top of page
  • Foto van schrijverJolina

Webbed - Review

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022

Ik heb mezelf al als verschillende karakters door game heen zien gaan, maar nog nooit als een spin. Ik vind het op zich bijzondere beestjes en ze zijn uiteraard erg belangrijk in de 'circle of life'.


Als ik dan toch mag kiezen, bekijk ik ze het liefst van een veilige afstand. Of vanaf een foto bijvoorbeeld, die niet beweegt. Het is niet dat ik er bang voor ben, maar hun bijzondere uiterlijk, die snel heen en weer bewegende, harige poten en die grote hoeveelheid ogen... Brrrr, bijzonder!

In de nieuwe game Webbed, die op 2 februari uitkomt op Xbox One en Xbox Series X|S, kruip je in de huid van een spin. Gelukkig is dit spinnetje vrij schattig! Dat helpt in ieder geval de drempel verlagen, zullen we maar zeggen.


In Webbed leren we vrij snel dat ook spinnen grote zorgen kunnen hebben. Het vriendje van de spin in kwestie, wordt namelijk meegenomen door een gigantische (of ja, vanuit het perspectief van dit kleine spinnetje natuurlijk) blauwe vogel. De liefde van haar leven vliegt zo uit haar leven! Daar neemt ze natuurlijk geen genoegen mee en ze gaat op zoek naar hulp om haar vriendje te redden.

Een motje leert de spin dat er een mogelijkheid is om dit doel te bereiken en geeft je enkele korte opdrachten mee. Zo moet je op zoek naar een kolonie mieren om hun hulp in te schakelen en kom je later in de game ook andere dieren tegen. Ze kunnen niet altijd even snel te hulp schieten, omdat ze eerst zelf hulp nodig hebben bij het een of ander.


In deze relatief kleine game (4-6 uur) voltooi je telkens kleine opdrachten van en voor de karakters die je tegenkomt. Jouw vaardigheden als spin komen daarbij goed van pas. Want door webben te spinnen en draden te spannen, kun jij op plaatsen komen die voor anderen ontoegankelijk zijn. Je moet dan wel een beetje handig zijn met die webben...

En dat is gelijk wel een mogelijk minpunt van de game. Het schieten en bouwen van webben is een erg leuk element van de gameplay, maar het vergt echt even wat oefening om het principe onder de knie te krijgen. Vooral het gebruik van de rechterstick bij het mikken is hier en daar lastig. Ook kost het wat tijd om te ontdekken welke afstanden je kunt overbruggen en op welke oppervlaktes jouw web blijft plakken.


De game mag dan voor een jong publiek toegankelijk zijn vanwege zijn relatief kindvriendelijke uiterlijk, de gameplay is absoluut geen kattenpis. Het kost oefening en de gameplay krijgt gedurende de game vordert ook te maken met wat nieuwe twists. Als je het dan eenmaal onder de knie hebt, vlieg je als een ware Spider-Man of Tarzan door de omgeving en dat voelt dan op zich wel weer lekker. Het gaat in ieder geval niet snel vervelen.

Wat minder goed is uitgewerkt in mijn ogen is de balans in de verschillende gebieden. Zo ben je in sommige gebieden na wat exploratiewerk vrij snel klaar, terwijl je bijvoorbeeld bij de mieren zo veel taken op je bordje geworpen krijgt, dat voor je gevoel de halve game zich hier afspeelt. Daar had iets meer balans in mogen zitten, in de verhouding puzzels en exploraties per gebied.


Grafisch gezien is de game oké. Het is zeker geen hoogstandje, maar gewoon degelijk. Datzelfde geldt eigenlijk voor de audio, die simpel van opzet is. Zo zijn alle stemmetjes van karakters die je tegenkomt met dezelfde geluidjes opgezet. Voor mij persoonlijk verder niet hinderlijk bij een kleine game als deze.


Conclusie

Als je de angst of afwijzing ten opzichte van spinnen aan de kant kunt zetten, heb je in Webbed een uitdagende, kleurrijke 2D platformergame te pakken. De verhaallijn is niet al te ver uitgediept maar de mechanismen van de gameplay zijn behoorlijk uitdagend te noemen en vervelen niet snel. Je moet dit echter wel een beetje lekker onder de knie krijgen, om frustratie te voorkomen.


Score: 65/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Webbed is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page