• Glenn

Teufel Cinebar One+ - Review

Bijgewerkt op: 11 feb.

De Teufel Cinebar One+ is een uiterst kleine soundbar met T6 subwoofer. Maar pas op! Laat je niet misleiden door zijn formaat, want wat dit kleine monster in zijn mars heeft, had ik voorheen nooit voor mogelijk gehouden. Het is dan ook echt een klein, luidruchtig monster. Lees met me mee om er achter te komen waarom.

Natuurlijk is één van de verkooppunten van de Cinebar One+ het formaat. Hij is namelijk maar 35cm breed, 6,8cm hoog en 11,3cm diep. Dit maakt deze soundbar zodanig klein, dat hij subtiel weg te werken is in elk interieur. Hij kan hierdoor ook gemakkelijk onder een monitor of tv scherm geplaatst worden, mits de voet van je scherm dat toelaat natuurlijk. Bovendien is het design simpel en elegant. De soundbar is van mat plastic gemaakt en de voorkant is afgewerkt met een zachte stof, maar dit doet niet af aan de kwaliteit en stevigheid ervan. Hij weegt zelfs 1kg. De soundbar is met de meegeleverde afstandsbediening te bedienen en in te stellen, maar is ook voorzien van touch buttons op de bovenzijde. Aan de voorzijde zie je LED lampjes zodra je op een toets drukt. Deze dimmen daarna automatisch.


De T6 subwoofer daarentegen, is iets groter. Deze is 12cm breed, 42cm hoog en 42cm diep en weegt bijna 8kg. Het is overigens geen verplichting om de subwoofer erbij te nemen. De soundbar wordt los verkocht onder de naam Cinebar One (zonder de + dus), maar als je hem in je woonkamer wilt plaatsen, kun je eigenlijk niet zonder deze subwoofer. De soundbar (met of zonder subwoofer) is echter alleen geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een gamekamer of een kleine woonkamer van maximaal 20 á 25 vierkante meter. Heb je een grotere ruimte? Dan kun je beter voor een andere optie gaan. Het geluid vervormt namelijk als de ruimte te groot is, waardoor deze soundbar niet meer volledig tot zijn recht komt en je niet tevreden gaat zijn.

Maar goed, je koopt zo'n ding natuurlijk uiteindelijk voor het geluid wat er uitkomt. En ja, ik weet het. Een soundbar kan niet tippen aan een 5.2.1 set, maar dan hebben we het ook even over een hele andere prijsklasse, die veel mensen niet kunnen of überhaupt willen betalen. Voor de Cinebar One+ betaal je een schappelijke €399,99 (adviesprijs) en hiermee krijg je echt gigantisch veel waar voor je geld. Wil je alleen de Cinebar One? Dan betaal je €299,99 (adviesprijs). De T6 subwoofer kost normaal €219,99 als je hem los koopt, maar als Cinebar One+ bundel kost deze dus slechts €100 extra. En oh ja! De subwoofer verbind je gewoon draadloos met je Cinebar One.


Wat krijg je dan nu precies voor dat geld? De soundbar bevat vier speakers: twee frontspeakers en twee sidefiring speakers. Aan de achterkant vind je ook nog een bas-reflexsysteem (die kleine holtes in de behuizing). De frontspeakers bevatten een longthrow hub en een klasse D versterker, die hoge en vervormingsvrije volumes reduceert. Dit zorgt er voor dat spraak beter te verstaan is en je een mooie bas hoort. De sidefiring speakers zitten aan de zijkant van de soundbar, welke in combinatie met de Dynamore Ultra functie zorgen voor een virtueel surround sound. Het bas-reflexsysteem zorgt voor een diepere bas zonder de behuizing groter te moeten maken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij grote vloerspeakers.

Naast al deze kleine en krachtige speakers in die kleine behuizing, ondersteunt de Cinebar One ook een aantal andere toepassingen. Zo beschikt hij over Dolby Digital (2.0/5.1), Bluetooth 5.0, Qualcomm aptX, Lipsync en HDMI ARC CEC. Naast de ondersteuning van deze toepassingen, vind je op de achterkant ook nog fysieke aansluitingen zoals een HDMI aansluiting, digitale optische ingang, 3,5mm AUX, 2.1 USB aansluiting en ook de pair button voor de T6 subwoofer.


Wat houden deze toepassingen nu allemaal in? Dat zal ik kort uitleggen.

Dolby Digital (2.0/5.1): Dit zorgt voor de weergave van digitale audio via zes verschillende kanalen, waardoor het surround-effect hoorbaar wordt. De 5.1 staat voor de 5 speakerkanalen en 1 kanaal voor de subwoofer. Dolby Digital ondersteunt ook de weergave van mono- en stereo-geluidsopnamen.

Bluetooth 5.0: Bluetooth 5.0 is twee keer zo snel als zijn voorganger, wat betekent dat je dus een snellere verbinding kunt maken. Ook heeft Bluetooth 5.0 meer bereik (+/- 40 meter).

Qualcomm aptX: Qualcomm aptX is een bluetooth codec, die net als AAC een draadloze geluidsoverdracht in cd-kwaliteit garandeert. Zender en ontvanger dienen deze codec wel te ondersteunen.

Lipsync: Videogeluid van diverse apps (zoals YouTube) en games is volledig lipsync.

HDMI ARC CEC: Als je hem via deze manier aansluit, start je soundbar automatisch op bij het aanzetten van je tv en is het zelfs mogelijk de soundbar te bedienen met één afstandsbediening, namelijk die van je TV. Geen extra afstandsbedieningen meer nodig dus.


Je kan de soundbar zelfs gebruiken als verlengde van je met bluetooth verbonden Google Nest, om met je stem de soundbar te bedienen. Sluit je de Cinebar One+ aan via de USB aansluiting op je PC of MAC? Dan is de soundbar ook als een externe geluidskaart te gebruiken.

Ik garandeer je, het geluid is echt waanzinnig! Ik had nooit verwacht dat er zo'n magnifiek geluid uit zo'n klein apparaat komt. En je kan hem dus ook nog helemaal aanpassen aan wat jij het fijnste vindt klinken. Zo kun je via de afstandsbediening wisselen tussen drie modi, namelijk: MUSIC, MOVIE en VOICE. Het moge duidelijk zijn wat deze functies verbeteren en het geluid hoor je ook echt veranderen op het moment dat je op die knoppen drukt. Hiernaast kun je zelf ook nog het bas- en treble-niveau aanpassen en kun je met de Dynamore Ultra knop kiezen of je een ruimtelijk geluid wil of niet.


De bas is diep en het algeheel aan tonen is erg rijk. De middentonen zijn oké, die worden aangevuld door de bas. De hoge tonen (treble) zijn hier en daar echter wat afwezig. Gelukkig kun je deze nog verhogen met de afstandsbediening, maar toch had het net iets meer gemogen. Bij gamen moet je er ook rekening mee houden dat je natuurlijk niet hetzelfde effect gaat krijgen als bij een headset, ondanks het virtuele surround geluid. Bij een headset hoor je toch een stuk beter waar jouw vijand vandaan komt.

Voor casual gamen en single-player games is dit echt wel een aanrader. Ook als je gewoon een film via je Xbox wilt kijken, is deze soundbar een echte toevoeging op de movie stand met Dynamore Ultra geactiveerd. Maar ook hier merk je dat sommige details in de hogere tonen een beetje wegvallen of te zacht klinken. Over het algemeen is het gewoon dikke prima en is dit hoe dan ook beter dan je tv- of monitorspeakers of menig ander audio apparaat wat ze je in winkels aansmeren.

Ik ben vast en zeker nog iets vergeten te benoemen, maar het ding is gewoon zo veelzijdig dat ik oprecht niet weet of ik jullie nu alles verteld heb of niet. Je kan hem overal plaatsen, zolang het maar in een kleine(re) (woon)kamer is. De T6 subwoofer kun je overal in je woonkamer plaatsen en hem zelfs instellen op basis van de locatie.


Er is echter één minpunt wat ik echt als raar of storend heb ervaren en dat is het feit dat er geen kabels bij de soundbar zitten, behalve de stroomkabel dan. Er zijn zo gigantisch veel mogelijkheden om hem aan te sluiten, maar één van de kabels voor één van deze mogelijkheden, was helaas te veel gevraagd. Vergeet dus niet vooraf te bepalen hoe je hem wilt aansluiten, dan kun je direct de desbetreffende kabel ergens bestellen.


Conclusie

De Cinebar One+ is een aanvulling op elke kleine game- of woonkamer. Hij is klein, veelzijdig en heeft een mooi en simpel design. Hierdoor is hij makkelijk in elk interieur te plaatsen en is hij niet prominent aanwezig, wat ook weer voor een bepaalde rust zorgt. Er zijn tal van instellingen waardoor de Cinebar One+ perfect afgesteld kan worden op de ruimte waarin jij hem gebruikt en wat jij fijn vindt klinken. Verder kun je met één druk op de knop gemakkelijk wisselen tussen een ruimtelijk geluid of alleen de frontspeakers, maar ook switchen naar specifieke instellingen voor muziek, films of stemmen.


Dit is slechts een greep uit wat dit kleine monster allemaal in petto heeft. Alleen in de hogere tonen presteert hij iets minder en kunnen deze tonen soms wat zacht aanhoren. Ten slotte is het jammer dat er, buiten de stroomkabel, geen kabels zijn meegeleverd zodat je direct gebruik kunt maken van dit staaltje techniek. De prijs van €399,99 is in elk geval heel schappelijk voor wat je krijgt, vooral als je kijkt naar extra korting die je door de combinatie van de Cinebar One en de subwoofer krijgt.


Score: 95/100

Review product beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven