top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Teufel Concept C - Review

De Teufel Concept C is al aardig wat jaren op de markt en zou je denken dat deze set verouderd is, maar nog steeds zijn dit soort satellietsystemen erg in trek bij audioliefhebbers.

Voor ons dan ook rede genoeg om de Concept C uit te proberen en te zien of deze nog steeds presteert naar de hedendaagse maatstaven.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat we deze set toegestuurd kregen, want we hadden aanvankelijk gevraagd om de Teufel Real Blue Pro koptelefoon. Helaas waren hier echter niet genoeg samples voor aanwezig om ons ook een exemplaar toe te sturen. Teufel is echter een bedrijf wat niet denkt in problemen, maar in oplossingen. Zodoende hebben wij de Concept C EN de Kombo 11 opgestuurd gekregen, wat absoluut geen straf voor mijn trommelvliezen was.


Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is de Teufel Concept C een 2.1 (PC) Speaker Set, waarbij de '2' voor de twee satelliet speakers staan en de '.1' voor de enorme subwoofer van ruim 10 kilo. Een beestachtige vertoning dus voor een 'simpel' 2.1 speaker setje, daar moet toch wel goed geluid uit komen of niet dan? Gelukkig kan ik die vraag met een volmondige JA beantwoorden, maar ik had eigenlijk ook niet anders verwacht van Teufel. Daarnaast mag het ook wel voor een prijskaartje van €349,99 op het moment van schrijven.

Voor zo een beestachtige vertoning, mag je ook beestachtige prestaties en functies verwachten.

De Concept C is namelijk met al je apparaten te verbinden, dus niet alleen op je pc zoals de verpakking wellicht doet suggereren doordat er PC Speaker Set op staat. Nee, je kunt de Concept C met een AUX kabel op je TV verbinden, op je PC of laptop met AUX of USB en Bluetooth apparaten via de 4.0 Bluetooth technologie. Maar ook cd- of mp3 spelers met een AUX aansluiting kun je gewoon koppelen aan dit monster.


AUX spreekt voor zich natuurlijk, dat is zo een 3,5mm. jack kabeltje wat je ook bij headsets met kabel ziet die je op je Xbox controller inplugt. Kwestie van inpluggen achter op de subwoofer en in de koptelefoon aansluiting van je TV en klaar is kees, je hebt geluid! Via AUX is wel de minst mooie kwaliteit doordat hier geen verdere technologie achter steekt die het een boost geeft. Maar maak je niet druk, dat geluid wat er uitkomt is gewoon van hoge kwaliteit en gaat de gemiddelde gebruiker daar niks van merken.

Als je de subwoofer echter via de meegeleverde USB-kabel aansluit, krijgt de kwaliteit een boost door de 2.1 USB-geluidskaart, welke beschikt over een 'Cirrus Logic chipset'. Deze zorgt voor een hoge kwaliteit van hifi stereo sound met zeer weinig ruis. Deze geluidskaart is compatible met Windows 7/10/11 PC's en Mac's. Verder heb je geen software drivers nodig, de computer herkent deze automatisch en zal tussen je apparaten staan als 'USB-device' of iets dergelijks.


Als je de Concept C via Bluetooth aansluit, maakt deze gebruik van de aptX-codec, wat ervoor zorgt dat alle muziek die jij afspeelt, klinkt alsof je het van een CD afspeelt. Betere kwaliteit dan dat ga je ook niet krijgen, tenzij je een live studio in je woonkamer hebt waar de artiesten zo nu en dan even langskomen om voor je te zingen. Heb je die niet? Nee, dat dacht ik al... Ik ook niet overigens hoor.


Buiten alle genoemde aansluitmogelijkheden, kun je ook je koptelefoon en/of microfoon direct op de subwoofer aansluiten in de daarvoor bestemde ingang. Het geluid word dan via de geïntegreerde USB-geluidskaart direct doorgestuurd naar je koptelefoon en/of microfoon. Dus geen (werkende) aansluiting op je PC hiervoor? Dan is deze set je helpende hand.

Maar wat zit er nu verder nog in die gigantische doos buiten die 2.1 USB-geluidskaart en die aptX technologie? Nou, allereerst is de behuizing van deze woofer verstevigd om vervormingen in het geluid te minimaliseren. Verder zit er een dikke 200mm downfire subwoofer in met een geïntegreerde 210 Watt 2.1 Class D eindversterker. De 200mm downfire subwoofer is geoptimaliseerd met de moderne Klippel meettechniek. Met deze meetmethode worden alle onregelmatigheden in de membranen per laser herkend en verwijderd. Daarnaast heeft deze ook een basreflex systeem met DPU-technologie. Dit zorgt voor een enorm zuiver geluid, zelfs bij hoge volumes. De subwoofer zelf heeft een grensfrequentie van maar liefst 45 Hz, wat zorgt voor een warme en diepe bas. Ten slotte beschikt hij ook over een automatische aan/uit modus, wat ervoor zorgt dat de subwoofer in standby modus gaat als er te lang geen of een zeer zacht geluid word waargenomen.


De twee satelliet speakers zijn ook meer dan je zou verwachten. Hier zitten namelijk niet één driver per satelliet in, maar twee! Zo beschikt elke satelliet over een grote 80mm midrange driver, maar ook een 19mm hoge resolutie tweeter. Ik kan dus ook zeker beamen dat je duidelijke het geluid uit bepaalde richtingen hoort komen, wat niet onbelangrijk is bij (competitieve) shooters en dergelijke. Perfect voor gaming dus! Maar ook zeker voor films en muziek. Mijn headset (ja toevallig ook van Teufel) heb ik gedurende deze testperiode alleen nog maar gebruikt toen de vrouw op bed lag. Daarnaast passen deze kleine speakers ook perfect in elk interieur, want groot zijn ze niet, maar wel mooi.

Maar hoe bedien je dat ding nu eigenlijk? Misschien heb je het al op een van de foto's gespot, maar bij deze set word een draadloze puck meegeleverd. Hij lijkt ook echt op een puck die ze bij ijshockey gebruiken, vandaar waarschijnlijk ook de naam.


Deze puck werkt (helaas) op batterijen, maar is bij de levering al standaard verbonden met je subwoofer. Mocht dit laatste toch niet het geval zijn, dan is dit gelukkig makkelijk op te lossen door de stappen in de handleiding te volgen. Voor de netheid heb ik dit ook gedaan om te testen of dit ook echt werkte. Gelukkig wel, anders had ik hem al veel eerder retour kunnen sturen omdat ik niks meer mee kon. Ik had in het huidige tijdperk wel liever een puck op accu gezien, welke je met een usb-kabel op kon laden en tegelijkertijd kon blijven gebruiken. En om het af te maken zou het dan wel fijn zijn als je ergens een indicatielampje zou hebben welke het batterijniveau weergeeft.

Op de zijkant van de puck zit wel één knopje. Dit knopje stelt je in staat om snel te wisselen tussen de verschillende kanalen van de subwoofer (USB / AUX / Bluetooth). Alleen weet je aan de hand van de puck niet in welk kanaal je zit en zitten de lampjes, waar je het wel aan kunt zien, op de achterzijde van de subwoofer. Laat ik de achterzijde nu toevallig tegen de muur aan hebben staan, dus zie ik nog niets. En buiten dat zeiden de kleurcombinaties mij verder ook niets, tot ik de handleiding erbij nam. Gelezen en direct weer vergeten... 3 kleine LED lampjes aan de voorzijde waren denk ik een betere oplossing geweest.


Het volume van de bas is ook niet op de makkelijkste manier te bedienen. Ook deze bediening zit op de achterzijde van de subwoofer, wat ik nog kan begrijpen, maar hier heb je wel een schroevendraaier voor nodig. Een draaiknop had hier mijn voorkeur gehad.


De subwoofer haal je wel makkelijk uit slaapstand door simpelweg één keer op de grote rode 'T' van Teufel te drukken op de puck en met nog een zo een zelfde druk kun je hem ook weer uitzetten. Het volume regel je door het bovenste gedeelte te draaien. De puck licht rood op in het midden als je het volume wijzigt.

Conclusie

De Teufel Concept C is een volwaardige 2.1 set voor al je apparaten. Nooit gedacht dat er zo een magisch goed geluid uit een 2.1 setje kon komen. Of je deze set nu op je tv, computer of telefoon aansluit, het geluid blaast je echt omver. Jammer genoeg is de subwoofer daarom wel echt monsterachtig groot ten opzichte van de twee kleine satelliet speakers die erbij zitten. En ja, voor dit geld heb je ook een leuke soundbar of een 5.1 set, maar ik ben vrijwel zeker dat deze niet aan de kwaliteit kunnen tippen van deze 2.1 set. Het enige waar ik mee zat, was dat de puck (afstandsbediening) best op accu had mogen zijn voor deze prijs en zijn er slechts een paar kleine gebruiksongemakken die een perfecte score in de weg zitten.
Score: 85/100

Product beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar via de Teufel website voor €349,99 op het moment van schrijven.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page