top of page
  • Foto van schrijverJolina

Taqoban - Review

Panda's, wie houdt er nou niet van? Heerlijk dondersluie beesten die de hele dag bamboe vreten. Lekker chubby, knuffelig en aaibaar. Ik zou zo met ze willen ruilen. Ze zijn eigenlijk alleen beangstigend als ze ineens moeten niezen.

*Gezondheid!


Anyway, in Taqoban krijg je te maken met Tao en Xiang, twee panda's die je gaan helpen zo efficiënt mogelijk blokken door een slide puzzel level heen te glijden. Dat alles gebeurt op een soort steiger met uitzicht op zee. Romantisch toch!?

Wanneer je Taqoban opstart, heb je nog weinig opties. Je moet eerst de tutorial 100% voltooien om het solo en co-op gedeelte van de game vrij te spelen. De tutorial bestaat uit 11 levels, waarbij je de maximale beloning aan bamboe moet vrij spelen om het uiteindelijk succesvol te voltooien. Hoe minder zetten je nodig hebt voor het oplossen van de puzzel, hoe meer bamboe er overblijft als beloning.


Als je goed oplet tijdens de tutorial, beschik je over alle kennis die je nodig hebt om Taqoban te spelen. Hoewel het een beetje irritant is dat je de levels ook met de beste score moet voltooien, is het op zich een goede introductie.

Kort samengevat gaat Taqoban er over om zo efficiënt mogelijk dozen te verschuiven door het level, van een beginpunt naar een specifiek eindpunt. De unieke component in de gameplay is dat je twee opties hebt om zetten te doen. Je kunt namelijk één van je panda's bewegen door de levels, dozen laten verschuiven en laten oversteken naar andere onderdelen van het level. Daarnaast kun je deze onderdelen van elk level verschuiven.


Elk level bestaat namelijk uit één leeg gedeelte speelveld. De aangrenzende levelonderdelen kunnen daarheen verplaatst worden, waardoor het level er anders uit komt te zien. Zo kun je nieuwe doorgangen creëren, die eerst niet mogelijk of zichtbaar waren.

Zoals bij elke puzzelgame, is het begin simpel en eenvoudig. Maar hoe meer levels je voltooit, hoe meer complexe elementen er worden toegevoegd. Zo zijn er lopende banden die je doos automatisch een aangegeven richting op verplaatsen, switches en poorten. Al die elementen moet je in je voordeel gebruiken, met als doel je doos op de juist plek te krijgen (sorry, dat klinkt heel fout als ik het zelf nog eens lees).


Behalve de verhoging in complexiteit door diverse elementen, wordt de complexiteit ook nog opgehoogd door wat anders. Taqoban beschikt namelijk over vier verschillende moeilijkheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe complexer het is. In het master niveau heb je zelfs te maken met een veel groter speelbord. Hierdoor moet je meer stappen vooruit denken, vooral bij het verschuiven van de levelgebieden.

Zeker in de twee hoogste moeilijkheidsniveaus moet je echt even goed kijken hoe je de puzzel opgelost krijgt, maar in het algemeen is het moeilijkheidsniveau niet bijzonder hoog. Je gaat je met deze puzzelgame dan ook niet veel langer dan een uurtje vermaken. Echte replaywaarde zit er niet aan, dus daar heb je het dan ook wel mee gezien. Het is gewoon een kleine, prima game om je een keertje mee te vermaken als je van puzzels houdt.


Taqoban is ook lokaal in co-op te spelen, waardoor je zowel Tao als Xiang kunt inzetten. Gezellig om samen op de bank te puzzelen en samen dozen te verslepen. Let wel op dat de panda's in het juiste stuk van het level zitten, voordat je het level overhoop gaat gooien!

Voor achievementhunters is deze game er eentje om op je lijstje te zetten. De prijs is op zich redelijk te overzien, al ben je er met een efficiënte strategie binnen een half uurtje mee klaar. Je hoeft namelijk niet alle levels te spelen, maar slechts een tiental levels (uit elke moeilijkheidsgraad een paar) en daarnaast nog wat levels waar je een specifieke achievement in kunt behalen. Easy peasy.


Je moet er wel tegenkunnen dat het grafisch gezien geen spetter is. De menu's en levels zijn nog wel scherp, maar als je bijvoorbeeld naar het eindscherm van een level kijkt, dan is je panda gewoon niet eens scherp. Verder weinig bijzonders eigenlijk, maar dat is ook wat je van een spel in deze prijsklasse kunt verwachten.


Conclusie

Taqoban is een klein, maar prima puzzelspelletje dat je ongeveer een uur van de straat houdt. De gameplay is oké, al is het moeilijkheidsniveau in sommige levels bijzonder laag. Het is leuk dat er een co-op functie in de game zit, al vraag ik me af hoe vaak die gebruikt gaat worden. Als je deze game een keer hebt gespeeld, is de kans dat je hem nog eens oppakt, vrij klein. Daarnaast is het grafisch geen gouden bamboe waardig. Maar ach, je hebt eens een paar panda's actief aan het werk gezien. Dat kunnen niet veel mensen zeggen!


Score: 58/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page