top of page
  • Foto van schrijverGlenn

The Callisto Protocol - Review

Al enige tijd keek ik uit naar The Callisto Protocol. Dit moest namelijk de spirituele opvolger worden van de alom bekende en geliefde Dead Space games. Ik heb die games echt grijs gespeeld en ik ben nu eenmaal ook het horror mannetje binnen het Xbox Gaming team. Deze game past dus perfect in mijn straatje en ik ben ook niet zo schrikkerig aangelegd. Toch is er iets in The Callisto Protocol waar ik kippenvel van krijg, maar later meer daarover.

The Callisto Protocol speelt zich af in 2320 en je speelt als Jacob Lee, een piloot van een vrachtschip die al vroeg opgepakt wordt en in de zwaar beveiligde Black Iron Prison terecht komt. Deze gevangenis ligt op Callisto, de maan van Jupiter. Al snel nadat jij bent aangekomen in de gevangenis, beginnen gevangenen te transformeren in zombie-achtige aliens en duurt het niet lang voordat de gevangenis in chaos en dood gehuld is. Je raadt vast al wat je doel dus is in het spel? Juist, overleven en ontsnappen. Gaandeweg leer je het één en ander over Callisto en kun je je abilities, uitrusting en wapens verbeteren. Die aliens worden namelijk ook steeds wat sterker en ook gevarieerder. Ik ben dan ook niet ontevreden over wat je allemaal tegenkomt.


Maar ja, geen bijzonder verhaal dus, maar wel vermakelijk. Zelf vond ik dat het spel even nodig had om op gang te komen en je bevind je ook relatief lang in de gevangenis voor je eens een glimp van de buitenkant op mag vangen. Het is in elk geval duidelijk dat er inspiratie is gehaald uit Dead Space, maar ook uit andere games. Niet gek ook, want de game is ontwikkeld door een deel van het team wat Dead Space bedacht heeft. De horror elementen zijn in elk geval duidelijk aanwezig, met genoeg jump scares.

Omdat je dus moet zien te overleven en ontsnappen, is de gameplay daar ook op gefocust. Zo moet je dus goed je inventory in de gaten houden en voor jezelf bepalen wat je mee kunt nemen en wat je moet laten liggen. Die ruimte is namelijk beperkt, maar munitie en health is in elk geval altijd wel welkom als je het mij vraagt. En waarom? Omdat de combat in The Callisto Protocol echt dikke bagger is! Dat is ook hetgeen waar ik kippenvel van krijg in deze game.


De combat is echt zo ontiegelijk k#$%, dat het gewoon niet meer leuk is. En het gaat niet om de besturing ofzo, want die is echt makkelijk. Je hoeft namelijk alleen maar je joystick te bewegen om te ontwijken of blocken, maar juist in dat gemak ligt ook het probleem. Door deze mechanics, is het eigenlijk alleen maar mogelijk om fatsoenlijk om 1 vs 1 te vechten. Zodra er twee of meer vijanden op komen dagen, kun je er al bijna van uitgaan dat je dood gaat. De combat is te traag om meerdere aanvallen te kunnen ontwijken en je hebt ook niet genoeg mogelijkheden in aanvallen om het op te nemen tegen groepen vijanden. En al was het wel mogelijk, dan is je camera wel te traag om tussen verschillende doelwitten te wisselen. Ook zie je enkel de vijanden die je op dat moment op je scherm ziet, alles daarbuiten is een grote verrassing met alle gevolgen van dien. En die death scene gaat op een gegeven moment ook wel vervelen, hoe vet hij ook is.

Grafisch gezien is The Callisto Protocol wel echt een pareltje. Zelfs op Series S, waar ik de game op getest heb, ziet hij er echt magnifiek uit. Zowel in de gevangenis en de buitenwereld, zie je dat de verschillende toepassingen van licht erg mooie effecten teweeg brengen. Vooral omdat de rest van het spel relatief donker is om die horror sfeer intact te houden.


Qua audio zit de game ook goed in elkaar en dit voegt veel waarde toe aan de sfeer in de game. Denk hierbij aan aliens die in de buurt door een ventilatieschacht kruipen, kleine objecten die omvallen of blaadjes in een boom die ritselen door de wind. Dit alles maakt het wel een echte horror game en niet zomaar een survival game. Dus hou je niet van horror, dan is deze game waarschijnlijk niet iets voor jou.

Conclusie

The Callisto Protocol is een prima game met heel veel potentie, mooie graphics en een vermakelijk verhaal. Maar ondanks dat het verhaal vermakelijk is, is het ook niet veel bijzonders. Het is vooral een spel wat enorm wordt tegengewerkt door zichzelf, met name door de combat. De combat is namelijk zo slecht, dat het op een gegeven moment gewoon niet leuk meer is en je echt letterlijk de spawnplekken van je vijanden kunt dromen. Dus wil je meer kunnen genieten van de game? Zet de moeilijkheidsgraad dan op 'easy', dan zul je zien dat het allemaal net wat soepeler loopt en hoef je je ook minder te ergeren. Op het moment vind ik zijn €69,99 in elk geval niet waard, hoe mooi het ook uit ziet.


Score: 65/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en verkrijgbaar bij bol.com voor €69,99


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page