top of page
  • Jolina

Subnautica: Below Zero - Review

Subnautica: Below Zero is een open world avonturen-survival game en kan gezien worden als een vervolg op Subnautica. Voordat je jezelf zorgen maakt, ook zonder deze game gespeeld te hebben kun je met Below Zero aan de slag. Dus spring snel in het diepe!


Hoofdkarakter Robin keert terug naar planeet 4546B uit de oorspronkelijke game Subnautica, maar dan in een ijskoud gedeelte ervan. Tenminste, dat is waar ze met haar pod neerstort. Zo snel als je kunt, moet je op zoek naar je drop pod. Deze is een stuk verderop in het water gestort en fungeert als basis.

Op de crash site vind je wat nuttige items en vrij snel zie je een indicator die je in de richting van je basis wijst. Zodra je deze basis gevonden hebt, krijg je ook gelijk wat meer input over de verhaallijn en zelfs over het verhaal van je zus, die verdwenen is en als 'missing in action' staat geregistreerd.

Daarna word je als het ware vrij gelaten om te ontdekken en onderzoeken. Je hebt geen missies, doelen of wat dan ook. Dat moet je dus een beetje liggen, want je wordt absoluut niet bij de hand genomen.


Het is aan jou om de prachtige, kleurrijke diepe zee te ontdekken en stukje voor stukje het verhaal te ontrafelen. Je hebt in het begin ook geen map. Later in de game kom je die wel tegen en kun je ook een kompas craften, maar alsnog is dit maar heel minimaal.

Het wordt een stuk interessanter als je een zuurstoftank kunt craften, jezelf enigszins kunt verdedigen met een mes en jezelf met andere tools sneller en gemakkelijker door het water kunt bewegen. Je hoeft je hierdoor niet elke 20 seconden te sturen aan de AI stem die roept 'Oxygen' zodra je zuurstof bijna op is en je terug moet naar het wateroppervlak. Brrr, gruwelijk irritant. Net zoals die graaigrage zee-aapjes, die je tools zo uit je handen trekken als je even niet oplet. Je bent gewaarschuwd!


Om tools en andere spullen te craften heb je natuurlijk ingrediënten nodig. Gelukkig vind je diep in de zee (hebben jullie nu ook dat liedje van de Kleine Zeemeermin in je hoofd?) van alles en nog wat. Planten, vissen en andere dieren, elektronica en elementen. Je verzamelt alles om het in je drop pod om te toveren tot iets nuttigs.

Terwijl je een nat pak haalt, is het wel belangrijk enkele metertjes in de gaten te houden. Als je bij het opstarten van de game voor de Survival mode hebt gekozen, dan moet je op tijd eten, drinken en naar zuurstof happen. Je kunt ook kiezen voor de iets gemakkelijkere game mode Freedom, waarbij je eten en drinken kunt laten voor wat het is. Voel jij je als een vis in het water met deze game? Dan durf je wellicht de Hardcore mode aan.


De laatste gamemode van Subnautica: Below Zero is de Creative mode. Hierbij hoef je helemaal geen rekening te houden met eten, drinken, zuurstof en health. Je kunt ook niet doodgaan. Het 'doel' is gewoon onbeperkt bouwen en craften wat jij leuk vindt.

Subnautica: Below Zero ziet er prachtig uit, al is het alleen maar om het kleurrijke onderwater tafereel dat je voorgeschoteld krijgt, vol met geweldige, buitenaardse vissen en andere zeedieren. De dag-nachtcyclus geeft nog extra pracht en praal doordat vissen en planten oplichten en ook de lucht zich tot een creatief kleurenpalet ontpopt. Letterlijk en figuurlijk adembenemend!


De game ziet er verder prima uit, al zijn er enkele landschappen die wat meer detail hadden kunnen gebruiken, zoals grote rotsformaties. De game loopt verder heerlijk soepel op de Xbox Series X met een prima, constante framerate en dat geeft je genoeg ruimte om te genieten van elke steen die je omkeert.

De game heeft echter ook wat (potentiële) minpunten. Een daarvan is dat de indicator om interactie te hebben met voorwerpen en dieren in je omgeving soms niet lekker verschijnt. Soms lijkt deze niet helemaal correct geplaatst en moet je iets ernaast mikken. Dat is bij een voorwerp dat stil ligt nog niet heel erg, maar probeer maar eens je scanner terug te krijgen van een zwemmende zee-aap die deze zojuist uit je handen heeft gepikt... Soms een onmogelijke en irritante taak.

Zoals ik al eerder benoemde, moet je daarnaast veel zelf ontdekken en hoef je geen map, navigatiesysteem of enig vergelijkbare tool te verwachten. Hier moet je echt van houden, want dit kan er voor zorgen dat je jezelf echt verloren kunt voelen. Ook maakt dit het lastig om de grondstoffen te vinden die je nodig hebt. Dat is echt een kwestie van veel onderzoeken en trial and error.


Het feit dat je jezelf verloren kunt voelen, kan echter ook als positief punt benoemd worden. Want dat is natuurlijk precies de sfeer die de ontwikkelaar wil neerzetten. Het moet de ultieme survivor in je naar boven halen.


Conclusie

Voordat je blind in het diepe duikt met Subnautica: Below Zero is het goed om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Deze open wereld survivalgame laat veel aan de speler over en neemt je absoluut niet bij de hand. Dit is één van de karakteristieke eigenschappen van de game, maar dit moet je wel liggen. Als je liever werkt met een doelstelling en een duidelijke richting, dan is dit niet de game voor jou.


Als je wel houdt van dit soort open games, dan ga je absoluut genieten van alle pracht en praal die je onder water tegen komt.


Score: 85/100


Subnautica: Below Zero is zowel op disc als digitaal beschikbaar voor €29,99.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page