top of page
  • Foto van schrijverLeon

Tannenberg - Review

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021

Zoveel games met een eerste Wereldoorlog thema zijn er niet. Degene die ik zo snel kan bedenken zijn Battlefield 1, Valiant Hearts en Verdun. Nu komen de Nederlandse ontwikkelaars M2H en Blackmill Games met een vervolg voor Verdun, namelijk Tannenberg. Tannenberg was al eerder op de PC uitgekomen en nu maakt de game de sprong naar onze geliefde console. Had deze shooter beter op de PC kunnen blijven of hebben Xbox bezitters er straks een tof historisch schietspelletje bij?


Waar Verdun het westfront belichtte, doet Tannenberg dat voor het oostfront. Dat is zeer interessant, want de eerste Wereldoorlog is al niet zo bekend in Nederland en het oostfront ervan al helemaal niet. Ik hou best wel van geschiedenis, maar er kwamen veldslagen voorbij waar ik nog nooit van gehoord had. De veldslagen spelen zich af van de Baltische Staten tot en met Roemenië. En wie zegt dat je van gamen niks opsteekt?

Voor wie de vorige game Verdun gespeeld heeft, komt in een warm bad terecht. De menustructuren zijn bijna identiek te noemen en de controls komen nagenoeg overeen. Dat is lekker makkelijk voor de gevorderde Verdun speler, maar voor de nieuwkomer is het soms even zoeken. Zo duurde het best wel even voordat ik doorhad hoe je nieuwe wapens kon vrijspelen. Dit doe je dus in het squad menu.


Uiteraard zit in Tannenberg een verschillend aantal game modi, zoals bijvoorbeeld Team Deathmatch. Maar de grote blikvanger is toch wel Maneuver. Hierbij speel je in een groot gebied en is het eigenlijk gewoon een soort capture the flag. Ieder team begint op een uiteinde van de map en moet zo snel mogelijk punten op de map veroveren. Als jouw team meer punten op de map veroverd heeft dan de tegenstander, dan speel je bij het andere team resources weg. Wanneer een team op nul staat, heeft het verloren.

Tannenberg is op diverse vlakken hardcore te noemen. Het is hardcore op gebied van authenticiteit met betrekking tot wapens, facties en kleding. Alles is gedaan om tot in de puntjes waarheidsgetrouw te blijven. Maar de gameplay valt ook onder hardcore, één raak schot leidt namelijk vaak tot de dood. Er is dus weinig ruimte voor een ‘run and gun’ speelstijl. Een rustige en tactische speelstijl is aan te raden als je graag wilt winnen.


Er valt altijd wel een potje Maneuver te starten, want als er niet genoeg mensen online zijn, word de server opgevuld met bots. Dit is uiteraard een fijne toevoeging, maar het niveau van de bots laat soms wel wat te wensen over. Zo hadden wij de reviewcode al vroeg en waren mijn eerste potjes alleen tegen bots. En ik dacht nog wel dat ik aardig goed in de game was, maar wat was ik op het verkeerde been gezet. Toen de game gereleased was, werd ik van alle kanten afgeschoten. Een flinke wake-up call dus.

Ook doen de bots tactisch niet altijd de juiste dingen. Zo was ik hevig in gevecht voor een bepaald gebied op de map en mijn teamgenoten in de squad kwamen mij niet helpen. Ze spawnde wel bij mij, maar waren direct weer vertrokken. Ook als je een punt overneemt, gaat het sneller met meerdere personen. Maar ook dan waren ze binnen mum van tijd vertrokken en stond ik weer in mijn eentje. Met een menselijke squad kan je dit veel makkelijker afstemmen met elkaar en heb je de overwinning sneller binnen.


In Oost Europa waren blijkbaar nog geen mitrailleurs beschikbaar voor infanterie soldaten. Ze staan wel bij de loopgraven wat je moet aanvallen of juist verdedigen, maar de soldaten liepen allemaal met een single-shot geweer. Dit zorgt ervoor dat je goed moet mikken, want vaak heb je maar één kans. Dit is totaal anders dan wat je gewend bent met andere shooters, maar het is wel verfrissend. Ook bijvoorbeeld het rennen gaat niet vanzelf, na iedere sprint duurt het wel lang voordat je weer kunt.

Een dik minpunt zijn toch wel graphics. Alles ziet er redelijk hoekig uit in mijn ogen en doet echt terugdenken aan eind Xbox 360 tijdperk. Nu snap ik dat er een klein team op de game zit en die niet kunnen toveren en concurreren met een AAA studio. Maar toch is dat wel jammer. Het geluid daarentegen is weinig op aan te merken. De schoten en chaos die kunnen heersen op een veldslag komen goed over.


Conclusie

Misschien door de Nederlandse roots van de ontwikkelaars wil je dit een goede game vinden. Maar dat kan helaas niet helemaal gezegd worden. De stroeve gameplay, de bots die niet helemaal goed meewerken en de matige graphics maakt dat de game aardige steken laat vallen. Maar het zachte prijsje, de historische accuraatheid en originaliteit zorgen ervoor dat de game net aan een voldoende scoort.


Game is beschikbaar gesteld door uitgever en is digitaal aan te schaffen in de Store voor €19,99.


Score: 59/100

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page