top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 Remastered - Review

We nemen een trip down memory lane met deze remaster van het legendarische Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2. Deel 1 kwam uit in 1999, toen was ik een 8-jarig jochie dat nog groen achter de oren was. Deel 2 volgde een jaar later.


Ik kan me nog goed herinneren dat ik, samen met vrienden, dit spel compleet grijs gespeeld heb. Het was er zelfs de oorzaak van dat we als groepje aan het real time skateboarden sloegen. Ik was dan ook wel een beetje hyped toen ik hoorde van deze remaster en kon niet wachten om het skateboard weer uit de digitale kast te halen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje huiverig was, voor ik er aan ging beginnen. Waaorm? Omdat de laatste Tony Hawk's Pro Skater games (voornamelijk deel 5) zo erbarmelijk slecht en onspeelbaar waren, dat je ze nog liever in de prullenbak gooide dan dat je ze in je console stopte. Ze waren zelfs ZO SLECHT, dat het best wel eens het einde van de gameserie had kunnen betekenen.


Het is nu duidelijk dat ze toch nog een poging hebben gewaagd met de remaster van de eerste twee succesdelen. Vicarious Visions mag wat mij betreft volop geprezen worden hierom, want deze game is gewoon één groot succes geworden! Na nog geen vijf minuten spelen heb je weer dat heerlijke en nostalgische gevoel dat je kreeg van de originele delen.

Alle trucjes van destijds zitten weer in het spel verwerkt en je kunt weer helemaal los gaan op alle maps van vroeger. Er is wel een duidelijke splitsing gemaakt tussen deel 1 en 2 in het hoofdmenu, maar nu zit er daarnaast nog een online mode in om online wat inspiratie voor trucjes op te doen. Hiervoor hebben ze twee modes ontwikkeld, namelijk; 'Jams' en 'Competitive'.


In Jams neem je het casual op tegen andere spelers en moet je een serie van challenges voltooien. In Competitive gaat het er wat serieuzer aan toe, hier gaat het namelijk om ranked matches waarbij je dus de meest zieke trucjes kunt showen.


Men is dus trouw gebleven aan de originelen, met hier en daar wat toevoegingen en aanpassingen. Zo is het doen van een manual geadopteerd uit Tony Hawk's Pro Skater 3, maar hebben ze afgezien van de off-the-board verkenning die in Underground zat.

Offline kun je dus de twee originele games kiezen uit het startmenu. Hierin zitten de career modes zoals je die nog kent van vroeger, allerlei challenges, maar ook de free skate mode. In free skate heb je de maps helemaal voor jezelf zonder tijdsdruk, wat ideaal is om te oefenen. Ik moet wel eerlijk zeggen, het spel is er niet gemakkelijker op geworden, want die challenges zijn soms onvergeeflijk lastig!


Hoe kun je ze dan toch voltooien? Door je karakter steeds beter te maken en de vaardigheden te upgraden naarmate je een level omhoog gaat. In het begin merk je vanzelf wel dat je niet snel genoeg bent of niet hoog genoeg kunt springen om alle challenges in een map te voltooien. Geduld is een schone zaak. Waar je je meer zorgen over moet maken, is de moeilijkheidsgraad van sommige trucjes...

Waar ik eigenlijk wel van stond te kijken, was de grafische upgrade van de twee games. Als je me zou zeggen dat het een remake was in plaats van een remaster, dan had ik het direct geloofd. Het ziet er echt waanzinnig goed uit, zelfs in vergelijking met games die vandaag de dag nog gewoon nieuw uitkomen (en er soms zelfs slechter uitzien). De kleuren van de maps en de details van de personages komen echt geweldig uit op je scherm.

Ook de soundtrack is gewoon nog steeds één van de beste die je ooit in een game gehoord hebt. Ik ben gewoon helemaal verkocht aan deze game, wat gelukkig meevalt met een prijs van €44,99. En ja, het lijkt veel voor een remaster, maar het is werkelijk waar zo goed gedaan dat het wel een geheel nieuwe game lijkt.


Wat overigens ook nog een erg leuke functie in de game is, is de level creator. Hier heb je een aantal pre-made levels die je kunt spelen, maar je kunt ook je geheel eigen skatepark maken, waarbij jouw fantasie de enige limiet is. En weet je wat deze game nóg beter maakt? Het feit dat er GEEN minitransacties in het spel zitten en dat je alles vrij kunt spelen door gewoon het spel te spelen! Man, wat zie je dat nog weinig tegenwoordig...

Conclusie

De remaster van Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 in 2020, is werkelijk een verademing voor de game wereld. Deze game was vroeger echt een meesterwerk en nu weer! Alle authentieke features, trucjes, maps en personages zitten in het spel en zijn aangevuld met een aantal aanpassingen en toevoegingen om het wat moderner en beter speelbaar te maken, waarvan de online functie een voorbeeld is.


Je hebt de carrieres van beide games, challenges, een level creater en de online mode met twee speelbare modes. Dit samen zorgt voor enorm veel skateboard plezier waar je eindeloos mee door kunt gaan. Ook de graphics zijn zo opgepoetst dat je bijna zou denken dat het een remake is.

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en is te koop in de store voor €44,99.


Score: 91/100

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page