top of page
  • Foto van schrijverGlenn

The Texas Chain Saw Massacre - Review

De huidige generatie heeft misschien nog nooit van The Texas Chain Saw Massacre gehoord, maar vrijwel elke horror liefhebber heeft hier ooit wel eens van gehoord. In 1974 verscheen deze titel namelijk als film in de bioscoop en liet de kijkers in schok achter. De film is gebaseerd op een serie van waargebeurde verhalen over gruwelijke misdaden in Amerika tussen 1945-1968, maar het plot van de film was 100% fictie, waarbij een gezin gruwelijke misdaden pleegt om hun land te beschermen. De twee seriemoordenaars waar voornamelijk inspiratie uit is gehaald, zijn Elmer Wayne Henley en Ed Gein, ofwel de 'Plainfield Ghoul'. Ik ga daar hier niet verder op in, maar als je zoiets interessant vind, dan heb je nu aardig wat leesvoer om uit te zoeken.

De game blijft vrij trouw aan de originele film en haalt daarnaast veel inspiratie uit de populaire game 'Dead by Daylight'. Dat wil dus ook zeggen dat The Texas Chain Saw Massacre een online multiplayer game is. Net zoals bij Dead by Daylight, kun je hier als slachtoffer of als killer spelen, maar hier is wel een groot verschil. Bij The Texas Chain Saw Massacre neem je het namelijk niet op tegen één killer, maar tegen drie killers! Dat lees je goed.. DRIE KILLERS! Je krijgt gewoon bijna de hele familie achter je aan als je probeert te ontsnappen van het gestoorde gezin wat op dit landgoed woont. Als slachtoffer speel je met een team van vier spelers en moet je zo stil mogelijk zijn, want anders weten de killers je zo te vinden. Je doel is dus overleven en ontsnappen. Je kunt in totaal uit vijf verschillende slachtoffers kiezen.


Als killer speelt er altijd iemand als Leatherface, de grote slechterik in dit verhaal en hebben de andere twee spelers de keuze uit vier andere familieleden. In totaal zijn er drie familieleden die ook in de originele film voorkomen, waaronder dus Leatherface. Als Killer is het je taak om de slachtoffers op te jagen en te vermoorden, wat soms best een opgave kan zijn.

Slachtoffers zijn namelijk vrij stil, als je tenminste wat tactische teammaatjes ertussen hebt. Bij elke luide handeling die ze uitvoeren, zoals het zoeken tussen spullen, zien ze een balkje verschijnen. Deze balk geeft weer in hoeverre je geluid aan het maken bent en wanneer de killers je kunnen horen. Direct aan de start van het spel kom je hier al meteen mee in aanraking. Je hangt namelijk aan het plafond en moet je zo snel en stil mogelijk loswurmen om aan je ontsnapping te kunnen beginnen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor beschikbaar en vergt de een net wat meer werk dan de ander. Zo heb je bijvoorbeeld een uitgang die gesloten is door waterdruk en is een ander weer onder stroom gezet met een aggregaatje en moet je deze eerst uitschakelen voor je er door kunt.


Als killer moet je de voorzieningen in de gaten houden die de poorten gesloten houden, maar dat is niet alles. Je moet 'opa', een ervaren killer in zijn jonge tijd, voorzien van bloed. Dit bloed vind je in bepaalde verzamelemmers die verspreid zijn over de map, maar bloed krijg je ook door de slachtoffers aan te vallen. Als je dit bloed voert aan opa, word hij steeds krachtiger en gaat hij dus ook 'level up'. Opa heeft namelijk een bijzondere kracht, welke erg behulpzaam is voor de killer familie. Door zijn kreet kan hij namelijk de slachtoffers eventjes zichtbaar maken op het moment dat zij zich bewegen als hij het uitschreeuwt. Zo weet de familie precies waar ze moeten zoeken om hun erf weer vrij te maken van indringers. Hoe hoger het level van opa, hoe vaker en beter hij dit kan doen. Op het maximale level is er voor de slachtoffers zelfs geen ontsnappen meer aan en zijn ze continue zichtbaar voor de killers en is het eigenlijk wel gedaan met de match.

De personages zelf hebben ook een setje unieke skills en/of abilities zowel de slachtoffers als de killers. Zo rent Hitchhiker als een maniak over de map en kan overal vallen neerleggen om de slachtoffers te vertragen en zichtbaar te maken, maar Sissy kan bijvoorbeeld weer gif spuiten in een bepaald gebied om ze zichtbaar te maken en kan Cook zijn supergehoor gebruiken om te horen waar ze zitten.


De slachtoffers hun abilities zijn meer gefocust op het veilig kunnen ontsnappen. Zo kan Sonny zich bijvoorbeeld focussen om belangrijke objecten op de map zichtbaar te maken en kan Connie haar focus gebruiken om direct een deur van het slot te halen.


En ondanks dat de slachtoffers zich niet volledig kunnen healen (ze blijven blijven bloed verliezen door de gruwels die ze hebben meegemaakt), zorgt dit alles er wel voor dat er een balans is tussen slachtoffers en killers. Desondanks denk ik dat het wel makkelijker is om als killer te spelen, hier hoef je namelijk alleen maar de focus te leggen op het vermoorden van de slachtoffers en hoef je je niet bezig te houden met jezelf te verstoppen in vrieskisten en dergelijke als een killer in de buurt is.

Die skills en abilities wat ik net benoemde, komen je niet vanzelf aanwaaien, behalve die waar je mee begint dan. De rest zit verstopt achter een Skill Tree. Hier kun je echt van alles vrij spelen en heb je de vrije keuze welke kant je op wilt gaan in de boom. Het enige wat je hiervoor moet doen is steeds met het specifieke personage spelen wat je wilt upgraden. Alleen, daar zit ook het probleem... Spelers bouwen namelijk hun voorkeur op voor een bepaald personage en als dit al bezet is, kan een andere speler niet hetzelfde personage selecteren. En je kan dan wel een verzoek aan een andere speler sturen om van personage te wisselen, maar dit word eigenlijk altijd wel afgewezen en ben je dus gedwongen een ander personage te kiezen.


Heb je dus een super hoog level personage, met weet ik wat allemaal voor skills, heb je gewoon vette pech als iemand je voor is en niet wil ruilen. In Dead by Daylight is het wel mogelijk om meerdere keren hetzelfde personage te kiezen en hebben spelers mee vrijheid. En weet je, ergens snap ik het wel... Want in een film zie je ook niet vier klonen van elkaar. Dit maakt elke match uniek en laat het spelers de game anders ervaren dan dat ze gewend zijn. Van de andere kant kan ik ook begrijpen dat dit de fun een beetje uit het spel haalt als je niet met je favoriete personage kunt spelen en voelt het alsof je voor niks hebt zitten grinden om alles te unlocken. Daarnaast is dit systeem ook niet erg diepgaand en is level 10 het hoogste wat een personage kan worden.

En nu we het toch over grinden hebben. Elke match, ondanks een paar verschillende maps en personages, is vrijwel hetzelfde. Want de doelen die spelers moeten voltooien, zijn elke match hetzelfde. Open dit poortje met dit en dit gereedschap en word niet gepakt door de killers. En voor de killers is het elk potje weer achter die slachtoffers aan rennen. Het kan op den duur dus zeer repetitief aan gaan voelen. Het enige wat de game leuk houdt, is de spanning die het met zich mee brengt. Want jezus wat kan het er intens aan toe gaan met al die killers op je hielen.

Er is één manier om de game net wat anders aan te laten voelen dan alle andere voorgaande potjes. En dat is door je personage te customizen. Jammer he, jullie dachten dat er nog een verborgen game mode was ofzo. Nee helaas, ik heb het alleen over cosmetische items die je vrij kunt spelen of kopen in de store. Niks spannends dus, omdat deze verder niks toevoegen aan de speelstijl.


Grafisch is de game verder wel oké, maar niet bijzonder. Ook is de muziek en alle bijkomende geluidseffecten lekker gedaan en helpt deze bij de opbouwende spanning die in de game zit als je opgejaagd word of aan het jagen bent.

Conclusie

The Texas Chain Saw Massacre is een prima multiplayer horror game, welke aardig trouw blijft aan de originele film en veel inspiratie uit Dead by Daylight haalt. Het is ook leuk dat je dit verhaal vanuit het perspectief van zowel de gestoorde familie, als dat van de slachtoffers kunt spelen in een kat en muis spel. Het is jammer dat de game op dit moment nog niet zo diepgaand is en er een aantal beperkende elementen in zitten die de pret eventueel zouden kunnen bederven. Hoe dan ook zie ik veel potentie in de game en zie ik ook mogelijkheden voor toekomstige DLC content. Het is dan ook zeker een game die je eens gespeeld moet hebben, vooral als je Dead by Daylight leuk vind.Score: 75/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €39,99 Speel de game ook 'gratis' met Game Pass (Ultimate).

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page