top of page
  • Foto van schrijverJolina

Youtubers Life 2 - Review

In een wereld, die in rap tempo digitaliseert, is het creëren van digitale content via social media kanalen inmiddels niet meer weg te denken. Voor sommigen is het zelfs een betaalde baan geworden, in de zin dat het brood op de plank brengt.


Dat zal voor velen als een droombaan klinken, maar daar komt natuurlijk nogal wat bij kijken. We ervaren het zelf dagelijks bij Xbox Gaming. Investeren in je content, maar zeker ook je publiek, is ontzettend belangrijk. Je moet op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen en inspiratie hebben om jezelf te onderscheiden met je content. Dat kost tijd, energie én geld. Zo gemakkelijk is dat dus niet, laat staan dat het een 'slapend rijk worden' principe is. Gelukkig is er nu Youtubers Life 2. Deze game laat je op een speelse manier kennismaken met de wereld van de content creators.

Het eerste wat opvalt aan Youtubers Life 2, is de stijl, die wat cartoony is opgezet. Mijn eerste gedachte was dat dit best een afstammeling van The Sims en een of andere farming simulation game kon zijn, zoals Farm Together. Als je liever gaat voor realistische graphics en gameplay, dan is dit waarschijnlijk een game waar je echt niet naar om kijkt. Ik vind de stijl persoonlijk wel schattig en toegankelijk ogen. Zodra je begint, kun je jouw karakter aanpassen naar wens om er vervolgens het wereldwijde web mee te betreden.


Gelukkig sta je hierin niet alleen, maar heb je Xavier als rechterhand onder de sneltoets zitten. Hij geeft je al vroeg in de game een opnamedrone cadeau, die je ook helpt met allerlei activiteiten. Eigenlijk is Xavier een soort verkapte tutorial. Persoonlijk vind ik het altijd wel fijn om een klein beetje uitleg te krijgen, dus dat is positief. De uitleg zelf is echter niet altijd even duidelijk. Zo heb ik zelf even moeten stoeien in een poging om een console te installeren in mijn gamehoek van de woonkamer. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar hier en daar had het wat duidelijker mogen zijn.

Al vrij snel blijkt je smartphone één van de belangrijkste tools te zijn in je weg naar de meeste volgers. Vanuit hier kun je jouw missies bekijken, Google Maps openen, contact opnemen met iemand, enzovoorts. De meeste missies hebben direct of indirect te maken met het creëren van specifieke content of het verkrijgen van een grotere doelgroep. Dat is immers het doel van het spel; van #100 naar #1 content creator springen. Behoorlijk ambitieus dus!


De activiteiten in Youtubers Life 2 bestaan voornamelijk uit het opnemen, bewerken en plaatsen van content. Je drone helpt je content op te nemen in de stad, terwijl je in je gamehoek bijvoorbeeld ook content kan streamen vanaf één van je game consoles. Hierin zijn een aantal aspecten belangrijk. Zo moet je rekening houden met de trends van de dag om er voor te zorgen dat jouw content altijd aansluit bij wat er op dat moment populair is. Daarnaast moet je, tijdens het opnemen en bewerken van content, ook bepaalde keuzes maken die van invloed zijn op hoe goed jouw content in elkaar steekt. Hoe begin je bijvoorbeeld een stream? Hoe sluit je af? Wat doe je als er iets gebeurt wat je vooraf niet had kunnen voorspellen?

Het grootste verschil met Youtubers Life, de voorganger van Youtubers Life 2, is dat je wat meer vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Letterlijk dan, want behalve je eigen woonruimte, heb je een hele stad tot je beschikking om te ontdekken. In de stad ontmoet je mensen die jouw content kunnen volgen en waarderen, bezoek je restaurantjes om je energie op peil te houden en bezoek je winkels om jezelf te voorzien van de nieuwste hardware en games om content over te produceren. Je kunt er zelfs 'échte' content creators tegenkomen, zoals PewDiePie, Inoxtag, WillyRex en vele anderen!


Dat is op zich heel leuk gedaan, maar het heeft ook een nadeel. De tijd en energie die je beschikbaar hebt op een dag is namelijk beperkt. Voordat je het in de gaten hebt, zit je aan je max en heb je geen energie of tijd over om je video de bewerken. Elke dag moet je dus goed prioriteren en zeker in het begin kan dat best lastig zijn, omdat je nog weinig geld hebt om met bijvoorbeeld wat eten of drinken je energieniveau even op te krikken. Hierdoor voelt het af en toe alsof je een beetje achter de feiten aanloopt.

Daarnaast lijkt de stad te bruisen van nieuwe ontdekkingen en interessante plekken en mensen, maar de missies die je probeert te voltooien, lijken helaas best veel op elkaar. Hierdoor krijg je snel een repetitief gevoel dat zelfs af en toe tegen het saaie aanzit. Er mist echt wat diepgang en variatie in de gameplay.


Conclusie

Youtubers Life 2 heeft een speelse look & feel en laat daarmee op een toegankelijke manier zien wat de wereld van de digitale content creators inhoudt. Op het gebied van stijl en prestatie doet de game weinig verkeerd. De karakters en cartoony look zijn schattig en toegankelijk. Helaas bereikt de gameplay weinig diepgang en kunnen de missies zelfs repetitief en saai aanvoelen. Daarmee voelt de prijs van €39,99 als een zwaar blok aan je nek. Voor wat deze game te bieden heeft, zou €20 eerder een redelijke prijs zijn.


Score: 57/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page