• Glenn

Trust Taxon QHD- Review

Bijgewerkt op: 9 okt. 2021

Onlangs hebben wij al een Razer Seiren Mini microfoon mogen ontvangen van Razer om ons Twitch en YouTube kanaal te verbeteren. Nu hebben we van Trust ook nog eens een webcam in ontvangst mogen nemen, namelijk de Taxon QHD.


Dit is een 2K (2560 x 1440 met 30fps - lees 1440p) webcam die niet alleen op je PC aan te sluiten is, hij werkt namelijk ook prima met je Xbox door de USB 2.0 aansluiting met maar liefst 1,8 meter aan kabel.

Deze webcam heeft een paar handige features, die zeker van pas komen bij live streams. Zo heeft de Taxon een wide-angle lens van 80 graden, waardoor je dus altijd goed in beeld bent. Bovendien beschikt deze lens over autofocus, waardoor je er ook altijd scherp uitziet op het beeld. Ik heb in de praktijk wel ervaren dat hij soms niet scherp stelde op mij. Dan moest ik even met mijn hand richting het beeld om de autofocus weer te resetten.


Buiten de autofocus, kan de webcam naast opnemen in 2K met 30fps ook opnemen in 720p en 1080p met 30fps. Het is dus maar net waar je voorkeur ligt, maar die van mij gaat in elk geval uit naar 2K met 30fps gezien ik bij een livestream de beste kwaliteit wil gebruiken. Als je internet snelheid misschien niet de beste is, dan zal een lagere resolutie de voorkeur hebben om dataverbruik te verminderen. Ben je klaar met 'cammen', maar wil je nog verder werken op je pc? Dan gebruik je gewoon de ingebouwde privacy filter die je met een schuifje voor de lens schuift, zo heb je nooit last van ongewenste kijkers.

Verder beschikt deze webcam over een universele voet die zowel op je bureau als beeldscherm te plaatsen is. De webcam zelf kan vrij bewogen worden in de hoogte en ook zijdelings. Dit maakt hem vrijwel geschikt voor elke positie. Helaas is de 'universele' voet alleen geschikt als je een plat scherm hebt. Ik heb bijvoorbeeld een beeldscherm met een wat bollere rug, hier klemt deze voet zich niet goed op vast.


Maar niet getreurd, de voet beschikt ook over een standaard 1/4 schroefdraad, waardoor hij dus ook op bijvoorbeeld een tripod te monteren is of in het binnenste van een streaming lamp (mits deze dit ondersteunt natuurlijk). Dit geeft je dus net weer wat meer opties om hem ergens te plaatsen waar het jou uitkomt.

Met deze webcam kun je niet alleen video vastleggen. Hij beschikt ook over twee ingebouwde microfoons, wat zorgt voor een heldere weergave van jouw stem tijdens het streamen of videochatten. Hieronder een geluidsfragment op ongeveer 50cm. afstand van de webcam:

De webcam is echt heel gemakkelijk in gebruik te nemen en levert heel mooi beeld en geluid. Het is eigenlijk gewoon plug 'n play, gezien je geen extra software of drivers nodig hebt om deze webcam te kunnen gebruiken.


Als je met Streamlabs OBS werkt, dan kan het zijn dat je misschien wel nog wat in moet stellen, maar dit is minimaal. Hieronder ook nog een fragment van hoe dit uitziet tijdens een stream:

Conclusie

De Trust Taxon QHD is een kleine, lichte en fijne webcam met veel functies en kwaliteit voor relatief weinig geld (in vergelijking tot andere webcams met hogere resolutie). De webcam kost om en nabij de €80 en is sinds kort beschikbaar.


Heel af en toe heb ik wat problemen gehad met de autofocus, maar dit was gemakkelijk op te lossen door even mijn hand voor de lens te houden en weer weg te halen. Bovendien kwam dit niet vaak voor. Verder is de 'universele' voet niet geschikt voor elk beeldscherm (lees met bolle rug). Al met al heb ik eigenlijk niet veel aan te merken op deze webcam en kan ik hem zeker aanraden voor beginnende streamers of mensen die gewoon op zoek zijn naar een degelijke webcam.


Score: 79/100

Review Product is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven