top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Watch Dogs: Legion - Review

Bijgewerkt op: 19 jan. 2021

Geloof het of niet, maar we mochten Watch Dogs: Legion al ruim een week voor release aan de tand voelen! Bizar he, ik geloofde het ook niet toen ik het te horen kreeg dat hij binnen was. Ik had het er op dat moment zelfs nog over dat de early access eruit was gesloopt en ik hem niet al drie dagen eerder kon spelen. Mijn dag was dus helemaal goed en ik heb geen moment gewacht met het installeren.


Na een paar minuten wachten (want het is maar 35gb), kon ik dan ook direct aan de slag met de game en sindsdien heb ik bijna elke dag wel een aantal uren gespeeld (hoezo verslaafd). De hype is real y'all!

Watch Dogs: Legion speelt zich dit keer af in de stad Londen ergens rond het jaar 2050. Wat wel gaaf is, want ik ben er zelf nog nooit geweest. Ik kan dus nu eindelijk tegen al mijn vrienden vertellen dat ik in het moderne Londen ben geweest *kuch*. Het eerste wat me eigenlijk opviel, is hoe geweldig de stad er wel niet uitziet. De stad lijkt echt één op één overgenomen te zijn vanuit de echte wereld, alleen dan met de moderne uitstraling die je zou verwachten over 30 jaar. Denk hierbij aan hypermoderne auto's die zelf kunnen rijden, overal digitale reclames naast gebouwen etc.


Alleen heeft Londen één grote kanttekening in deze toekomst. Hiermee bedoel ik Albion, een soort van particuliere militaire/politiekracht die heel Londen 'veilig' houdt. Maar niks is minder waar. Albion is het beste te vergelijken met een zeker leger (op kleinere schaal dan wel) dat actief was tot 1945 bij onze oosterburen. Zij streven ernaar om criminaliteit de das om te doen, maar dan wel op een criminele manier. De gaatjes laat ik je zelf invullen om er achter te komen wat ik hiermee bedoel.

Wie ben jij? Jij bent een lid van DedSec, de inmiddels wel bekende hackersgroep uit de voorgaande delen. Wie ben je nu precies? IEDEREEN! Ja, dat lees je goed, iedereen. Wat bedoel ik hiermee? Nou, eigenlijk heel simpel. Je begint met een karakter dat je zelf uitkiest om je eerste missie(s) te voltooien, maar DedSec staat op dit moment in een niet zo goed daglicht bij de bevolking. Waarom? Daar kom je zelf wel achter in een missie voor je jouw karakter mag kiezen. Het komt er in elk geval op neer dat je er bijna alleen voor staat met een handjevol mensen. In Legion moet je dus nieuwe leden voor DedSec rekruteren om je daadkracht te vergroten en daar kun je letterlijk iedereen in het spel voor benaderen!


Elk levend persoon in het spel is een potentieel rekruut voor DedSec. Elk met zijn eigen unieke vaardigheden en misschien zelfs wel wapens of voertuigen. Maar het rekruteren gaat niet van een leien dakje als je dat misschien denkt. Voor elk persoon moet je een missie uitvoeren om ze te kunnen rekruteren. Faal je de missie? Dan loop je een rekruut mis en moet je iemand anders zoeken die je wel handig lijkt om erbij te hebben. Sommige mensen hebben zelfs een hekel aan Dedsec en hebben wat extra werk nodig voor ze erbij willen. De beroepen kun je je zo gek niet bedenken. Ik ben zelfs een porno-acteur tegengekomen, maar zijn kwaliteiten leken me niet zo van toepassing op het verslaan van Albion.


Wat is dan nu het doel in Watch Dogs: Legion? Zoals misschien al duidelijk is geworden, is dat het verslaan van Albion en Londen weer een vrije stad te maken en de naam van DedSec te zuiveren.

Buiten het reguliere verhaal en de missies om rekruten te verkrijgen, zit Legion echt vol met andere dingen die je kunt doen om je tijd mee te verdrijven. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar techpoints, waarmee je nieuwe gadgets en upgrades vrij kunt spelen. Maar je kunt ook de tijd nemen om een potje te darten, balletje hoog houden of een drankje te nuttigen, gewoon omdat het kan. Verder zitten er ook tal van sidemissies in het spel verwerkt die je krijgt van onder andere je teamleden. Natuurlijk zijn er ook zat collectibles en dergelijke en kun je in winkels kleren kopen voor je karakter om hem helemaal te personaliseren.


Sinds we het spel binnen hebben gekregen op de redactie, heb ik er denk ik zeker al 30 a 40 uur in gestopt, maar geloof niet dat ik al op de helft ben van de story. Hoe dat kan? Omdat er gewoon zo veel te doen en ontdekken is. Dit is dus hoe dan ook een 80+ uren game voordat je alles voltooid hebt. Een mooi aantal voor een open-world adventure game, al zeg ik het zelf. Er zitten zelfs wat easter eggs in die verwijzen naar AC, maar die zoeken jullie maar lekker zelf.

Hoe zit het dan met de besturing, graphics en geluiden? Dat ga ik jullie uiteraard ook even vertellen, maar hier heb ik eigenlijk nauwelijks iets op aan te merken. De besturing is allemaal vrij logisch en hoef je dus geen opleiding voor te volgen. Het enige wat minder is aan de besturing, dat is het rijden van auto's. Dit voelt gewoon TE arcade aan en loopt absoluut niet lekker met de camerabesturing. Ik heb me inmiddels aangeleerd om van de camera af te blijven tijdens het rijden, anders restulteert het enkel en alleen maar in crashes. Maar geen zorgen, je zal ook crashen als je er vanaf blijft, alleen niet zo vaak.


De graphics zijn echt waanzinnig op de One X, ik kan gewoon niet wachten om de graphics te zien op de nieuwe Xbox Series X/S als het er nu al zo goed uitziet. Maarrrrrr, ik heb het ook op een originele Xbox One gespeeld. Hier zagen de graphics er echt 10x zo slecht uit en had ik vaak last van framedrops en is het spel zelfs 4x gecrasht. Op de One X is een crash mij slechts één keer gebeurd en had ik verder geen problemen. Het is dus goed te merken dat we aan het einde van een generatie zitten en dat de huidige consoles er toch wel wat moeite mee hebben.

Wat betreft de geluidseffecten, hier heb ik verder ook niks op aan te merken. De muziek in de auto's is goed, de in-game muziek, de effecten, etc. Het is gewoon een dikke voldoende, maar niet perfect. Ik vind namelijk dat sommige stemmen niet goed passen bij bijpaalde personages waar ze uit komen. Zo heb ik bijvoorbeeld een spion, die op een antieke 007 lijkt, die als een voetbal hooligan klinkt. Hier had ik dan persoonlijk net wat meer aandacht aan besteed. Verder lopen de bewegingen van de mond niet helemaal gelijk met de woorden die je hoort en lijkt het meer alsof de mond gewoon wat beweegt zodat 'het oog ook wat heeft'.


Een andere kanttekening die ik nog heb bij het spel, is dat de online functie helaas pas in december actief is. Ik had graag gezien dat het spel volledig en af zou zijn op release, maar er zal vast een goede reden voor zijn dat ze hier nog even mee wachten. Mogelijkerwijs heeft het iets met de next-gen consoles te maken? Ik weet het niet in elk geval, maar jammer is het wel.

Het is dan wel weer leuk dat er een online multiplayer in verwerkt is! Deze zou synchroon lopen met de singleplayer en kun je met meerdere spelers co-op missies doen. Hoe dit er precies uit gaat zien, is dus nog even afwachten.


Conclusie

Watch Dogs: Legion is het kersverse deel in de Watch Dogs serie van Ubisoft. 4 jaar lang hebben we op dit nieuwe deel moeten wachten. En jongens, wat een genot is het om hem eindelijk te spelen! Waar de vorige Watch Dogs games me toch wel een beetje snel verveelden, heeft Legion mijn aandacht volledig weten te pakken en heb ik een nieuwe verslaving erbij. De graphics zijn geweldig, er is enorm veel content en het is gewoon dolle pret in Londen. Er zitten wel nog wat bugs in het spel, maar die zijn verder niet game breaking.

Ben jij dus een echte ANARCHISSSSST!? Dan moet je Watch Dogs: Legion zeker in huis halen.


Score: 85/100

Game is beschikbaar gesteld door uitgever en beschikbaar in de store voor €69,99 Of via Bol.com voor €59,99

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page