top of page
  • Foto van schrijverJolina

Unbound: Worlds Apart - Review

Ik heb een zwak voor handgetekende games, zeker als het ook nog om een puzzel-platformer gaat. Ik kan er niks aan doen, maar daar word ik gewoon heel blij van. Het kostte me dus niet lang om Unbound: Worlds Apart aan te laten vragen toen ik er de eerste screenshots van voorbij zag komen. Hoe mooi een game er uitziet, zo groot kan de teleurstelling zijn als de gameplay tegenvalt. Fingers crossed dus...

We maken kennis met Soli, een kleine magiër die portals naar andere werelden kan activeren. In het dorp waar Soli woont, staat een speciale ceremonie op de planning. Voordat dit kan plaatsvinden, wordt er een portal geopend, welke een bijzonder vriendschappelijk dier teleporteert naar Soli's wereld. Ze gaan een vriendschap aan, maar al snel gaat dit dier er vandoor. Gelijk wordt duidelijk waarom, want het is niet het enige wezen dat door het portal in Soli's wereld terecht is gekomen. De ceremonie is amper gestart als er een nieuw portal wordt geopend, welke een hoop duisternis en twee akelig enge ogen met zich meebrengt.


Het resultaat is een afgebrand dorp, diverse doden en Soli die als de wiedeweerga op de vlucht moet slaan. Je komt in een donkere grot terecht, waar je een speciaal kristal vindt, dat je in staat stelt portals te openen, afhankelijk van de wereld waarin je jezelf bevindt. Hiermee begint de tutorial van de game, die je kort introduceert in het gebruik van deze portals.

Eigenlijk had ik al vrij snel, nadat ik Unbound: Worlds Apart opstartte, door dat ik niet teleurgesteld zou worden. De game maakt namelijk gebruik van een heel krachtig fenomeen. De portals die Soli activeert, worden weergegeven door een cirkel, die kenmerkend het middelpunt van de game wordt en al je aandacht en energie er naar toe trekt.


Het brengt een bepaalde focus en verwondering met zich mee. Alles wat zich in deze cirkel afspeelt zodra je de portal activeert, springt er levendig uit. Er zijn in Unbound: Worlds Apart meerdere werelden met meerdere portalmogelijkheden, dus ondanks dat het principe gebaseerd is op één mechanisme, namelijk deze cirkel, zit er genoeg variatie in. Ze tover je met één portal onzichtbare platforms tevoorschijn waardoor je een hoger gelegen gebied kunt bereiken, terwijl een ander platform de zwaartekracht omdraait en je over het plafond laat lopen. Een bijzonder uniek element van de gameplay, zoals het hier is toegepast.

Behalve het perfecte gebruik van deze cirkel, die je bijna door je scherm naar de andere wereld weet te trekken, is ook de gameplay verder goed uitgewerkt. De game loopt soepel, is consistent en daarnaast absoluut vermakelijk. De besturing is ook erg goed gedaan. Je moet wel van een uitdaging houden, want je gaat zelf ervaren dat je regelmatig de dood in de ogen staart.


Hoewel dat hier en daar leidt tot enkele momenten waarop je beter even iets anders kunt gaan doen, omdat je niet voorbij een specifiek punt in de game komt, heeft dit nooit te maken met fouten, bugs of het feit dat de game inconsequent gebouwd is. Nee, zoek het vooral in je eigen skills en inzicht. Waarschijnlijk is je timing net niet goed genoeg, gebruik je de portal op een verkeerde plek of manier of is er iets anders dat je over het hoofd ziet. Waar dit normaal zou kunnen leiden tot frustratie, motiveert het je in deze game om jezelf vooral te blijven verbeteren.

Zoals gezegd in de intro van deze review, is Unbound: Worlds Apart met de hand getekend. Ik moet zeggen, mijn onderkaak viel regelmatig naar beneden van verbazing en verwondering. Wat een pracht en praal is er in deze game gestopt zeg. De lichtinval, de kleine bijzondere details in de sfeer en omgeving, het is echt prachtig te noemen.


Ook de audio weet echt goed bij te dragen aan de magische sfeer en emoties die de game weet op te roepen. Wat ik vooral zo knap vindt, is dat het team achter deze game maar heel klein is. Ondanks dat, wordt hier echt een top product neergezet als je het mij vraagt. Niets dan respect voor kleine studio's die dit kunnen leveren.

Heb ik dan helemaal geen minpunten om te benoemen over Abound: Worlds Apart? Jawel, op zich wel. Naast de perfecte vormgeving en heerlijke gameplay, valt het verhaal en de diepgang in de karakters helaas wat tegen. Dialogen vinden puur plaats via tekst en het verhaal is niet dermate hoogstaand dat het je mee zuigt in deze game. Is dat erg? Nee, absoluut niet. Er zijn voldoende positieve punten om tot de conclusie te komen dat ik deze game zou aanraden aan elke platformer liefhebber.


Conclusie

Abound: Worlds Apart is werkelijk waar een plaatje en een lust voor je zintuigen. Ik kan niks dan respect opbrengen voor kleine ontwikkelaars zoals Alien Pixel Studios / Nephilim Game Studios. Echte platformer liefhebbers gaan smullen van deze game, ook al is de verhaallijn misschien niet het grootste en best uitgewerkte onderdeel van de game. Die cirkel, die gaat je gewoon volledig opslokken, ik garandeer het je. Wat mij betreft is de game om door een ringetje te halen.


Score: 85/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Unbound: Worlds Aparts is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page