Trek to Yomi - Review
Tijdens een State of Play van de blauwe concurrent, was het de eerste keer dat ik kennis maakte met de filmische game Trek to Yomi. Direct was ik geïntrigeerd en wilde ik kijken in de PlayStation Store wat de game moest kosten om de game alvast in de winkelwagen te doen. De prijs was toen nog niet bekend en was ik wat blij dat wij één dag later een persbericht kregen waarin duidelijk werd dat de game niet alleen naar Xbox komt, maar ook direct ‘day one’ in Game Pass.

Leonard Menchiari en ontwikkelaar Flying Wild Hog, die je onder andere kent van Shadow Warrior 3, vertellen een verhaal dat zich afspeelt in feodaal Japan. Jij speelt met Hiroki, een kind dat opgeleid wordt tot samurai door zijn sensei. Op een dag wordt het dorp tijdens de training aangevallen door bandieten. De sensei rent erop af en beveelt Hiroki in de dojo te blijven. Normaal moet een leerling naar zijn leermeester luisteren, maar Hiroki doet dit niet en gaat helpen om de bandieten te verslaan. Wanneer je jouw sensei weer tegenkomt, is hij druk in gevecht. Jij mengt je er ook in, maar bent al snel verslagen. Je sensei gaat verder en moet het onderspit delven.
Een aantal jaar later is Hiroki een echte samurai. Hij staat aan het hoofd van het dorp samen met je vrouw, die voor het dramatisch effect uiteraard de dochter van je sensei is. Een ander naburig dorp wordt aangevallen en Hiroki besluit om te gaan helpen. Dit verloopt niet helemaal volgens plan en Hiroki heeft achteraf gezien best spijt hiervan. Had hij wel weg moeten gaan en zijn dorp alleen moeten laten?

De game is een 2.5 action side-scroller waar je nog best wel wat te verkennen hebt. Het camerastandpunt staat wel altijd vast, maar je hebt vaak ‘geheime’ routes en kamers. Probeer dus altijd de randen na te gaan, want zo vind je vaak health en stamina upgrades. Die ga je nodig hebben, want Trek to Yomi is zeker geen gemakkelijke game. In het begin valt het nog wel mee, maar later in de game zitten er behoorlijk lastige stukjes tussen.
Om jezelf kunnen te verdedigen, heb je gelukkig je training van je sensei gekregen. Zwaardvechten is wel aan Hiroki besteed. Natuurlijk heb je de light en heavy attack en de knop die je minstens zo vaak gebruikt, de parry. En eigenlijk is de parry het belangrijkst om onder de knie krijgen. Het geeft je tijd en ruimte om je aanval uit te voeren. Vaak gebruikte ik dan de heavy attack, want daar pak je de meeste vijanden wel mee.

De game kent verschillende skill trees, maar pakt het net wat anders aan. Zo verdien je geen punten, om dan zelf de combo’s te unlocken. Maar door te zoeken, verder te komen in het verhaal en praten met NPC’s krijg je de combo’s en upgrades van je personage. Ik vond de nieuwe combo's vaak lastig te gebruiken. Het luistert best nauw in timing om de juiste knoppencombinatie te gebruiken. Dan zijn de light en heavy attack een stuk simpeler. Als je goede combinatie er weet uit te persen, dan ziet dit er echt bruut uit met bijvoorbeeld afgehakte hoofden.
Trek to Yomi kan je vrij vertalen naar "tocht naar het dodenrijk". Je kan dus ook wel raden waar het verhaal je allemaal naar toe neemt. Ik moet zeggen dat dit gedeelte mij niet echt trekt. Laat mij maar lekker knokken tegen mensen in plaats van de monsters en geesten in het dodenrijk. Gelukkig is meer dan helft van de game in de ‘normale’ wereld te spelen. Ik speelde game trouwens op normal in ongeveer zesenhalf uur uit.

Zoals gezegd is de game zeer filmisch uitgevoerd met vaste camerastandpunten, geheel in het zwart-wit. Het geeft een sfeer waar je bang van wordt, in positieve zin uiteraard. Ook dat de stemmen in het Japans zijn, draagt hier zeer bij aan. Hier ben ik ook mijn enige bug tegengekomen. Vier keer kwam ik tegen dat de stemmen niet te horen waren. Daarnaast draait de game wel heerlijk soepel in 4K met 60FPS.
Conclusie
Trek to Yomi weet mijn hooggespannen verwachting niet helemaal in te lossen. Ja, het ziet er fantastisch uit en de Japanse stemmen en muziek brengen je echt naar feodaal Japan. Toch weet de game mij nét niet helemaal te grijpen. Ik vind dat je te vaak (eigenlijk altijd) de parry gebruikt. Ook de combo’s die je vrij kan spelen door te zoeken en te praten, waren voor mij lastig te gebruiken. Daardoor heb ik het gevoel niet alles uit de game gehaald te hebben, maar dat kan ook gewoon aan mijn niet al te goede skills liggen natuurlijk.
Score 70/100
Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Trek to Yomi is digitaal beschikbaar in de Store.