top of page
  • Foto van schrijverJolina

Twelve Minutes - Review

We gaan terug in de tijd. Geen 12 minuten, maar iets verder. Namelijk de E3 van 2019. Daar ontstond een moment dat mij tot de dag van vandaag is bijgebleven. Heel af en toe komt het namelijk voor dat ik echt heel erg onder de indruk ben van de aankondiging van een game. Dat gebeurde destijds bij de eerste beelden van de game Twelve Minutes.

Ik weet nog steeds niet wat me precies zo aangreep. Waarschijnlijk een combinatie van dingen. Zo is het perspectief van deze point-and-click game bijzonder, aangezien je eigenlijk alles van een bovenaanzicht ziet. Ook de verhaallijn leek me spannend en uniek. Een man die vast zit een een tijdloep en er alles aan moet doen om die te onderbreken. De muziek die er bij zat... Brrr, kippenvel.


En dan te bedenken dat deze game door een solo dev in elkaar is gezet, Luis Antonio. Wauw, dan verdien je al dikke complimenten van me, voordat ik zelf de game heb mogen uittesten. Nu is het eindelijk zo ver en hoop ik dat ik het gevoel, dat ik tijdens dat moment had twee jaar geleden, weer krijg.

Toen ik begon met spelen, ontdekte ik pas hoe hoog het niveau van deze game daadwerkelijk is. Er zijn namelijk drie stemacteurs voor ingehuurd, die absoluut niet de minste zijn. Als je James McAvoy (Split), Willem Dafoe (Spider-Man) en Daisy Ridley (Star Wars) weet te strikken, dan moet er veel vertrouwen zijn in je product. De voice acting zit met dit trio in ieder geval wel snor.


Ook de gameplay is erg tof. Ik wil absoluut niet te veel spoilen, dus probeer het kort te houden. Elke tijdloep moet je dingen ontdekken in je appartement die je een stap verder kunnen brengen naar ontsnapping. De volgorde waarin je dingen doet is belangrijk, de dialoog die je aangaat met je vrouw is belangrijk. Alles heeft waarde. Zo voelt het in ieder geval, omdat elk detail tot een andere uitkomst lijkt te leiden.

In eerste instantie zorgt dit er voor dat je blijft spelen. Opnieuw, opnieuw en opnieuw. Weer wat nieuws ontdekt, weer een nieuwe dialoog, weer een slecht einde. Opnieuw... Hé! Weer wat ontdekt, misschien kan ik dat gebruiken. Je hersenen draaien overuren. Zelfs als je even niet speelt, ben je aan het denken aan de details die kunnen helpen.


Uiteindelijk kunnen die tijdlussen en de herhaling ook wel wat frustreren. Gelukkig is dit minimaal en is de verhaallijn dermate spannend opgezet, dat je voor het overgrote deel van de game een positief gevoel hebt. Het boeit echt. Je hoort letterlijk de secondes wegtikken en met elke seconden staat die slechte afloop dichter en dichter bij je voordeur. Stress!

Soms leidt dat nog wel eens tot hier en daar verkeerd klikken. De controls zijn niet 100% smooth als de spanning zich opbouwt, maar dat is iets wat ik de game absoluut kan vergeven. Zeker door de interessante tutorial waarbij je, na het opstarten van de game, uit de lift stapt en je appartement moet binnen komen. Je zoektocht naar de sleutel is één van de eerste puzzels die je moet oplossen, dus dat is wel leuk gedaan.


Een ander nadeel is dat, hoewel door je keuzes het verhaal zich een bepaalde richting op wurmt, je nog steeds dialoogkeuzes kunt maken die echt nergens op slaan. Natuurlijk is dit er voor bedoeld om je zoektocht compleet te maken, maar soms slaat het hierdoor de plank een beetje mis en daardoor is de verhaallijn ineens niet heel samenhangend. Tja, je gaat nou eenmaal gekke dingen uitproberen als je het even niet weet.


Conclusie

Twelve Minutes is een game die je langer dan 12 minuten weet vast te houden door zijn unieke stijl, gameplay en spannende verhaallijn, die je zelf in de hand hebt door de interactie met je omgeving. Het wordt soms wat frustrerend als je even niet weet welk detail je over het hoofd ziet, waardoor je wellicht, zoals mij, wat random dingen gaat proberen die niet echt helpen de verhaallijn tot een spannend en samenhangend geheel te maken.


Wat mij betreft heb je echter geen enkele reden deze game niet te spelen, zeker niet als Xbox Game Pass abonnee, waarmee je de game gratis speelt. Luis Antonio heeft zijn hart en ziel in deze game gestopt, dat is zeker zichtbaar.


Score: 78/100

Twelve Minutes is gratis beschikbaar voor Xbox Game Pass abonnees.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page