top of page
  • Foto van schrijverJolina

Truck Driver: Heading North DLC - Review

Lang leek het erop dat de aangekondigde DLC Heading North van Truck Driver nooit de weg op zou geraken. Uitgesteld, oneindig uitgesteld en radiostilte. Tot er toch nog positief nieuws kwam met een nieuwe releasedatum. Tijd om weer de weg op te gaan en een bruin armpje te halen!

Het fijne aan deze DLC is dat je in principe zo kunt instappen. De enige vereiste, is dat je de tutorial van de game hebt doorlopen. Dat is met een paar minuutjes zo gepiept en daarna kun je aan de slag. Vanuit het hoofdmenu kun je vervolgens kiezen voor de optie "Go to Mangefjell".


Op je Sat Nav zie je vervolgens dat er een route wordt uitgestippeld naar het noordoosten van de map, nabij de garage in Osterhaven Port. Daar vind je het symbooltje van een cruiseschip terug op je map en een bijbehorend icoontje, zoals je dat ook gewend bent van missies, tankstations en rustpunten. Hier kunt je de oversteek maken naar de nieuwe map. Omdat dit zo relatief snel in de game kan, is de DLC zowel voor ervaren spelers als voor beginnelingen interessant.

Voor ervaren Truck Driver spelers zal de DLC een feest van herkenning zijn. Net als in de base game ga je voor je oom op weg naar diverse contactpersonen om vrachten te verplaatsen van A naar B. Alle communicatie en dialogen vinden plaats op je smartphone.


Dit is overigens niet heel erg uniek of boeiend verder, want behalve het antwoorden door middel van de A-knop op je controller, gaat het niet heel diep. Je kunt ze gerust skippen als je het allemaal te lang vindt duren, je mist er in principe weinig aan, hoewel sommige dialogen op zijn minst wat bijzonder te noemen zijn. Van een verhaallijn is in deze DLC verder niet echt sprake.

Goed, we gaan op weg naar de contactpersoon van onze oom en krijgen daar een eerste test voorgeschoteld om wat vertrouwen te creëren. Als je dit klusje klaart, zonder gekke dingen, krijg je nieuwe missies en opdrachten om te accepteren.


Voor je het weet ben je een uur verder, want de gameplay blijft, ondanks het hoge repetitieve gehalte, gewoon ontzettend chill en relax. Heerlijk om even wat vrachtjes op te pikken en weer te droppen, zonder al te veel na te denken. Dat doen we al zoveel in het dagelijks leven, toch? Of ja, de meeste mensen dan. Bij sommige mensen heb ik grote vraagtekens of ze überhaupt in staat zijn om na te denken, maar dat is een ander verhaal.

Als de gameplay zo ongeveer helemaal hetzelfde is, is er dan ook wat nieuws aan deze DLC? Jazeker! Het verschil zit hem in mijn ervaring, vooral in de omgeving waar je rijdt. Mangefjell is een soort bergomgeving, met daarin hele schattige dorpjes. Ik heb ook het idee dat het veel vaker regent, dus het lijkt zijn eigen klimaat te hebben. Persoonlijk vind ik dat wel tof, want de regeneffecten zijn erg tof gedaan, zeker in de in-cabin view.


Het eiland Mangefjell is overigens ongeveer net zo groot als de map uit de base game, als het niet zelfs iets uitgestrekter is. Je krijgt met deze DLC dus eigenlijk twee keer zoveel grond tot je beschikking om te ontdekken. Er zijn drie nieuwe contactpersonen die je van diverse missies voorzien: Olaff Gunnarson, Lars Hagnarson en Katrina Sveindottir. Klinkt lekker noordelijk, toch!?

Hoewel de sfeer van Mangefjell wel lekker noordelijk aanvoelt, met werkende geisers, hoge gebergten en daartussen diverse schattige dorpjes, voelt de wereld ook wel kaal en leeg aan met momenten. Op sommige stukken is het erg vlak en leeg, zonder begroeiing. Dit zorgt helaas extra snel voor een repetitief gevoel.


De hoeveelheid verkeer en mensen die op de stoep lopen, zijn ook niet erg goed gedoseerd. Zo kom je een heel aantal kilometers niemand tegen, terwijl je daarna in een irritante file rijdt achter vijf ontiegelijk langzame auto's. De AI reageert nog steeds best abrupt als deze bijvoorbeeld links of rechts afslaan en trekken zich verder totaal niks aan van jou.

Grafisch gezien blijft Truck Driver ook met deze DLC twee gezichten hebben. Zo zijn de vrachtwagens absoluut mooi en gedetailleerd en zijn met name de zonsondergang en de regen realistisch en natuurlijk weergegeven. Begroeiing en andere elementen uit de omgeving hebben vaak dan weer bijna geen enkel detail en de textures laden erg traag. Er zijn momenten dat het net lijkt alsof de planten voor je uit groeien, omdat ze een paar meter voor je vrachtwagen pas tevoorschijn komen. Dit was echter al een probleem van de base game en daardoor weeg ik dit in mijn beoordeling van de Heading North DLC minder mee.


Nou is Truck Driver uiteraard geen AAA-titel en daardoor stellen we onze verwachtingen vanzelf wat lager in, maar erg goed is het in ieder geval niet. Het doet echter niks af aan de ontspannen vibe die je er van krijgt. Het houdt mij dus niet tegen om nog een paar containertjes op te gaan pikken. Daarnaast is de prijs voor de Heading North DLC van €19,99 in verhouding net oké, als je vergelijkt met wat je voor de prijs van de Truck Driver base game krijgt. Al zou ik het begrijpen als je wacht tot je een keer met korting de weg op kunt.


Conclusie

Met de Heading North DLC van Truck Driver krijg je zomaar de dubbele hoeveelheid land tot je beschikking om met je vrachtwagen te ontdekken, waarin je door drie nieuwe karakters voorzien wordt van missies. Mangefjell brengt een lekker noordelijk sfeertje met zich mee, al voelt ook deze map op sommige vlakken erg kaal en leeg aan. Grafisch gezien laat de game nog steeds steken vallen, met daarin het meest in het oog springende voorbeeld voor mij wel het late laden van de textures, die gewoon voor je uit lijken te rijden, zoals ook in onderstaande video te zien is. Je weet echter wel wat je kunt verwachten van deze DLC, een flinke hoeveelheid ontspannen ritjes die je uiteindelijk wel een repetitief gevoel geven als je lang achter elkaar speelt. Als jij hier ook zo lekker relax van wordt, dan is het zeker de moeite waard om je navigatie eens in te stellen op het noorden!Score: 65/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page