top of page
  • Foto van schrijverJolina

Two Point Hospital - Review

In 2018 kwam Two Point Hospital al uit voor pc en sinds deze week mogen we ook op Xbox One genieten van deze management simulator game. Verschillende mensen denken vast gelijk aan Theme Hospital en dat is niet zo gek! Enkele makers van die game hebben namelijk een eigen studio opgezet, Two Point. Dat maakt Two Point Hospital een soort neefje van Theme Hospital.

Een van de belangrijkste aspecten bij een console versie van een game als deze, is voor mij de besturing. De grote hoeveelheid aan opties en mogelijkheden zijn op pc vaak gemakkelijk weg te schrijven in de toetsenbord en muis besturing, maar een controller, dat is toch altijd net even anders.


Ik moet zeggen dat de besturing van Two Point erg goed is gedaan. Er zijn diverse menu's die doorlopen moeten worden, maar de knoppen zijn logisch en alles is erg toegankelijk. Het gebruik van de sticks is minimaal en dat is prima.

Naast de besturing zijn de stijl en humor van de game toch wel de sterkste punten. Het cartoonachtige uiterlijk en de verzonnen ziektes en gebeurtenissen, maken Two Point Hospital tot een zeer vermakelijke game. Zo moet je regelmatig dokters inzetten om patiënten te genezen van de pan op hun hoofd, is er een ziekte die het hoofd van de patiënt omtovert in een lamp en schrikken wachtende patiënten zich het laplazerus wanneer een patiënt is overleden en de gangen rond doolt als spook.


Je kunt het zo gek niet bedenken en het gebeurt in je ziekenhuis. Neem dus af en toe eens goed te tijd om te kijken wat er zich allemaal afspeelt, in plaats van alleen maar te focussen op de opdrachten en challenges die je succesvol probeert af te ronden. Je kunt zomaar een hilarische situatie over het hoofd zien. Hier en daar zal iedereen ook wel eens met het idee spelen om zaken bewust in de soep te laten lopen, gewoon om te kijken wat er gebeurt.

In Two Point Hospital is het de bedoeling dat je enkele goede ziekenhuizen op zet in de Two Point keten. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen specifieke doelgroep patiënten. Zo ben je de ene keer bezig met een hoop botbreuken van patiënten die met de helikopter worden afgevoerd van hun wintersportvakantie en ben je in het volgende ziekenhuis bezig psychiatrische hulp te verlenen aan patiënten die in een identiteitscrisis zitten en denken dat ze Elvis zijn.


Elk ziekenhuis vereist dus een andere aanpak om jouw reputatie en aanzien te verbeteren. Elk ziekenhuis vereist een beoordeling van één ster voordat je door kunt gaan naar het volgende ziekenhuis. Door de verslavende component die het spel met zich mee brengt, komt het regelmatig voor dat je na die eerste ster gewoon verder bouwt, soms zelfs tot je drie sterren hebt behaald.

Two Point Hospital is een ontspannen, vermakelijke game, waar je snel tientallen uurtjes aan kwijt bent. Een van de grootste redenen is dat het spel je enorm veel diepgang biedt, waar je niet altijd iets mee hoeft te doen. Wil jij het lekker simpel houden? Prima. Wil jij volledig de details en alle kleine, schijnbaar onbenullige zaken in de hand hebben? Ook prima!

Heeft de game dan helemaal geen minpunten? Jawel, een paar. Zo zijn de medewerkers en de patiënten niet altijd even slim. Het is regelmatig voor gekomen dat een patiënt boos mijn ziekenhuis verliet omdat hij bijvoorbeeld naar de wc moest, terwijl er toch echt een wc beschikbaar was in zijn buurt. Ook het oppakken van taken van medewerkers verloopt niet altijd perfect.

Conclusie

De soepele, logische controller besturing en de vermakelijke stijl en gameplay, maken Two Point Hospital tot een heerlijke game. Er zit een ziekelijke (pun intended) verslavende component aan de game, je kunt er uuuuuuren in verliezen. Zorg dus dat je eten en drinken in je buurt hebt en een luier onder je broek aan hebt, anders kan het zomaar een real-life ziekenhuisopname veroorzaken.


De kleine minpunten die genoemd zijn, vallen bijna in het niet ten opzichte van de positieve aspecten van de game. Daar komt nog bij dat Game Pass abonnees gewoon gratis met deze game aan de slag kunnen. Zelfs voor de prijs van €39,99 zou ik deze game niet laten liggen in de Store, zeker niet als je fan bent van het genre.


Score: 88/100

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page