top of page
  • Foto van schrijverJolina

The Witcher 3: Wild Hunt - Next-Gen Upgrade | Review

Er zijn tot nu toe twee games op Xbox uitgebracht, die zo'n grote indruk op me hebben gemaakt, dat ik ze beide al minstens drie keer heb gespeeld. De eerste is Far Cry 3. De tweede, en die had ik vooraf nooit zelf uitgekozen, is The Witcher 3: Wild Hunt. Het leek mij helemaal niks, zo'n enorm grote RPG met allerlei ingewikkelde alchemie en een gigantische open-wereld.


Op aanraden (meer aandringen eigenlijk) van iemand anders, ben ik er toch ooit aan begonnen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me even door het eerste uurtje van de game heb moeten doorbijten. Toen ik daar eenmaal doorheen was, greep de game mij naar de keel en heeft hij me nooit meer los gelaten. Ik krijg spontaan kippenvel als ik terug denk aan alle epische momenten die me zijn bij gebleven en de prachtige muziek, die de ervaring helemaal af weet te maken.

Ik heb daarom ook geen twee seconden hoeven nadenken toen ik het nieuws voorbij zag komen, dat The Witcher 3: Wild Hunt, die inmiddels 7 (!) jaar geleden het levenslicht zag op Xbox, een next-gen upgrade zou krijgen. Ik moest en zou die game nóg een keer spelen. Tientallen of honderden uren speeltijd, het maakt me geen zak uit. Ik zet er alles voor aan de kant.


Ik heb ook nog nooit zo letterlijk de secondes zien wegtikken, wachtend op het stomme statusbalkje, terwijl de update zich op mijn console aan het installeren was... Duuuuuuurt LANG! Ik heb de lampjes van mijn kerstboom in de reflectie op het scherm inmiddels wel 30 keer opnieuw kunnen tellen, voordat het zover was. Mhm.

Ik kan een liefdesbrief van wel honderd pagina's schrijven over The Witcher 3: Wild Hunt, maar ik ga het voor deze review (proberen te) houden op de nieuwe aspecten die de next-gen upgrade met zich meebrengt.

Verhaal

Ik denk dat ik weinig mensen hoef uit te leggen wie Geralt of Rivia is. Zelfs als je The Witcher game nog nooit hebt aangeraakt, is de kans groot dat je hem op Netflix bent tegengekomen. Naast de boeken en games, heeft Netflix er namelijk ook een serie van geproduceerd, met nog meer nieuwe seizoenen in ontwikkeling. Het geeft aan hoe groot het imago van the Witcher wereld inmiddels is.


Mocht je wel in één of andere grot hebben geleefd en totaal geen idee hebben, dan geef ik je bij deze een hele korte recap van The Witcher 3: Wild Hunt. Geralt of Rivia, ook wel de White Wolf genoemd, is een Witcher. Witchers zijn professionele monster hunters met speciale krachten, verkregen door een mutatieproces. Die Witchers zijn hard nodig in een wereld vol bloeddorstige monsters. In die boze, barre wereld is Geralt op zoek naar zijn geadopteerde dochter Ciri, de eerste vrouwelijke Witcher. Je kunt je voorstellen dat, in een wereld zoals bovenstaand omschreven, niet alles van een leien dakje gaat. Die speciale Witcher krachten ga je hard nodig hebben.

Het mooie aan The Witcher 3: Wild Hunt is dat er ontzettend veel diepgang in de verhaallijn zit. Niet alleen in de main quests, want ook alle side quests en contracten die je aangaat, zitten vol informatie, diepgang en emotie. De AI zien er stuk voor stuk verschillend en gedetailleerd uit. In elke quest word je gedwongen bepaalde keuzes te maken, die ook gevolgen (kunnen) hebben voor het verdere verloop. Elke quest leidt tot bijzondere ontdekkingen en verhalen. Zonder dat je vooraf perse in de gaten hebt of dit positief of negatief gaat uitpakken.


Zo ga je ooit op zoek naar een geroeste koekenpan. Klinkt saai toch? Alles behalve, het is juist één van de quests die mij altijd is bijgebleven. Dit maakt de hele open wereld zo bijzonder en boeiend. CD Projekt RED heeft hier echt een kunstvorm van weten te maken. Daarnaast zijn de uitgebrachte DLC van deze game, de uitbreidingen Heart of Stone en Blood and Wine, van kwalitatief hoog niveau, net zoals de base game. Kortom, The Witcher 3: Wild Hunt was, en is nog steeds, een prachtig verhaal om heel heel heel ver in weg te zinken.

Met de next-gen upgrade komen praktisch geen nieuwe verhaallijnen in het spel, op één nieuwe quest na. Ik ga hier uiteraard niks over spoilen, maar deze quest is gebaseerd op de Witcher Netflix serie. Hij hangt samen met enkele nieuwe items die je kunt bemachtigen, waaronder nieuwe armor sets zoals Geralt ze in seizoen 1 en 2 droeg, een nieuwe outfit voor Dandelion en nieuwe outfits voor de soldaten uit Nilfgaard.


Dit zijn niet de enige nieuwe items die je met de upgrade kunt scoren. Via het hoofdmenu van de game kun je namelijk de Thousand Flowers Armor claimen, waarmee je een complete set gear krijgt, inclusief een stalen en zilveren zwaard, wanneer je een bezoekje brengt aan Yennefer's kamer in het Royal Palace in Vizima. Leuk extraatje! Dat terwijl een bezoekje aan Yennefer altijd al een bonus op zich is (jup, ik ben #TeamYennefer in het Witcher universum).

Een ander extra voordeel is dat cross-platform progressie ondersteund wordt vanaf deze upgrade. Dit betekent dat het niet uit maakt waar je de game op speelt, je save file wordt opgeslagen in de GOG cloud en je kunt bij wijze van spreken je Xbox save file openen op PC en daar lekker verder spelen, of andersom.


Performance

Een next-gen upgrade komt natuurlijk met dat beetje extra performance. In dit geval brengt de upgrade, die op Xbox Series X 53.73GB groot is, twee verschillende keuzes op Xbox Series X, namelijk een performance mode en een ray tracing mode.


In de performance mode zorgt de game ervoor dat er prioriteit wordt gegeven aan 60FPS, waardoor de game lekker soepel draait. Hier en daar ben ik wel wat haperingen en kleine framedrops tegen gekomen, maar dit was met name het geval in cutscenes en niks heel ernstigs.

In de ray tracing mode wordt juist de realiteit meer benaderd door de graphics een boost te geven. De ray tracing functionaliteit (o.a. ray traced global illumination en ray traced ambient occlusion voor consoles) zorgt voor een meer realistische lichtinval en schaduwvorming.


Dit leidt onder andere tot prachtige reflecties in water, zoals te zien in onderstaande screenshots. In ray tracing mode wordt echter wel maar gemikt op 30FPS, dus wat betreft framerate lever je hier behoorlijk wat kwaliteit op in. Maar wauw, wat zie deze game in deze mode er prachtig uit!

Screenshot 1: performance mode op Xbox Series X / Screenshot 2: ray tracing mode op Xbox Series X


Gelukkig hebben de ontwikkelaars ook gedacht aan de Xbox Series S. Op deze console heb je ook de keuze tussen twee verschillende settings. In de performance mode wordt de prioriteit gegeven aan 60FPS, wat lekker is voor Xbox Series S. Het blijft toch altijd een teleurstelling als de Xbox Series S het met 30FPS moet doen, maar dat is hier dus niet het geval.


In de quality mode kies je voor meer realistische graphics, die tot uiting komen in betere resolutie en textures. Helaas heb ik de upgrade nog niet kunnen testen op mijn Xbox Series S console, omdat alleen mijn Xbox Series X console op de whitelist stond voor early access, maar ik ben zeker van plan om binnenkort even te checken hoeveel pracht en praal Geralt brengt op de Xbox Series S.

Screenshot 1: performance mode op Xbox Series X / Screenshot 2: ray tracing mode op Xbox Series X


Wat verder interessant is, is dat de upgrade niet alleen maar het uiterlijk vertoon van The Witcher 3 oppoetst, maar ook enkele andere verbeteringen met zich mee brengt. Zo zijn er populaire mods van fans toegepast, die zorgen voor diverse fixes en verbeteringen in spelervaring. Denk aan inconsistente eigenschappen in de 3D-wereld ten opzichte van de 2D world map, visuele bugs die zijn aangepakt, verbeterde draw distance en allerlei verbeteringen in textures.


Al die nieuwe pracht en praal, wil je natuurlijk goed in jezelf opnemen. Gelukkig heeft CD Projekt RED iets bedacht om blijvende herinneringen te creëren, namelijk een photomode! Nou, ik kan je zeggen, als je jezelf nog niet uren en uren kwijt kunt raken in de moerassen met spannende quests en boeiende conversaties, dan doet de photomode daar gewoon nog een schepje bovenop.

Je kunt jezelf uren vermaken met het schieten van prachtige actieplaatjes, simpelweg door de linker- en rechterstick tegelijk in te drukken op het moment dat je wat wilt vastleggen. Ik hou daar van! Ik moet zeggen dat de photo mode technisch ook behoorlijk goed staat. Heel af en toe zie je bijvoorbeeld een zwaard wat niet in één lijn doorloopt, of een kleine vervorming als je iets te dicht op je voorwerp kruipt, maar het werkt verder eigenlijk heel erg goed.


Gameplay

De gameplay van The Witcher 3: Wild Hunt is ontzettend uitgebreid, wat je van een open wereld RPG mag verwachten. De mogelijkheden van potions, signs, oils in combinatie met de informatie in je bestiary zijn eindeloos. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt, door de moeilijkheidsgraad op te hogen, zelfs naar het beruchte Death March niveau.


Je kunt ook kiezen voor een walk in the park door gewoon lekker de verhaallijnen te volgen en bijna alle oils en potions links te laten liggen. Your choice.

Wat ik één van de meest fijne gameplay aanpassingen vind, is de toevoeging van Quick Sign Casting. Je hoeft niet nu niet meer perse het wiel te openen met de LB-knop om vervolgens een keuze te maken, maar je kunt veel sneller schakelen tussen de verschillende signs. Datzelfde geldt overigens voor items en bommen, die ook gemakkelijker te selecteren zijn.


Wat ook sneller en toegankelijker is gemaakt, is het plukken van planten en kruiden. Zonder extra loot pop-up, worden deze nu automatisch toegevoegd aan je inventory wanneer je ze plukt. Het zijn hele kleine wijzigingen, maar ze zijn heerlijk! Dit had eigenlijk al bij de release zo moeten zijn, maar goed, beter laat dan nooit.

Zoals jullie lezen ben ik niet helemaal onpartijdig in mijn beoordeling van The Witcher 3: Wild Hunt - Next-Gen Upgrade. Tja, liefde maakt blind, toch? Ik kan echter wel één element uit de game benoemen als minpunt. En dat zijn paarden. Roach is je persoonlijke trouwe viervoeter, die (meestal) gelijk in de buurt is zodra je naar hem fluit, maar ik heb op een of andere manier altijd ruzie met paarden als ik er in de game op probeer te rijden. Dan is ie weer foetsie, dan gallopeer ik me letterlijk en figuurlijk klem tegen een klein miezerig boomstronkje terwijl ik in grote haast onder weg bent. Mhm.


Dat is helaas met deze upgrade niet veranderd, maar ik denk dat ik dit ook meer mezelf moet aanrekenen, in plaats van deze upgrade. Ik neem het in ieder geval voor lief en duik nu weer terug in mijn bestiary om de monsters onder mijn bed met juiste tactiek de nek om te kunnen draaien.


Conclusie

Er is echt geen enkele reden om The Witcher 3: Wild Hunt niet (nog een keer) op te pakken, ook al dateert de oorspronkelijke game uit 2015. Monster hunters die al een tijdje niet op pad zijn geweest, kunnen hun game gratis updaten naar de Next-Gen Upgrade. Als je helemaal nieuw bent met de game, dan kun je deze regelmatig voor een prikkie oppikken in de Store. Vergeet niet gelijk voor de Game of the Year versie te gaan. In ieder geval een versie mét alle expansions, want oh boy, deze game is zo goed. Na 7 verstreken jaren is het nog steeds een geweldige, tijdloze game te noemen, die alleen maar mooier en beter is geworden. Geralt maakt wat dat betreft absoluut goed gebruik van zijn Witcher krachten, die er voor zorgen dat hij zeer langzaam oud wordt. Hij kan nog prima een ronde mee, terwijl we in vurige afwachting zijn op de nieuwe avonturen die ons in het Witcher universum staan te wachten.


Score: 96/100

Early acces toegang is beschikbaar gesteld door de uitgever voor reviewdoeleinden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page