top of page
  • Foto van schrijverJolina

Submerged: Hidden Depths - Preview

Submerged: Hidden Depths is om meerdere redenen bijzonder te noemen. Ten eerste is de game al uit gekomen in 2020, destijds als Google Stadia exclusive. In maart komt de titel naar consoles, waaronder uiteraard ook voor Xbox. Wat de game daarnaast bijzonder maakt, is dat het zich vooral focust op ontspanning en ontdekking. Het is tegenwoordig goed zoeken naar een game die geen enkele vorm van combat bevat, maar in Submerged: Hidden Depths is dat een zeer bewuste keuze.


Het wordt dus als Xbox eigenaar vanaf maart ook mogelijk om te genieten van deze game, dat een soort ontspanning is in de huidige stress en chaos van het dagelijks leven. Je ontdekt met twee karakters, broer en zus, de ruïnes van een onder water gelopen stad, die is aangetast door The Mass. The Mass is een donkere, tentakelvormige massa, die de stad letterlijk in zijn greep heeft. Het is aan jou om het leven terug te brengen, door op ontdekkingstocht te gaan en puzzels op te lossen.

De wereld van Submerged: Hidden Depths is bijzonder kleurrijk te noemen, hier en daar zelfs adembenemend, ondanks de aanwezigheid van de pikzwarte Mass, ook wel The Black Plant genoemd. Zodra je de prachtige zonnestralen op je scherm ziet schitteren over het water, kom je zelf in een stemming die perfect is voor een rustgevende en inspirerende ontdekkingstocht.


Niet alleen de natuur en stad zijn mooi weergegeven. De wereld zit ook nog eens vol met bijzondere en prachtige wezens. Elke wezen dat je ontdekt, wordt in een soort logboek opgeslagen en brengt een stukje extra achtergrondinformatie over de wereld en het verhaal wat zich er afspeelt. Ook vind je verschillende dagboeken en andere items, die de puzzel van Submerged: Hidden Paths langzaam in elkaar legt. Dat is aan de ene kant maar goed ook, want de diepgang van een meeslepend verhaal is niet gelijk vanaf de start volledig aanwezig, zeker als je net zoals mij het voorgaande deel nooit onder ogen hebt gehad.

Submerged: Hidden Depths is namelijk een vervolg op de game Submerged, die in 2015 uitkwam. Ook Submerged speelt zich af in een onder water gelopen stad waarbij je het avontuur van broer en zus Taku en Miku volgt. Miku moet alles op alles stellen om haar gewonde broer Taku op te lappen, terwijl ze zelf wordt geconfronteerd met een vreemde mutatie. Gelukkig eindigt de game er mee dat Miku's mutatie een halt wordt toegeroepen, terwijl ze Taku kan laten herstellen.


Ook in Submerged: Hidden Depths is Miku de aangewezen persoon om herstel te brengen. Dit keer echter niet aan haar broer, maar aan de wereld om hen heen. Ze is in staat om The Mass terug te dringen en de wereld opnieuw te laten opfleuren. Ze doet dit alles in de hoop dat wat ze haar broer Taku in het verleden heeft aangedaan, daarmee kan worden vergeven.

Grafisch gezien zitten er behoorlijk wat tegenstrijdigheden in de game. Zo is de sfeer en omgeving het ene moment adembenemend en vol details en zijn gelijk daarna enkele close-ups niet echt om aan te zien. Alsof het een game is die heen en weer springt in een identiteitscrisis tussen een Xbox 360 game en een Xbox Series X|S game. Er zijn hier en daar wat haperingen op te merken in de cutscenes. Daarnaast is de besturing niet altijd even optimaal.


Het gebrek aan combat, ofwel de totale afwezigheid van combat, is eigenlijk best verfrissend te noemen. Hoewel de game wat betreft prestaties en meeslepend verhaal niet echt bijzonder hoge ogen gooit, is Uppercut Games er absoluut in geslaagd om een relaxte puzzelgame uit te brengen, die een zeer prettige afwisseling biedt aan het stressniveau van het dagelijks leven van tegenwoordig. Ben je ook benieuwd naar Submerged: Hidden Depths? We mochten het eerste stuk van de gameplay al met jullie delen, zoals te zien in onderstaande video.

Preview code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page