top of page
  • Glenn

Turtle Beach REACT-R Controller | Review

Tegenwoordig zie je door de controllers de console niet meer. Er zijn zo gigantisch veel soorten, maten en merken die aangeboden worden. Allemaal voor de console waar wij zo graag op spelen. Veel zijn erg goedkoop, maar doen hun prijs dan ook eer aan als het aankomt op leefbaarheid en functionaliteit. Anderen zijn weer extreem duur en hebben dan alsnog hun manco's zoals bijvoorbeeld stickdrift en dergelijke. Zou de nieuwe REACT-R controller van Turtle Beach wel aan de hedendaagse verwachtingen voldoen voor zijn prijs?

Turtle Beach staat wel bekend als een merk met deugdelijke producten voor gamers. Ook hebben ze altijd wel producten die toegankelijk zijn voor elke beurs, groot of klein. Zo valt de REACT-R in de categorie 'kleine' beurs. Hij kost namelijk maar €44,99, wat hem iets goedkoper maakt dan de RECON controller en ook goedkoper dan een originele Xbox controller.


Een van de oorzaken hiervan, is dat deze controller enkel bekabeld te gebruiken is. Op zich is daar niks mis mee, want er zijn zat gamers die een bekabelde controller de voorkeur geven boven een draadloze controller. Met een bekabelde controller is de respons naar je console toe namelijk sneller en loop je nooit het risico dat hij leeg raakt tijdens een potje gamen. Het nadeel van zo'n meegeleverde kabel, is dat hij vaak te kort is.


Persoonlijk vind ik de 2,5 meter USB-A naar USB-C kabel van de REACT-R controller ook te kort, want tegenwoordig zitten mensen vaak verder van hun tv af omdat deze alsmaar groter worden. Omdat hij niet permanent vast zit aan de controller, loop je nog wel eens de kans dat iemand dat ding uittrekt als hij 'er ongeluk tegen de draad aanloopt. Game je achter een monitor? Dan heb je meer dan zat aan die 2,5 meter.

Maar goed, die kabel even terzijde. Een andere reden waarom deze controller goedkoper zal zijn, is omdat hij er goedkoop uitziet en ook zo aanvoelt. Zo is hij voor mijn gevoel gemaakt van goedkoop plastic en zijn de 'grips' niet voorzien van rubber, maar gegraveerd plastic. Het biedt wel enige vorm van extra grip, maar gemist had ik het ook weer niet. Daarnaast zijn de knoppen op de controller, vooral die twee programmeerbare aan de achterzijde, niet bepaald stil te noemen en zijn ze erg klikkerig, zoals een mechanisch toetsenbord.


Ik ben wel van mening dat deze budgetkeuzes bewust gemaakt zijn. Naast de goedkopere uitstraling, heeft hij namelijk wel veel opties te bieden. Zo heb je bijvoorbeeld die twee programmeerbare knoppen aan de achterzijde die ik net benoemde, maar kun je ook het volume van een met kabel aangesloten headset besturen zonder daar iets voor te doen op je headset zelf. Je hoeft namelijk maar de 'functie' knop ingedrukt te houden en dan ben je in staat om met je D-Pad het volume van je headset te wijzigen en de balans tussen game- en partychat aan te passen. Ook kun je met deze knop de Superhuman Hearing functie aanzetten en de microfoon van je headset muten. Dit betekent dus dat elke 3,5mm headset die je op deze controller aansluit, de authentieke Turtle Beach audio en Superhuman Hearing functie krijgt, die ook in (draadloze) Turtle Beach headsets zit.

De controller zelf functioneert tijdens het gamen goed. Zoals verwacht is er meteen respons en heb ik (nog) geen stickdrift mogen ervaren. Hoe de controller zich op dat gebied houdt als hij eenmaal wat ouder is, laat ik even in het midden. Hij is in elk geval accuraat dusver. Ook beschikt de controller over een trilfunctie, die tegenwoordig eigenlijk wel standaard is. Zo voel je dus elke keer als je geraakt wordt of een stoeprandje raakt tijdens een intens potje Forza Horizon. Je kunt deze controller zelfs op je PC gebruiken als je dat zou willen, want hij is namelijk gelicentieerd voor Xbox Series X|S, Xbox One en Windows 10 en 11.


Al met al biedt de REACT-R veelal dezelfde functies aan die vergelijkbaar zijn met de iets duurdere RECON controller. Het enige verschil is dat de REACT-R geen rubberen grepen heeft, niet over audio presets beschikt en geen Pro-Aim Focus Mode ondersteunt, waarmee je de gevoeligheid van de thumbsticks aan kunt passen. De Turtle Beach REACT-R is beschikbaar in zwart en in wit-paars.

Conclusie

De Turtle Beach REACT-R controller is een veelzijdig stukje hardware voor de kleine beurs. Met zijn prijs van €44,99 heeft hij verrassend veel goeds te bieden. Zo beschikt hij over geavanceerde audio instellingen voor headsets die aangesloten zijn met een 3,5mm jack. Daarnaast stelt hij elke headset in staat om te profiteren van het authentieke Turtle Beach geluid en de Superhuman Hearing functie die in Turtle Beach headsets te vinden is.


Ook heeft de controller twee programmeerbare knoppen aan de achterkant zitten, waardoor spelers de controller aan kunnen passen aan hun speelstijl. Helaas zijn de knoppen wel redelijk luidruchtig in verhouding tot andere controllers en is de meegeleverde USB-A naar

USB-C kabel slechts 2,5 meter lang, wat ik persoonlijk aan de korte kant vind. Het feit dat de controller bekabeld is, zorgt er wel voor dat er geen lag is tussen de actie op je scherm en moment dat jij de knop op je controller indrukt.


De 'ergonomische' grip had ik persoonlijk niet gemist als hij er niet op had gezeten. Dit is namelijk gewoon gegraveerd plastic of is het zo direct uit de 3D printer gekomen. Een rubberen grip had mijn voorkeur gehad. Maar uiteindelijk is het gewoon een hele goede controller voor weinig geld.


Score: 85/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever en is te koop voor €44,99 bij o.a. Amazon.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page