top of page
  • Foto van schrijverJolina

Tell Me Why: Chapter 1-3 - Review

Twee weken geleden begon het avontuur van Tyler en Alyson in Tell Me Why: Chapter 1. De start van de game, die uit drie delen bestaat, beloofde veel goeds! We hebben gelukkig niet lang hoeven wachten om er achter te komen hoe het verhaal afloopt.


Hoewel ik geen spoilers plaats, wil ik jullie wel globaal laten weten hoe ik de drie hoofdstukken van Tell Me Why heb ervaren.

In chapter 2 en 3 vervolg je het avontuur van Tyler en Alyson. Hun zoektocht naar de waarheden uit hun verleden geeft antwoorden en tegelijk ook nieuwe vragen. Telkens als je iets ontdekt wat belangrijk is in de ontrafeling van wat er nou precies met hun moeder is gebeurd, krijgen ze hoop. Stap voor stap kom je dichterbij de waarheid. Terwijl enkele onthullingen hierin behoorlijk schokkend kunnen zijn.


Dit alles heeft ook in de laatste twee hoofdstukken invloed op de onderlinge relatie. Hier en daar moet je moeilijke keuzes maken om de herinneringen een plek te geven. Is de herinnering van Tyler het dichtst bij de waarheid, bij wat écht gebeurd is? Of juist de gebeurtenissen zoals Alyson ze herinnert? Moeilijk moeilijk...

Het is allerminst gemakkelijk, al die lijken die ze uit de kast trekken in hun speurtocht naar de waarheid. Niet alle karakters die ze tegen komen, lijken de waarheid te vertellen. Of is het hun waarheid? Tyler en Alyson moeten zich in behoorlijk wat bochten wringen om alles boven water te krijgen. Is hun band sterk genoeg om er samen doorheen te komen?

De game is prachtig mooi. De graphics en stijl maken de game sfeervol en erg passend bij het avontuur van de hoofdrolspelers. De muziek en geluiden zijn spot-on. Je voelt de emotie er met momenten sterk in terugkomen.


Als ik dan de volledige game beoordeel, vind ik de wat lange laadtijden hier en daar wel jammer. De game heeft an sich al niet zo'n hoog tempo, omdat een diepgaande verhaallijn en de band tussen de tweeling in de spotlight staan, maar dit neemt soms net iets te veel tempo er uit. Klein smetje, hoewel ik me kan voorstellen dat je dit probleem minder hebt, als je de game vanaf een SSD afspeelt.

Een ander puntje van kritiek, al is het een kleintje, is dat de omgeving en de personen hierin net wat te leeg voelt. De prachtige sfeer die het koude Alaska met zich meebrengt is om van te genieten, maar het is weinig in het verhaal zelf meegenomen.


Daarnaast zijn er niet heel veel karakters die dieper zijn uitgewerkt, waardoor ik hier en daar al stiekem wat onthullingen kon invullen. De 'what the f*ck' momentjes hadden in mijn ogen groter kunnen zijn, als die diepgang in meer verschillende karakters was uitgewerkt. De vraag is, of dat effect met slechts drie hoofdstukken ooit bereikt had kunnen worden. Voor mij had hier zeker een meerwaarde in gezeten en ik had met veel plezier en liefde nog een vierde en vijfde hoofdstuk gespeeld.

Conclusie

Als je de game met zijn volledige drie hoofdstukken kritisch tegen het licht houdt, zijn er zeker verbeterpunten te benoemen. Ondanks dat, wegen die niet op tegen het plaatje dat DONTNOD neerzet met Tell Me Why. Niet bang om complexe, maatschappelijke thema's de aandacht te geven die het verdient, biedt de game een verhaal waar je wordt ingezogen. Een verhaal vol spanning en emotie, die door de stijl, sfeer en muziek compleet gemaakt wordt. Als je houdt van games met een focus op storytelling, dan kun je deze trein niet aan je voorbij laten gaan.

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Score: 90/100

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page