top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Teufel Concept E 450 Digital 5.1 set - Review

Het is inmiddels wel een beetje duidelijk denk ik ,dat we een fan zijn van de spullen die Teufel in hun assortiment heeft. Ze bieden dan ook enorm veel producten aan, welke ook interessant zijn voor ons gamers, zoals de Cage V2 en de Zola headsets. Want laten we eerlijk zijn, welke gamer wil nu geen goede sound tijdens het spelen van hun favoriete game? Alleen een nadeel, niet alle producten zijn door iedereen te betalen. Daarom vind ik Teufel juist zo tof, zij bieden namelijk enorm veel waar voor het geld dat je betaalt en mag je het ook nog eens ACHT WEKEN testen. Niet tevreden, terugsturen en je geld terug! Beter kan het bijna niet.

Deze keer hebben we een bijzonder beest van een 5.1 set over de vloer om te testen. En met een beest, dan bedoel ik ook echt een beest. De meegeleverde subwoofer weegt namelijk maar liefst 27kg en pas echt net onder mijn bureau met zijn 62,5cm hoogte! Ik heb het hier natuurlijk over de Teufel Concept E 450 Digital 5.1 set.


Deze set bestaat uit vijf satellietspeakers en een enorme 500 Watt subwoofer. De front- en rearspeakers bevatten een tradioneel 2-kanaalsconstructie (1 tweeter van 19mm. en 1 mid range van 80mm). De center speaker bevat daarentegen een 3-kanaalsconstructie (1 tweeter van 19mm. en 2 mid range van 80mm.) en zit er een steun in de verpakking waar je hem op kunt zetten. De satellietspeakers kun je eventueel nog op statieven monteren, maar deze zijn niet inbegrepen en los verkrijgbaar op de website van Teufel. De kabels voor de satellietspeakers zitten wel inbegrepen, maar liefst 30 meter, welke je wel nog even zelf op maat moet snijden en strippen.


De 500 Watt subwoofer bevat, net zoals bij de Concept C, een downfire woofer. Alleen bij deze XXL subwoofer, is deze woofer maar liefst 300mm. groot! Verder vind je alles in deze subwoofer terug wat deze set zo geweldig maakt.

De combinatie van deze vijf satellietspeakers, samen met de krachtige subwoofer, zorgen voor een vol en rijk geluid tijdens het gamen en kijken van films. Ook bij het luisteren van muziek, zul je niet teleurgesteld worden.

Wat vind je dan allemaal terug in deze subwoofer? Onder andere de geïntegreerde 5.1 USB geluidskaart, voor als je deze set op je computer of laptop aan zou sluiten. Daarnaast zit er Bluetooth in, welke gebruik maakt van de Bluetooth Qualcomm aptX technologie. Deze garandeert een draadloze verbinding tegen laag stroomverbruik en een lip-sync geluid bij video's. De kwaliteit is bijna te vergelijken met die van een CD. Deze technologie is echter niet voor iOS beschikbaar, dus bij iOS apparaten is het een standaard Bluetooth verbinding, welke ook zeker niet slecht te noemen is.


Kan ik dit alleen via USB en Bluetooth gebruiken dan? Nee, tuurlijk niet! Op de achterkant van de subwoofer vind je nog tal van andere aansluitingen om deze aan te sluiten aan jou favoriete apparatuur. Zo beschikt deze nog over de volgende ingangen:

- Cinch stereo (Tulp) -Minijack 3,5mm (AUX) - Digitaal optisch (TOS-Link) - Aansluitklemmen voor de satellietspeakers Je kan hem zelfs met Amazon Echo of Google Home apparatuur verbinden! Wat wil een mens nog meer? Ondersteuning voor Dolby? Nou... dat heeft hij ook.

Zo kan de subwoofer Dolby Digital, Dolby Pro Logic, Pro Logic II en DTS Digital Surround afspelen.

Maar hoe bedien ik dat enorme monster nu eigenlijk? Heel simpel eigenlijk. Net zoals bij de Concept C, zit er bij de Concept E ook een 'puck' meegeleverd waarmee je makkelijk, door een druk op de knop aan de zijkant, kunt wisselen tussen audiobron en kun je het volume wijzigen door er aan te draaien. Alleen werkt ook hier de puck op batterijen, wat ik toch wel graag vervangen zie worden door een accu, welke je met usb-c op kunt laden.


Maar dat is nog niet alles hoor. Bij de Concept C kon je bijvoorbeeld de intensiteit van de bass wijzigen door aan de achterkant met een schroevendraaier een schroefje te draaien. Dit is bij de Concept E een stuk makkelijker gemaakt, wat bij de Concept C dus mijn wens was.

Bij de Concept E kun je namelijk, met behulp van het touch display aan de voorzijde van de subwoofer, alles wijzigen naar jouw smaak. De intensiteit van de bass en het volume wat elke speaker produceert zijn hier twee voorbeelden van. Dit laatste is vooral handig, omdat je zo altijd het perfecte volume kunt uitzoeken op basis van waar je de speakers plaatst en ben je minder gebonden aan vaste locaties. Natuurlijk kun je de set ook aan- en uitzetten via de power knop aan de voorzijde (voor als je puck leeg is), kun je tussen bronnen wisselen met een druk op de knop en is ook het volume te regelen met de + en - knoppen. En alles licht mooi op zodat je altijd weet wat je doet.

En jongens, wat een geluid produceert dit monster zeg. Zelden heb ik zo een zuivere en mooie sound uit een 5.1 set horen komen. Het is dan ook met recht de krachtigste 5.1 surround set met USB-geluidskaart die Teufel in hun assortiment heeft zitten. En ja er zijn nog wel meer en betere 5.1 sets, maar het gaat dan ook specifiek over de krachtigste set met USB-geluidskaart, wat die andere dus niet hebben.


De hoge en lage tonen blazen echt uit je speakers en zijn ook de stemmen en filmeffecten kraakhelder door de center speaker. Het geeft je echt het gevoel als je thuis in de bioscoop zit. Zo zie je maar weer dat het niet altijd nodig is om enorme torens van 80kg per stuk naast je tv-meubel te parkeren als je wilt genieten van een mooie sound. En met deze subwoofer hoef je ook niet bang te zijn voor ongewenste trillingen, want doordat de behuizing is voorzien van een basreflex systeem, blijft alles lekker zuiver van kwaliteit.

Conclusie

De Teufel Concept E is een duivels krachtig monster wat je een waar bioscoop gevoel geeft in eigen huis. Zo zie je dat niet altijd de grote torens van 80kg per stuk nodig zijn naast je tv-meubel om van een mooie sound te kunnen genieten.

De subwoofer is weliswaar wat groot en zwaar met zijn 27kg en 62,5cm hoogte, maar maakt hem wel enorm veelzijdig en is hij van alle gemakken voorzien, zoals een 5.1 USB-geluidskaart, Dolby Pro Logic II en DTS ondersteuning. Daarnaast heeft hij ook tal van aansluitmogelijkheden, waardoor hij voor vrijwel al je apparatuur gebruikt kan worden en kun je hem makkelijk ergens neerzetten op een feestje door de ondersteuning van Bluetooth (Qualcomm aptX).


Het enige nadeel, is dat de meegeleverde puck op batterijen werkt. Maar mocht die onverhoopt kapot gaan, kwijt geraken of de batterijen leeg zijn, heb je altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van het touch display aan de voorzijde van de subwoofer, waarmee je ook alles naar eigen wens in kunt stellen zodat je optimaal van de Concept E zijn sound kunt genieten.

Kortom, een duivels stukje techniek voor de prijs van €699,99, wat echt niet te veel is voor dit soort kwaliteit. Als je de plaats en geld hebt hiervoor, kan ik hem zeker aanraden.Score: 95/100

Product beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar op de site van Teufel voor €649,99 op moment van schrijven.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page