dit scenario neem je de rol van een ware entrepreneur aan en is het je doel om de akte van de planeet te kopen waar je jezelf op bevindt. De kosten van deze akte zijn maar liefst één miljoen Gallacticoins, wat geen klein bedrag is. Je krijgt slechts vier mogelijkheden per speeljaar om deze akte te kopen. Gallacticoins kun je krijgen door bijvoorbeeld te handelen met de vier handelsschepen. In tegenstelling tot het crashlanding scenario, waar je vier crewmates hebt, heb je bij het Trading Outpost scenario slechts drie crewmates ter beschikking. Je hebt wel de mogelijkheid om meer survivors in te huren om je team te ondersteunen.


Wat een verfrissend iets is, is dat je kans op overleving mede afhankelijk is van het onderzoek dat je verricht. Het is dus van essentieel belang dat je wetenschappelijke ontdekkingen blijft doen om verder te komen in het spel. Dit is wat Stranded net iets anders maakt dan bijvoorbeeld RimWorld. Bij andere games binnen het genre, word je vaak overspoeld door dezelfde soort missies en heb je daar simpelweg geen zin of tijd voor, omdat je ook bezig bent met het proberen te overleven. Stranded weet hiermee een sleur te doorbreken en speelt daardoor echt lekker weg. Daarnaast zorgt het ook voor een geleidelijke opbouw van elke playthrough. Voor de die hard survivalist kan dit echter weer aanvoelen alsof de game te makkelijk is. In dat geval moet je de moeilijkheid serieus op gaan schroeven, want dit bepaalt de hoeveelheid voorraden die je hebt aan het begin van de game en hoe sterk je vijanden zijn.

Grafisch vind ik Stranded ook erg sterk binnen zijn genre. De wereld zit vol detail en je kunt aardig inzoomen op het veld om alles van dichtbij te bekijken. De audio is ook dikke prima en deze sluit goed aan bij de setting van het spel. De controls waren daarentegen voor mij wel even wennen met een controller. Als je eenmaal aan het spelen bent, heb je deze gelukkig vrij snel onder de knie. Verder is de UI erg gebruiksvriendelijk en draagt deze zeker bij aan een soepele gameplay tijdens combat en dergelijke.


De enige minpunten die ik me op dit moment kan bedenken, zijn dat er vrij weinig scenarios en biomes zijn om uit te kiezen. Ook is het niet mogelijk om een custom scenario te maken en om je eigen survivor(s) te maken door middel van een character creator. Verder hadden er ook best wat diepgaandere sociale aspecten in de game mogen zitten, maar het is ook niet direct dat ik ze mis. Hoe dan ook is er nog ruimte voor verbetering en hoop ik deze zeker nog terug te zien in een update of toekomstige DLC.

Conclusie

Stranded: Alien Dawn is veruit een van de beste survival simulator games die momenteel beschikbaar is op Xbox. Ondanks dat je keuzes momenteel nog beperkt zijn als het aankomt op verschillende scenarios en werelden, bieden deze toch diverse playthrough ervaringen. Het is dan ook een game die het beste uit soortgelijke games haalt en deze aanvult met enkele verbeteringen, maar toch nog ruimte heeft voor toekomstige verbeteringen. Wat mij betreft in elk geval een must have voor de survival simulator liefhebber!


Score: 84/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €34,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page