top of page
  • Glenn

Teufel Cage (Gen 2) - Review

Bijgewerkt op: 12 okt. 2021

Teufel zal in de volksmond misschien een minder bekend merk zijn, maar de audiofielen onder ons kennen dit merk vrijwel zeker. Voor wie Teufel niet kent, zij zijn gevestigd in Berlijn en hebben verder geen fysieke winkels. Voorheen was er eentje in Amsterdam, maar die is weer gesloten. Het merk staat voor kwaliteit, innovatie en de bijbehorende service. En dat alles voor een 'schappelijke' prijs.


Het is ook niet gek dat ze zich steeds meer gaan richten op gamers, want deze industrie is alleen maar gegroeid over de jaren heen. Zodoende werd er in 2019 hun eerste gaming headset uitgebracht, de Teufel Cage. Midden 2020 kwam daar een nieuwe, verbeterde versie van uit. De kans om deze te reviewen lieten we dus niet links liggen, ook al is de headset alweer ruim een jaar oud op moment van schrijven.

Echt een vergelijking met de eerste generatie Cage, kunnen we niet maken. De eerste hebben we namelijk niet in ons bezit om daar een zinnig woord over te kunnen zeggen. Daarom heb ik me online ingelezen over de aandachtspuntjes. Zo was de positie van de microfoon storend, gezien deze in je gezichtsveld zat, maar ook de microfoon aansluiting was niet 100% goed. Verder waren er vaak opmerkingen over de 'verouderde' software die naar boven kwamen. Buiten dit kon ik niks storends over deze eerste generatie vinden.


Op basis van bovenstaande, kan ik wel bevestigen dat Teufel naar de feedback van de eindgebruiker heeft geluisterd. De aansluiting van de microfoon voelt stevig aan en hij zit ook niet zo hoog dat ik er tegen aan kijk als ik hem op heb. De bijbehorende software is goed opgepoetst en deze ziet er moderner uit. De software is wel alleen maar op PC beschikbaar, er is geen app voor consoles of mobiel. In de doos van de Cage (Gen 2) vind je, naast de headset met microfoon, een handleiding, 3,5mm jack kabel van 1,3m en een micro-usb kabel van 3m lang.

De Cage dankt zijn naam aan het design. Of dankt hij zijn design aan de naam? Het moge in elk geval duidelijk zijn dat hij er een beetje als een 'cage' uitziet door de beugels aan de oorschelpen, die overigens over je hele oor passen. Deze filteren heel goed alle geluiden van buitenaf, want je hoort niks meer als je eenmaal bezig bent. De beugels zijn gemaakt van stevig aluminium en voelen daarmee ook erg robuust aan. Gelukkig zie je dit niet terug in het gewicht van de headset, hij is namelijk redelijk licht en niet zwaarder dan andere headsets in dit segment. De binnenkant van de oorschelp bestaat uit een schuimlaag, omhuld met een laag kunstleer, om het draagcomfort te verbeteren. De buitenkant is een combi van plastic en aluminium met in het midden het Teufel logo, wat enkel oplicht als je de headset aansluit via USB.


De oorschelpen zijn verticaal te bewegen, maar niet horizontaal. En je zou wellicht denken dat het problemen geeft in combinatie met die rode kabel, maar deze heeft juist wat extra speelruimte gekregen zodat deze nooit op spanning komt te staan en dus beschadigd kan worden. En natuurlijk is de headset ook te verstellen voor elk hoofd. De Cage is namelijk in bezit van een stevige beugel die soepel te verstellen is. Onder deze beugel zit ook nog een hoofdsteun met schuimlaag die bedekt is met kunstleer. Dit, in combinatie met de oorschelpen, zorgt ervoor dat de headset erg comfortabel is en niet te zwaar op je hoofd drukt.

Als we nog dieper in die oorschelpen gaan graven, dan vind je de 40mm HD-drivers. Deze zaten ook al in de eerste versie van de Cage, maar zijn toch nog iets verbetert. Deze drivers zorgen er onder andere voor dat er een diepere bass bereikt kan worden, zonder dat het ten koste gaat van de andere tonen. Vooral bij games merk je dit heel goed, voor muziek is de headset helaas een minder goede keuze. Bij muziek klonk de headset namelijk een beetje gewoontjes en werden de tonen niet altijd even mooi neergezet. De ingebouwde geluidskaart is dus niet overal goed voor, maar gelukkig wel voor gamen, waar hij dus voor ontworpen is. Je merkt wel dat, als je de headset via de 3,5mm jack aansluit op een echte geluidskaart, dit verschil weer een stuk minder groot is en beter uit de bus komt op het gebied van muziek.


Dat klinkt allemaal super, maar helaas werken de geavanceerde functies alleen op PC via de USB-aansluiting. Op Xbox wordt het geweldige 7.1 surround geluid omgezet naar stereo geluid. Daar hebben we gelukkig onze redder 'Dolby Atmos' en 'Windows Sonic' die dit geluid weer mooi voor je omzetten naar 3D-Audio (surround), voor Dolby Atmos heb je wel een licentie nodig om het te kunnen gebruiken. Dit is mede doordat Xbox geen USB headsets ondersteunt en dus alleen draadloos of via 3,5mm jack werken. Helaas is de Cage ook geen draadloze headset. En goed, dat vind ik dan allemaal niet zo spannend, want het werkt prima zo. Waar ik me wel een beetje aan stoor, is dat je de multifunctionele knop en het volumewiel, niet kunt gebruiken op console. Deze zijn alleen te gebruiken op PC. De mute-knop werkt dan weer wel. Dat betekent dat je dus altijd in de instellingen van je Xbox het volume en de game/chat balans moet wijzigen. Maar zodra het goed staat, werkt het ook prima en is het geluid ook echt dikke prima.

Om dus echt optimaal gebruik te maken van deze headset, moet je hem op PC gebruiken. Op PC is er namelijk ook het Teufel Audio Control center te downloaden, wat op consoles of mobiel helaas niet mogelijk is. Maar het is ook lastig om een headset uit te brengen die optimaal werkt voor alle platformen, want dan zit je weer te stoeien met licenties en dergelijke. Dus op deze manier kan iedereen, min of meer, bedient worden. Op PC is het zelfs mogelijk om hem zowel op je PC als mobiel of tablet aan te sluiten voor eventuele telefoontjes aan te kunnen nemen. Door middel van de mute-knop (die schuift), wissel je dan tussen het chatkanaal van je game en je mobiel of tablet. Zo hoort niemand van elkaar wat je met de ander bespreekt.


We gaan over op de app van Teufel. In deze app heb je echt tal van aanpassingsmogelijkheden. Zo zie je in het dashboard welke instellingen momenteel actief zijn en bovenin zie je alle instelbare zaken. Wat ik wel een leuke en grappige toevoeging vind, is het feit dat je je stem kunt vervormen met deze software. Je hebt vier verschillende modi waaruit je kan kiezen, in onze video review hoor je die ook terug, ik had alleen wat problemen met de 'woman' setting, deze kraakte om een of andere reden bij mij. Er is echt nog heel veel meer in deze software aan te passen, zo ook de grootte van de virtuele ruimte. Als je dus bijvoorbeeld een game aan het spelen bent die veel buitengebieden heeft, dan zet je die ruimte op 'large', ben je in kleine gebouwen, dan zet je hem op small. Het verschil is echt goed te horen! Hieronder in de foto's is te zien welke aanpassingsmogelijkheden er allemaal zijn.

Conclusie

De headset heeft een adviesprijs van €169,99, maar wordt veelal verkocht voor rond de €140. Voor wat je krijgt, is dit een nette prijs. De audiokwaliteit bij games en films is echt magnifiek (wel niet vergeten op PC om te wisselen tussen 'Game' en 'Movie' bij de 'Surround' tab in de app), maar voor muziek is hij vrij matig. Maar eerlijk is eerlijk, hij wordt ook verkocht als 'gaming headset', dus we gaan niet zeuren over dat stukje muziek.


Het is dan wel weer jammer dat veel van deze functionaliteiten enkel op PC te gebruiken zijn. Op Xbox zijn zelfs het volumewiel en de multifunctionele knop niet te gebruiken en dit moet via de instellingen van Xbox zelf. Ook is de headset niet draadloos, maar gelukkig is de 3,5mm jack kabel wel maar 1,3 meter lang, deze zit dus absoluut niet in de weg.

Zou ik de headset aanraden? Ja en nee. Wil je hem enkel voor Xbox gebruiken, dan zijn er zeker betere opties op de markt te vinden. Wil je hem ook op PC en andere apparaten gebruiken? Dan is hij zijn geld dubbel en dik waard.Score: 79/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Ben je enthousiast geworden over deze headset? Klik dan op het plaatje hieronder om naar de product pagina te gaan. Gebruik kortingscode "KXW-T33-Y39" vóór 31/10/2021 en krijg 10% korting!

(klik op de afbeelding om naar de product pagina te gaan)

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page