top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Weird West - Review

Pas geleden is Game Pass weer een game rijker geworden, namelijk Weird West. Deze game is afkomstig van Devolver Digital met Wolfeye Studios als ontwikkelaar. Devolver Digital kennen we natuurlijk van games zoals Dishonored en Prey, wat best wel brute games zijn. Zij brengen vaak games uit die anders dan anders zijn. Met name ook Indie games, zoals Weird West bijvoorbeeld.

Weird West is best een bijzondere game en ik had toch wel even nodig om mijn draai te vinden. Het is namelijk geen doodnormale topdown shoot 'm up wild western game. Nee, eigenlijk wel het tegenovergestelde, behalve het stuk over het schieten dan. Weird West is een heuse Action Role-Playing Game, ofwel ARPG. En nog mooier, elke playthrough is anders! Niemand zal dus identiek dezelfde ervaring hebben met deze game. Waar de één bijvoorbeeld kiest voor een 'sneaky' benadering en iedereen knock-out slaat met de kolf van zijn glimmende revolver, omdat hij als Lucky Luke de rechtvaardige oplossing wil zoeken, zal de ander guns blazing door alle cowboys heen rennen en onderweg misschien nog een paar onschuldige boerenkinkels mee het graf innemen. Kortom, je hebt als speler volop keuze in hoe jij het verhaal speelt.


Uiteindelijk heeft alles wat je doet geen invloed op het einde van het verhaal, wat eerlijk gezegd niet zo heel spannend is. De afzonderlijke verhalen van de speelbare personages zijn daarentegen een stuk interessanter. Hier was misschien wel meer uit te halen. Maar wat om die verhalen heen gebeurt... Dat is waar de details in schuil gaan. Als jij er namelijk voor kiest om een stadje a la Billy The Kid uit te roeien, zul je naderhand zien dat dat stadje is omgetoverd tot een spookstad vol ongure types. Dus geen gezellige taveerne meer waar de saloon girls hun benen laten zien en dronken uitschot uit het raam vliegt onder begeleiding van een liedje op de piano. En niet te vergeten, de grafbewaarder heeft het druk met al die extra grafstenen te plaatsen... Maar hiernaast zijn de dialogen echt goed en kom je de meest uiteenlopende figuren tegen in de sandbox wereld van Weird West. Je hebt bovendien genoeg wapens en upgrades tot je beschikking om jouw digitale voetafdruk in het Wilde Westen achter te laten.

Wat betreft de gameplay is Weird West een game die je moet liggen. Zoals ik al benoemde, is het een topdown game met een sandbox wereld. Bewegen tussen delen van de wereld, doe je met behulp van een overworld map. Hier kies je simpelweg de bestemming waar je heen wilt. Afhankelijk van jouw keuzes, kan het best wel eens zijn dat je een stel premiejagers op je dak krijgt. De maps waar je ook daadwerkelijk in speelt, hebben veel te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld je omgeving gebruiken, zoals vaten met explosieven die in de buurt van groepjes vijanden staan. Uiteraard gaat het veel verder dan dat, maar het is ook leuk om zelf uit te zoeken wat de omgeving je allemaal te bieden heeft. Zolang je maar even nadenkt voor je die trekker overhaalt. De combat is hiermee dus veel meer dan alleen maar wat in het wilde (westen) rondschieten of met je kapmes op groepen inslaan.


Eerder benoemde ik ook al de upgrades die je uit kunt voeren of de vele verschillende wapens die je kunt gebruiken. De keuze is werkelijk reuze en is via een keuzewieltje te bepalen. Op zich werkt dit prima, maar doordat je zoveel keuze hebt, werkt het op een controller averechts en kan het er nog wel eens ervoor zorgen dat je in de problemen komt. Vooral als je op een hogere moeilijkheidsgraad speelt. Het spel gaat namelijk gewoon door als jij uitgebreid je wapens zit uit te kiezen, weliswaar iets langzamer dan normaal, maar handig is het niet als je zonder kogels tussen een stel comboys kogels staat te ontwijken met je beste linedance moves.

Audiovisueel is er eigenlijk weinig aan te merken op Weird West. Grafisch gezien heeft een topdown game wel wat voordeel, aangezien graphics hier om het een of ander minder belangrijk lijken te zijn. Wel kan ik zeggen dat er een soort cartoon stijl over Weird West hangt, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de stijl die Borderlands gebruikt. In de audio heb ik ook geen gekke dingen gehoord. Alle muziekjes en effecten zijn prima aan te horen.


Conclusie

Weird West is op het gebied van ARPG echt een goede game. Helaas weet het grote verhaal niet echt te boeien, maar alles eromheen is juist wel heel interessant. Als er dus net een andere weg was ingeslagen, was deze game zeker weten beter uit de bus gekomen. Hiernaast zijn de controls een beetje overweldigend met het gebruik van een controller. Er is namelijk zo gigantisch veel keuze, dat het net iets TE is.

De pluspunten zijn daarmee ook een beetje de minpunten van Weird West, maar het algehele plaatje is dusdanig goed, dat je hem zeker eens een keer moet uitproberen, wat heel makkelijk gaat als je over een Game Pass (Ultimate) abonnement beschikt.


Score: 75/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page