top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Teufel Kombo 11 - Review

Weinig plaats in je woning voor een leuk audiosetje voor je TV, Xbox en wil je het liefst ook nog een radio en/of cd-speler? Dan zou de Kombo 11 van Teufel nog wel eens een goede oplossing voor je kunnen zijn. Dit apparaat kan namelijk van alles! Maar weet het ook de kwaliteit te leveren voor 'alles'? Dat gaan we hier even haarfijn uitleggen.

De Kombo 11 is één van de twee setjes die we opgestuurd gekregen hebben omdat er niet genoeg samples waren voor de Real Blue Pro koptelefoon. Maar zoals ik ook al benoemde in de review van de Concept C, is Teufel een bedrijf wat niet in problemen denkt, maar in oplossingen. En dat is dan ook wel duidelijk als ze ons uit eigen beweging twee setjes opsturen om te reviewen, zij blij en wij natuurlijk ook blij en hopelijk daarmee jullie ook, want daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.


De Kombo 11 is echter niet een setje waarvan je in eerste instantie zou denken dat we zoiets aanvragen. Klopt enigszins ook wel, maar hij is wel gewoon op je tv aan te sluiten, wat hem dus in zekere zin geschikt maakt voor gamers. Hier zijn echter wel wat kanttekeningen bij, maar daar kom ik later wel op terug.

De Kombo 11 is een apparaat wat perfect is voor in een klein appartement of een studentenkamer. Het is namelijk een micro stereo-installatie met hifi geluid en volgt hiermee de Kombo 22 op. Deze stereo-installatie bestaat uit een KB 11 CR 19 CD-receiver, met bijbehorende afstandsbediening en twee VT 11 stereo luidsprekers. Dit maakt de Kombo 11 de kleinste geluidsinstallatie die Teufel te bieden heeft. Het design is ook geschikt voor elk interieur, maar desondanks vind ik de Kombo 11 vrij diep van formaat. Ik kan me voorstellen dat hij niet overal even mooi in past. Ik had dan ook liever gezien dat hij net iets breder en hoger was.

En ondanks het kleine formaat, zijn er wel heel veel functionaliteiten verstopt in dit apparaat. De receiver kan namelijk FM-radio ontvangen, maar ook DAB+ en kun je zelfs je (oude) cd's hierop afspelen en je met liedjes gevulde USB-stick insteken. Hij kan zelfs via AUX aan je TV aangesloten worden, maar hier heb je dan wel weer een speciaal AUX kabeltje voor nodig. Helaas zit deze ook niet inbegrepen bij de Kombo 11, wat ik voor dat geld wel zou mogen verwachten. Een normale 3,5mm. naar 3,5mm. AUX kabel gaat hier niet werken in elk geval, want op de achterzijde van de Kombo 11 vind je slechts twee tulp aansluitingen voor de AUX en een tulp naar tulp kabel werkte helaas ook niet. Het moet dus specifiek een tulp naar 3,5mm. jack AUX kabel zijn zoals in de link hierboven.

Dit heeft het review proces wel even vertraagd, want zo een kabel had ik zelf ook niet liggen. Die heb ik dus even besteld zodat ik ook echt alle functionaliteiten uit kon proberen. Wat een geluk dat zo een kabeltje niet zo duur is. In die tussentijd heb ik me echter goed weten te amuseren met de FM-radio en DAB+. Normaal deden we altijd radio luisteren via onze Ziggo Next box, waardoor dus zowel TV, als het kastje aan moest staan. De Kombo 11 was daarmee een fijne oplossing, want de TV kon nu uit blijven staan. Spaart toch weer wat energiekosten in deze tijd zullen we maar zeggen.


Het zoeken en opslaan van radio zenders op zowel de FM als DAB+ modus, is vrij simpel. Een snelle blik in de handleiding en je weet hoe het moet. Er zijn ook heel veel opslagkanalen, waardoor je met de bijgeleverde afstandsbediening heel snel in staat bent om van zender te wisselen. Ook is het heel makkelijk om tussen bronnen te wisselen, want zowel op de Kombo 11 receiver als op de afstandsbediening, zitten knoppen waarmee je dit makkelijk en snel kunt doen. Het verbinden met Bluetooth ging ook zonder problemen en stelt je daarmee in staat om al je muziek, van bijvoorbeeld Spotify, af te spelen. Je laptop of computer, mits deze over Bluetooth beschikken, kun je op deze manier ook koppelen. CD's hebben we niet veel in huis, maar voor de netheid toch even geprobeerd natuurlijk. De CD-lade komt er vloeiend uit en voelt ook stevig aan. Ik ben bij dit apparaat niet bang dat het gewicht van de CD ervoor zorgt dat deze breekt. Ook niet met eventuele druk van de lompe hand die hem erin legt.

En eindelijk kwam mijn kabeltje binnen! Tijd om hem te testen met wat games. Natuurlijk had ik al door wat voor geluid uit deze set kwam met de andere verbindingsmogelijkheden, maar toch wil ik dat gewoon even gedaan hebben. En wat hier vooral opvalt, ook bij de andere mogelijkheden, is dat er weinig bas hoorbaar is. En ja, deze set heeft ingebouwde mogelijkheden om de balans tussen links en rechts aan te passen en kun je de bas en treble verhogen, maar het is gewoon niet helemaal wat je wilt.

En begrijp me niet verkeerd, het geluid is goed en hartstikke zuiver, ook bij hoge volumes, maar die bas is toch iets wat je graag goed wilt horen als je een potje Call of Duty zit te spelen of een goede film zit te kijken. Dat zorgt er toch altijd voor dat je wat meer in die beleving terechtkomt ofzo.


En toch zouden deze twee satelliet speakers een basreflextechniek hebben voor een 'krachtige' bas en een prettig hoog. Het prettige hoog kan ik dan ook beamen, maar de bas vond ik helaas tegenvallen. Ook vind je in deze twee speakers in elk een 130mm bas/midrange driver terug en een 25 mm tweeter. Het zijn daarmee ook zeker niet de kleinste speakers, die van de Concept C waren bijvoorbeeld kleiner.

Conclusie

De Teufel Kombo 11 is mogelijk de perfecte set voor je kleine appartement of studentenkamer. Het mag wel de kleinste set zijn die Teufel verkoopt, welke hem perfect maakt voor in je boekenkast, het geluid is mooi en zuiver. Alleen jammer dat de bas van deze set slecht hoorbaar is en dat de kabel om hem aan te sluiten op je tv, niet inbegrepen is. De Kombo 11 barst echter van de verschillende functies en kun je hem ook prima als FM of DAB+ radio gebruiken. Dus weinig plaats in huis en toch voor alles een goede sound willen? Dan is dit een goede overweging optie.Score: 80/100

Review product beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar via de Teufel website voor €249,99 op het moment van schrijven.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page