top of page
  • Jolina

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? - Review

Ik denk dat 'mute' het meest gebruikte woord is van de afgelopen twee jaren, met de grote hoeveelheid online meetings vanwege de Covid pandemie. Daar speelt ontwikkelaar Wales Interactive goed op in, want hun nieuwste FMV game gaat over het moordmysterie binnen een familie dat zich volledig online ontvouwt.

Je raadt het al, oom Marcus is de Sjaak in dit verhaal. De game begint met een intro waarbij hij aan hoofdpersoon Abby uitlegt dat hij wil dat ze een moord onderzoekt. Als ze vraagt wie er dan vermoord is, antwoordt hij: "Ik". Bijzonder natuurlijk, aangezien hij nog levend voor haar zit! Hij licht toe dat hij door iemand vergiftigd is en niet veel tijd meer heeft. Doktoren proberen uit te vinden wat hij heeft binnen gekregen, maar zolang ze niet precies weten om welk gif het gaat, is hij ten dode opgeschreven.


Gelukkig is het de verjaardag van Abby's moeder en in een traditie, die strak overeind wordt gehouden, betekent dit dat het tijd is voor de jaarlijkse online familiequiz. De uitgelezen mogelijkheid voor Abby om wat informatie los te peuteren van haar familieleden, die volgens Marcus de enige daders kunnen zijn, gezien het tijdstip van de vergiftiging gelijk ligt met de familiebijeenkomst die recent heeft plaasts gevonden. Abby was daarbij niet aanwezig en dat is de reden dat Marcus haar als laatste troef probeert in te zetten.

Al het bewijs dat je gedurende een playthrough verzamelt, blijft bewaard op je save file en helpt je in een volgende playthrough om dichterbij de waarheid te komen. Dit biedt replaywaarde en extra verdieping in de game, want door een andere tactiek te kiezen in een nieuwe playthrough, gebeuren er andere dingen en komen er nieuwe bewijzen aan het licht.


Het is jouw doel om voldoende bewijs te vinden om één van je familieleden te beschuldigen van de moord en daarmee hopelijk ook op tijd te zijn om de dood van oom Marcus te voorkomen. De druk en verantwoordelijkheid zijn hoog en dit wordt extra zichtbaar op specifieke momenten in je playthrough waarbij de levensbalk van oom Marcus weer wat omlaag gaat. Telkens een stapje dichterbij de dood. Hoewel het acteerwerk niet van bijzonder hoogstaand niveau is, weten de acteur elk karakter wel een unieke persoonlijkheid mee te geven. Hier en daar ligt het er iets te dik op misschien, maar ik heb me er verder eigenlijk niet aan gestoord.

Uiteraard ga ik inhoudelijk geen spoilers weggeven, maar het is vanaf het begin duidelijk dat dit een bijzondere familie is. Nou heeft elke familie wel zijn issues, maar stuk voor stuk zijn dit rotte, donkere, dominantie, egoïstische en ongeïnteresseerde mensen. Het is dus vrij lastig om een richting te geven aan jouw doel, het lospeuteren van informatie die je verder helpt.


De opmerkingen die over en weer rondvliegen zijn soms hilarisch, bruut en vooral ongecensureerd. De bom kan elk moment barsten en het is me een groot vraagteken waarom deze familie nog een jaarlijkse bijeenkomst organiseert. Waarschijnlijk alleen maar omdat de dominante moeder van Abby iedereen zo weet te pushen of bedreigen dat ze geen keuze hebben. Het is in ieder geval smakelijk genieten van de onderlinge dynamieken, die ook nog eens variëren door je eigen inbreng en keuzes.

Helaas voelt de zoektocht naar bewijzen af en toe behoorlijk onbevredigend. In mijn eerste vier (!) playthroughs lukte het me niet om voldoende bewijs te verzamelen om ook maar één potentiële schuldige aan te wijzen. In sommige stukken lukte het niet eens om überhaupt informatie te verzamelen, deels omdat de keuzes die je maakt om je familie te triggeren te random aanvoelen.


Je peinst je hersenen flink met welke optie nu wat veroorzaakt, zelfs als je meerdere keren het één op één gesprek met een familielid aangaat. Gelukkig kost een playthrough je niet ontzettend veel tijd, namelijk zo'n 30 minuten, maar alsnog kijk je tegen enkele ongewenste herhalingen aan. Je kunt wel de RB-knop gebruiken om reeds bekeken stukken door te spoelen, maar dit lijkt lang niet altijd te werken.


Aan de andere kant weet Wales Interactive je wel te motiveren nóg een playthrough te beginnen om nieuwe dingen te ervaren. En daarna nóg een playthrough omdat je het idee hebt weer een klein beetje verder gekomen te zijn. Als je Marcus echt wilt redden én wilt uitkomen bij de daadwerkelijke moordenaar, dan heb je behoorlijk wat doorzettingsvermogen nodig.


Conclusie

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? is de nieuwste FMV titel van Wales Interactive en daarmee weet je eigenlijk precies wat je in huis haalt. Ga achterover zitten op de bank en laat het verhaal zich ontvouwen terwijl je af en toe belangrijke keuzes maakt. Hier en daar voelen ze helaas iets te random aan, maar het feit dat je telkens toch nieuwe informatie weet in te winnen, zorgt er voor dat je toch nóg een nieuwe playthrough aan gaat om Marcus te redden van vergiftiging en de daadwerkelijke moordenaar bij de kraag te kunnen vatten. De onderlinge familiedynamieken zijn hier en daar zo grof en onredelijk, dat ze hilarisch zijn en tot behoorlijk wat gegniffel hebben geleid bij me.


Score: 68/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page