top of page
  • Foto van schrijverLeon

WRC 10 - Review

In de tweeënhalve jaar dat ik bij Xbox-Gaming.nl zit, heb ik waarschijnlijk al tientallen reviews geschreven. Soms over games die uniek zijn en geen vervolg krijgen, maar ook over games die jaarlijks terug komen, zoals sport- en racegames. Een jaarlijks terugkerende game is ook rallyserie WRC. Nu is ontwikkelaar Kylotonn uitgekomen bij het tiende deel van de WRC serie en de derde keer dat ik hier een review over ga schrijven.


Als je de game voor het eerst opstart, krijg je een korte race om te bepalen waar je niveau ligt. Dit was voor mij wel handig, want echt de game langdurig doorspelen na de review doe ik dan weer niet. Zo raadde de game mij aan om met alle assists te spelen. Een advies dat ik van harte heb aangenomen.

Wanneer je voorgaande delen gespeeld hebt en dit jouw go to racegame is, kom je in een warm bad terecht. De menu’s zijn simpel, duidelijk en nagenoeg hetzelfde als voorgaande jaren. Je vindt er snel je weg in. Ook de verschillende modi zijn niet veranderd, maar er zijn wel enkele toevoegingen gedaan.


Zo heb je bijvoorbeeld nu de nieuwe Livery Editor. Hiermee kun je het uiterlijk van een rallymonster helemaal naar je hand zetten. Dit doe je onder andere door verschillende kleuren te gebruiken en met stickers te spelen. In het begin heb je nog niet veel keuze hierin. Hoe meer je speelt en bepaalde doelen bereikt, hoe meer verfkleuren en stickers je vrijspeelt. Als je jouw auto naar wens gemaakt hebt, kan je deze gebruiken in de game om ook echt ermee te racen.

Aan de andere modi is weinig veranderd. De career mode geeft je weer de controle over een compleet team. Je start in de WRC3 en moet jezelf opwerken naar de grote jongens. Dit doe je door uiteraard races te winnen en je goed laten ondersteunen door je team. Zo verdien je XP in je races en die kan je uitgeven aan het toevoegen van bijvoorbeeld een monteur, weerman of een psycholoog. Ook heb je een zeer grote skill tree die je kan uitbouwen om zo het je iets makkelijker te maken.


Zelf heb ik niet veel met de career mode. Geef mij maar alleen het racen, dat vind ik het leukst. Dan heb je de keuze uit quickplay en seasons. Quickplay spreekt denk ik wel voor zich. Je kan uit alle klassen en alle tracks kiezen om snel een potje te racen. Met seasons komt er wel wat meer bij kijken. Hier begin je ook weer onderaan en kan je dus niet direct in de WRC. Toch zit hier ook een klein beetje management in.

Zo moet je banden kiezen die je gebruikt voor het gehele raceweekend en na elke race kan je tegen betaling je auto laten maken. Ik zat in het begin niet helemaal op te letten en had alleen maar harde banden gekozen. Dat was dus niet heel slim in de sneeuw van Monaco. Ik gleed telkens weg met de auto en heb daarom ook die savegame verwijderd en ben opnieuw gestart. Dat ging een stuk beter, met de juiste banden in de sneeuw.


Naast de huidige auto’s, zit er ook een anniversary mode in de game. Hierin word je meegenomen door vijftig jaar WRC. Dit doe je door met klassieke auto’s over klassieke parcours te racen. De auto’s voelen anders aan, liggen anders op de weg en laten zich ook net wat moeilijker besturen. Een leuk extraatje voor de doorgewinterde WRC fan.


Op het gebied van racen is er niet veel veranderd, maar dat hoefde ook niet. De gameplay zit goed in elkaar. Het is echt een verdomd steile leercurve, maar wanneer je het een beetje onder knie begint te krijgen, is de pay-off groot. Weten met welke snelheid je een bocht kan aansnijden, het steeds verbeteren van je tijd door voor jouw ghost auto te blijven en het voelen waar de hobbels en kuilen in de weg zitten. Ook jezelf een beetje hoog terugvinden in de online leaderbords deed het bij mij wel goed om telkens de race opnieuw te starten.

De game heb ik getest op een Xbox Series X en hierdoor had ik wat meer mogelijkheden op grafisch vlak. Je kan de game bijvoorbeeld op een zeer lekkere 120 fps spelen. Ben je meer van de mooie plaatjes, dan heb je ook een High Visual Quality mode. Zelf heb ik het op de 120fps Performance mode gespeeld en ik moet zeggen dat de auto en track er goed uit zagen. Alles naast de track en de vergezichten is toch wel een stukje minder dan. Alleen ben ik zo druk bezig mijn auto op het parcours te houden, dat het mij niet stoorde. Gameplay over graphics zullen we maar zeggen.


Conclusie

Het is altijd lastig om games aan te raden die jaarlijks uitkomen waarin op het eerste gezicht niet veel verandert. Verwacht op het gebied van gameplay geen vernieuwing, maar gelukkig staat dat al als een huis. Ook de verschillende grafische opties zorgen ervoor dat je wat te kiezen hebt. Echter voor de echte rally fan zijn de nieuwe tracks en de anniversary update is er weer genoeg reden om de game te kopen.


Score: 75/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page