top of page
  • Foto van schrijverJolina

Within The Blade - Review

Het mooie aan Ratalaika Games vind ik dat het altijd een verrassing is met welke game ze nu weer op de proppen komen. Er is niet één specifiek genre dat wordt uitgebracht, maar het is als een doos handgemaakte bonbons. Kleine kunstwerkjes, waarvan je van te voren niet altijd weet wat je op je bord krijgt en of het wel gaat smaken. Variatie is in ieder geval altijd gegarandeerd en ik heb hierdoor ook al kennis mogen maken met enkele indie pareltjes. De volgende bonbon op het menu is Within The Blade, een Ninja actie-platformergame met een retro look en RPG elementen.


Met Ninja's ben je in ieder geval voorzien van actie. Dat is in Within The Blade niet anders. In de 25 levels zitten behoorlijk wat vijanden en boss fights. De game representeert zichzelf eigenlijk als een echte ninja. Je zult namelijk alles uit de kast moeten halen om beter en beter te worden en daarmee kun je pas succesvol zijn. Met een halfbakken motivatie red je het niet!

In Within The Blade ga je op pad als ninja Hideaki, die Japan probeert te bevrijden uit de dreigende handen van een oude krijger die demonische eigenschappen schijnt te hebben. Het verhaal wordt ingeleid met kleurrijke cut scenes in pixel stijl, maar is verder niet van groot belang voor de gameplay zelf.


Ook de levels in de game hebben een retro look, door het gebruik van een pixel art stijl. Er zijn tegenwoordig een hoop games die proberen terug in de tijd te kruipen met een oude 8 of 16 bit stijl of pixel art, maar dat valt niet altijd goed. In Within The Blade is dat eigenlijk perfect uitgewerkt. Ja, de pixel art stijl geeft een retro look, maar de gameplay voelt modern genoeg om er een interessante combi van te maken.

Within The Blade is hier en daar een behoorlijke uitdaging. Niet alleen worden vijanden steeds pittiger, ook boss fights zorgen dat de adrenaline alle kanten op stroomt. Daarnaast zijn de controls ook Ninja waardig. Je moet jezelf er echt toe zetten om ze eigen te maken. Zo dasht je karakter automatisch de andere kant op als je verticaal tegen een muur oploopt en niet bijstuurt.


Er is wel een tutorial beschikbaar, maar deze is niet echt van toegevoegde waarde. Als je de game zelf start, krijg je ook enkele aanwijzingen wat betreft controls, die ik persoonlijk zelfs duidelijker vond dan die in de tutorial. Als het je lukt om de bewegingen en controle over je ninja te verkrijgen, dan voel je gelijk ook de voldoening ontzettend terug.

Behalve de vijanden, boss fights en pittige controls kom je nog andere uitdagingen tegen. Zo heb je naast het doorlopen van de levels ook extra challenges en die zijn echt behoorlijk moeilijk. Maar je zult jezelf moeten uitdagen. Hoe meer xp en munten je verdient, hoe beter je jouw ninja kunt wapenen tegen de vijand, letterlijk en figuurlijk.

Na elk level kun je terugkeren naar het dorp waarin het allemaal begon om wapens te craften, upgraden en je skills uit te breiden. Doe je dit niet, dan kom je echt tekort. In dit concept zit namelijk één grote adder onder het gras. Je kunt de levels alleen in volgorde doen.


Eenmaal compleet, dan start je het volgende. Heb je een level met een matig resultaat afgerond, dan kan het zijn dat je te weinig xp of munten hebt verzameld om je ninja, zijn skills en wapens te verbeteren. Dat gaat alleen als je gebruik maakt van een eerdere save file. Het is een unieke twist, maar voor sommigen zal dit helaas eerder tot frustratie leiden dan wat anders.


Conclusie

Within The Blade ziet er prachtig uit door de perfect uitgewerkte combinatie van retro pixel art met een moderne jasje aan gameplay. De game heeft enkele unieke twist, waaronder het leveldesign waarbij je terugkomt in het dorpje en automatisch het volgende level begint. Hoewel dit een innovatieve opzet heeft, ben ik er zelf geen fan van.


De moeilijkheidsgraad is iets wat sommigen extra zal boeien, maar anderen mogelijk laat afhaken. Als je niet snel afhaakt door een uitdaging, dan biedt Within The Blade voldoende interessante content om het met plezier te spelen.


Within The Blade is digitaal verkrijgbaar in de Store voor €10,99.


Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page