top of page
  • Foto van schrijverJolina

Toodee and Topdee - Review

Karel en Henk hebben een discussie. Ze kunnen het maar niet eens worden. "Ik zie een 6!", zegt Henk. "Nee", zegt Karel, "Dat is absoluut geen 6, het is een 9!". "Ben je blind ofzo?, zegt Henk. "Ik denk dat je zelf even bij Pearl langs moet gaan hoor, het is en blijft een 9. Daarmee basta!" aldus Karel.


We kunnen zo nog wel 15 minuten doorgaan, maar het is denk ik wel duidelijk wat hier gaande is. Twee mensen met twee verschillende perspectieven, omdat ze anders tegen zaken aankijken. Hoe vaak komt dat wel niet voor?

Het is eigenlijk ook hoe de game Toodee and Topdee begint. Ze komen elkaar per ongeluk tegen als er chaos is ontstaan nadat Toodoo, de assistent van God, de semicolon meepikt. Dit is nou juist het enige wat de wereld, met al het leven daarop, in evenwicht houdt. Dag evenwicht! Welkom chaos! Deze chaos zorgt ervoor dat het leven, dat zo secuur aan een specifieke planeet was gekoppeld, volledig door elkaar geschud en gehusseld wordt.


In één klap staan Toodee en Topdee lijnrecht tegenover elkaar. Of ja, niet letterlijk lijnrecht dan, want Toodee is ervan overtuigd dat Topdee op de muur staat, terwijl Topdee juist van mening is dat Todee op de muur staat. Ook hier is er sprake van verschillende perspectieven. Vanuit hun eigen standpunt hebben ze namelijk beide gelijk. Het mooie aan de game Toodee and Topdee is dat je deze twee perspectieven op een slimme manier kunt gebruiken om goed samen te werken en de wereld weer tot rust te brengen. Hadden Karel en Henk dit nu ook maar gedaan...

Heel concreet betekent de kwaadaardige actie van Toodoo dat nu alle werelden met elkaar zijn vermengd, waardoor je zowel een 2D wereld als een 3D wereld in één hebt. Toodee is afkomstig uit een 2D wereld, terwijl Topdee oorspronkelijke op een 3D wereld zat. Deze twee perspectieven zijn eigenlijk als laagjes over elkaar gevloeid, waarbij de 2D wereld ook echt als een 2D platformer wordt weergegeven, terwijl je in de 3D wereld een wat meer schuin kijkpunt hebt van bovenaf. Door op de X-knop van je controller te drukken, kun je switchen tussen de twee perspectieven.

Hier kun je superhandig gebruik van maken, want behalve het 2D / 3D perspectief, hebben Toodee en Topdee ook hun eigen vaardigheden. Zo kan Toodee springen en Topdee kistjes verschuiven en optillen, om maar een voorbeeld te noemen. Beide perspectieven heb je nodig om alle levels uit de zes chapters succesvol te voltooien, door beide karakters safe and sound naar een portal te loodsen. Daar moeten ze beiden tegelijk eindigen, om naar het volgende level te gaan. Een hoop gepuzzel dus soms, waarbij je jezelf soms écht moet inspannen om de puzzels van twee kanten te bekijken.


Naast de puzzelelementen, zijn er ook platform obstakels te overwinnen, waarbij je timing essentieel is. Denk aan een sprong maken met Toodee, dan terwijl hij nog in de lucht hangt, switchen naar het 3D perspectief met de X-knop, om vervolgens met Topdee een kistje te verschuiven tot onder Toodee, zodat deze opgevangen wordt, zodra je weer van perspectief switcht. En dat is dan nog een relatief simpele handeling in deze game!

Ondertussen moet je ook nog oppassen dat je niet wordt opgegeten door hongerige varkens (ja, dat lees je goed), in spiesen valt of ten onder gaat in één van de boss fights. Genoeg uitdaging en variatie in de gameplay dus! En ook al zijn het op zich geen unieke elementen, het combineert wel lekker weg in deze game moet ik zeggen.


Als het je allemaal net iets te veel wordt, kun je gelukkig best veel instellen om de moeilijkheidsgraad aan te passen. Zo kun je het aantal levens aanpassen van 1 tot 5 en zelfs oneindig (zodat je niet dood kunt gaan) en meer. Als je echt niet solo op pad durft, kun je er ook nog voor kiezen om de game in co-op te spelen. Voor deze review is me dat helaas niet gelukt, maar het lijkt me zeker een superleuke aanvulling!

Ook solo is Toodee and Topdee een leuke bezigheid, met zelfs nog best wat humoristische kanten. Niet dat het verhaal perse heel diepgaand is, maar ik kan een beetje humor hier en daar altijd wel waarderen.


Grafisch breekt Todee and Topdee helaas geen potten. In-game ziet het er op zich nog redelijk uit, maar de cutscenes zijn mij te blurry en mat. Nou is dat voor een game in dit genre op zich geen dealbreker, maar het oog wil toch ook wat, zeker met die krachtige consoles van tegenwoordig. Het had gewoon net wat scherper kunnen zijn allemaal, dan was het al een stuk prettiger om naar te kijken.

Ook de controls zijn niet echt het sterkste punt aan deze game, al is dat natuurlijk altijd een kwestie van wennen misschien. Maar het switchen met de X-knop voelde voor mij op één of andere manier niet helemaal natuurlijk aan bijvoorbeeld. Daarnaast zorgde het gebruik van de linker stick er regelmatig voor dat ik mijn karakter toch wat te schuin bewoog, terwijl dit niet mijn bedoeling was. Alsof het heel gevoelig is afgesteld zeg maar. Het gebruik van de D-pad werkte een stuk beter, al heeft dat in de basis nooit mijn voorkeur.


Aan het eind van deze review besef ik me trouwens dat ik helemaal om niks zoveel moeite heb gehad om Toodee en Topdee uit elkaar te houden... Als je de naam Toodee fonetisch uitspreekt, klinkt dat namelijk hetzelfde als 2D... En 'Top'dee heeft vast iets te maken van 'on top', van boven... Dus. Oké. Ik ga me nu maar weer eens gauw oprollen in bed en een potje huilen!


Conclusie

Toodee and Topdee mag dan op technisch vlak en wat betreft besturing geen hoogvlieger zijn, de gevarieerde en uitdagende gameplay, de humor en de kleurrijke stijl maken dat absoluut meer dan goed. De game weet diverse puzzel, platform en combat aspecten leuk te combineren, op een natuurlijke manier. Het is absoluut een van de leukere games in dit genre, die ik de afgelopen maanden gespeeld heb.


Score: 80/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page